in

Παιδί και νερό: Πώς επιδρά στα παιδιά το νερό και ποια είναι τα οφέλη του

Πόσες φορές έχεις βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να παραδεχθείς ότι δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις το… εξαγριωμένο παιδί σου; Ίσως να μην είναι καν θυμωμένο, να είχατε μια υπέροχη ημέρα και απλά να αντιμετωπίζει μια μικρή “κρίση” λίγο πριν τον ύπνο! Και τότε σηκώνεις τα χέρια ψηλά! Δεν ξέρεις τι θέλει, πώς να το ανακουφίσεις και τι να κάνεις για να ηρεμήσει! Μπορεί να είναι ένας απλό εκνευρισμός από τη νύστα και την κούραση, μπορεί να είναι αντίδραση γιατί δεν θέλει να κοιμηθεί και να σε αποχωριστεί, μπορεί ακόμη να είναι και κάποιος μικρόπονος, όπως εκείνος της οδοντοφυΐας.

Πάντως, μπορεί αυτά τα λεπτά της “καταστροφής” να σε κάνουν να νιώθεις αβοήθητος! Είχες, όμως, σκεφτεί πως κρατάς στα χέρια σου ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που δεν είναι άλλο από το νερό; Μάλιστα, το νερό έχει τη “μαγική” ικανότητα να ηρεμεί τα παιδιά και να τα καθησυχάζει! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το καθημερινό μπανάκι είναι κατά κάποιο τρόπο καθιερωμένο να γίνεται το βράδυ, πριν τον ύπνο των μικρών!

Η αντίδραση του ανθρώπινου σώματος στο νερό είναι μαγική και μεγαλειώδης! Ήταν το 1963 όταν διενεργήθηκε η πρώτη μεγάλη και έγκυρη έρευνα γύρω από τη σχέση του ανθρώπου με το νερό από τον Σουηδό ερευνητή Per Scholander, ο οποίος μελέτησε την επίδραση του νερού στους δύτες και κατέληξε πως βουτώντας ο άνθρωπος στο νερό, οι χτύποι της καρδιάς μειώνονται και αιματώνονται τα ζωτικά όργανά του. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει κάθε φορά που ρίχνεις δροσερό νερό στο πρόσωπό σου, αφού οι κυριότεροι αισθητήρες βρίσκονται στο πρόσωπο και τη ρινική κοιλότητα, δίνοντας εντολή στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του οργανισμού σου να ρίξει τους ρυθμούς της καρδιάς σου! Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σκεφτείς πως το άγχος, ο φόβος, το στρες και τα νεύρα είναι συναισθήματα που αυξάνουν τους παλμούς, επομένως οτιδήποτε καταφέρνει να τους μειώνει σημαίνει πως σε ηρεμεί και όχι πως σου συμβαίνει κάτι τρομακτικό!

Έπειτα, υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας που παίζει τεράστιο ρόλο, πέρα από τον καθαρά βιολογικό! Αρκεί να αναλογιστείς πόσο σε ηρεμεί ακόμη και η σκέψη του νερού, όπως για παράδειγμα η θάλασσα! Πώς στη συνείδησή σου, όταν σκέφτεσαι την ηρεμία και τη χαλάρωση, αυτόματα έχεις καταγεγραμμένη τη θάλασσα και εσένα να κάθεσαι δίπλα της! Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά! Όχι, πως ονειρεύονται θάλασσες και ακρογιαλιές, αλλά ότι οποιαδήποτε ενασχόληση με το νερό τα βοηθά να χαλαρώσουν και τα κάνει ευτυχισμένα!

Ίσως, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα νιώσεις πως δεν ξέρεις με ποιο τρόπο να διαχειριστείς τα temper tantrums του μικρού σου, να σκεφτείς σοβαρά τη λύση του νερού! Είτε κάνοντας ένα χαλαρωτικό μπανάκι, είτε παίζοντας στο νιπτήρα με μερικά παιχνίδια, ή με “νεροπόλεμο” και μπουγελώματα, το σίγουρο είναι πως οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς που να περιλαμβάνει νερό (ακόμα και μερικά μπολ με νερό για να τσαλαβουτήξει τα χέρια και τα παιχνίδια του) θα τραβήξει το ενδιαφέρον, τα ευχαριστήσει και θα χαλαρώσει το παιδί! Και τώρα που ξεκινά η καλύτερη (και θερμότερη) εποχή του χρόνου, ευκαιρία να αξιοποιήσεις αυτή την απέραντη θάλασσα για να ξεκουράσεις και να ηρεμήσεις το μικρό μπόμπιρα που έχει τις… κακές του!

 

tlife.gr

Οι άνθρωποι που διαβάζουν είναι πιο ευγενικοί με τους γύρω τους

20 λάθη που κάνουμε εμείς οι γονείς