in

Παιδιά & facebook: Πώς να τα καθοδηγήσετε

Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία εισέρχονται στο κόσμο της τεχνολογίας. Πλησιάζοντας στο Γυμνάσιο αρχίζει και ο αγώνας με τους γονείς ώστε να ανοίξουν τον δικό τους λογαριασμό στο Facebook, οπότε και οι γονείς αρχίσουν να αναρωτιούνται για το αν είναι ή όχι σωστό να αποκτήσει το παιδί την δική του εικονική ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Να αποκτήσει λογαριασμό στο facebook το παιδί μου ή όχι»;

Υποτίθεται ότι ο κανόνας για να αποκτήσει κανείς λογαριασμό στο facebook είναι να ξεπερνά την ηλικία των 13 ετών. Πάντοτε, όμως, υπάρχει η επιλογή να μην δηλωθεί η πραγματική ηλικία. Όλα, λοιπόν, εξαρτώνται από εσάς, από το πόσο εμπιστεύεστε το παιδί σας και από το κατά πόσο αυτό έχει κατανοήσει τους κινδύνους που κρύβονται στο facebook και τα διαδίκτυο γενικότερα.

Είναι πολλοί οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να αποκτήσουν λογαριασμό στο facebook νομίζοντας ότι είναι μια ασφαλής διαδικασία εάν το κάνουν υπό την προστασία τους, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι οι γονείς να τους δείξουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι άλλοι γονείς δίνουν τη συγκατάθεσή τους από φόβο μήπως δημιουργήσουν λογαριασμό στα κρυφά. Άλλοι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν μια σχέση φιλίας με το παιδί τους.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του facebook

Κοινωνικές δεξιότητες. Όταν γίνεται σωστή χρήση του λογαριασμού τότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις από απόσταση (π.χ. όταν ένας φίλος έχει μετακομίσει) έτσι ώστε το παιδί να μη νιώθει μοναξιά και να έχει την δυνατότητα να εκφράζεται και να μιλάει για τα ενδιαφέροντά του.

Το σημαντικότερο μειονέκτημα του facebook

Διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying).Το δικό σας παιδί μπορεί να είναι ευγενικό και να σέβεται τους φίλους του, δεν μπορείτε όμως να γνωρίζετε ποιους θα αντιμετωπίσει το παιδί σας. Πολύ πιθανόν να συναντήσει μπροστά του και «φίλους» οι οποίοι χρησιμοποιούν απρεπή σχόλια. Το παιδί σας ίσως λάβει προσβλητικά ή απειλητικά μηνύματα. Δυστυχώς, εκείνοι οι οποίοι ασκούν εκφοβισμό χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να απειλήσουν, να εκφοβίσουν, να παρενοχλήσουν, να δυσφημήσουν νέους και πολλές φορές υποδύονται κάποιους άλλους.

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις εκείνοι οι οποίοι δημιουργούν τα προβλήματα είναι οι φίλοι των φίλων. Για αυτό θα πρέπει πριν αποδεχτεί ένα αίτημα φιλίας το παιδί σας να γνωρίζει το άτομο που το προσκαλεί ή να σιγουρευτείτε εσείς οι ίδιοι για το προφίλ του.
  • Καλό θα ήταν ο υπολογιστής να βρίσκεται σε ένα χώρο οπού θα μπορείτε να επιβλέπετε διακριτικά τι κάνει το παιδί σας.
  • Θα μπορούσατε σαν προϋπόθεση για να ανοίξει λογαριασμό στο facebook να είναι η γνώση του κωδικού πρόσβασης, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το περιεχόμενο της σελίδας όποτε εσείς κρίνετε απαραίτητο. Σημαντικό βέβαια να το έχετε συμφωνήσει από κοινού.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον λογαριασμό αυτόν (π.χ. μόνο αφού έχουν μελετήσει για το σχολείο, έχουν συγυρίσει το δωμάτιό κτλ.).
  • Εάν έχετε και εσείς λογαριασμό στο facebook καλό θα ήταν να γίνετε φίλη/φίλος με το παιδί σας.
  • Προσπαθήστε να μάθετε τους φίλους που μιλάει μέσω διαδικτύου.
  • Μάθετε στο παιδί σας να αποφεύγει τις διαφημίσεις λέγοντας του ότι δεν είναι αληθινές και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον υπολογιστή σας.
  • Ελέγξτε τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες που βάζει το παιδί σας στο λογαριασμό του.
  • Μιλήστε στο παιδί σας για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το facebook και για τα ψεύτικα προφίλ που μπορεί να υπάρχουν.

Όποια και αν είναι η απόφαση σας προσπαθήστε να την πάρετε από κοινού με το παιδί σας. Αν αποφασίσετε ότι είναι ακόμα νωρίς για να ανοίξει έναν τέτοιο λογαριασμό τότε να του υποσχεθείτε ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα το ξανασυζητήσετε. Διότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να το κάνει κρυφά από εσάς. Μη ξεχνάτε ότι το facebook αποτελεί την πόρτα για όλο τον κόσμο του internet.

happyparenting.gr

Ανάποδη αγάπη. Ένα πολυβραβευμένο animation για την αγάπη που κερδίζει ακόμα κι αν φέρει κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω

Από τι κινδυνεύουν οι νέοι μπαμπάδες;