in

Παιδί και θάλασσα: 5 βήματα για να γνωριστούν καλύτερα

Απολαύστε μαζί τα παιχνίδια στη θάλασσα

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και καθώς έχουμε την ευτυχία να ζούμε σε μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και διαθέτει εκατοντάδες παραλίες, είναι σημαντικό να εξοικειωθεί με τη θάλασσα και να του δείξετε από νωρίς τις βασικές τεχνικές της κολύμβησης για να είναι ασφαλές όταν παίζει στα κύματα.

Βήμα 1ο: διαλέξτε το κατάλληλο περιβάλλον
Αν δεν ξεκινήσετε σε πισίνα αλλά σε παραλία, προτιμήστε μία που να μην έχει χαλίκια ή πέτρες στην ακρογιαλιά και στην αρχή της για να μην δυσκολευτεί το παιδί στην πρώτη του προσέγγιση στο νερό. Διαλέξτε μία με όσο το δυνατόν πιο διαυγή νερά για να βλέπει που πατάει και να μη φοβηθεί.

Βήμα 2ο: ξεκινήστε ομαλά
Δεν πρέπει να ρίξετε ξαφνικά το παιδί στη θάλασσα ή να το πιτσιλίσετε με νερό, ειδικά αν η θάλασσα είναι κρύα. Στόχος σας είναι να κάνετε θετική και διασκεδαστική την επαφή του με το νερό για να θέλει να μπαίνει ξανά και ξανά. Καλό θα είναι, επίσης, να αποφύγετε να μπείτε αν έχει πολύ κύμα, αφού μπορεί να φοβηθεί ή να πιει νερό. Αφήστε το να μπει με τη θέλησή του, χωρίς να το πιέζετε, αν βλέπετε ότι φοβάται ή δεν θέλει.

Βήμα 3ο: πρώτα τα βασικά
Μπείτε μαζί μέχρι εκεί που πατώνει το παιδί. Παίξτε στα ρηχά μέχρι να νιώσει άνετα, φροντίζοντας να το κρατάτε ή να το έχετε πάντα δίπλα σας. Αν διστάζει να μπει, δοκιμάστε να το δελεάσετε με ένα παιχνίδι, π.χ. ένα καραβάκι ή μία μικρή σανίδα από την οποία θα πιάνεστε μαζί. Αποφύγετε να το αφήσετε από τα χέρια σας αν είναι πάνω σε φουσκωτή βαρκούλα ή κουλούρα που μπορεί να παρασυρθεί από το νερό και να το τρομάξει. Παίξτε, κάντε μπουρμπουλήθρες, κρατήστε το στην αγκαλιά σας και δείξτε του πώς να κουνάει τα ποδαράκια του.

Βήμα 4ο: δώστε του χρόνο
Χρειάζεται υπομονή για να εξοικειωθεί με τη θάλασσα και να αισθάνεται άνετα. Μπορεί τη μία μέρα να μπει μόνο του στα ρηχά και την επόμενη να φοβηθεί. Κάθε παιδί θέλει το δικό του χρόνο για να κατακτήσει κάθε βήμα και μπορεί να χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις. Συνεχίστε να του δείχνετε πώς να κουνάει τα πόδια του, κρατώντας το ή χρησιμοποιώντας τη σανίδα. Επόμενος στόχος είναι να του δείξετε πώς πρέπει να κινεί τα χέρια του, πατώντας στο βυθό για να αισθάνεται ασφάλεια. Η συντονισμένη κίνηση της κολύμβησης, το να κινεί δηλαδή ταυτόχρονα χέρια και πόδια είναι κάτι που τα περισσότερα παιδιά μπορούν να επιτύχουν σε μεγαλύτερη ηλικία, π.χ. κοντά στα 7, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αδύνατον για μικρότερα παιδιά.

Βήμα 5ο: ναι σε βατραχοπέδιλα ή μπρατσάκια αλλά με προσοχή
Τα βατραχοπέδιλα θα βοηθήσουν το παιδί να νιώσει σιγουριά, ωστόσο μπορεί να το κάνουν να πιστέψει ότι δεν μπορεί να κολυμπήσει αν δεν τα φοράει. Επίσης, η χρήση τους πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψή σας, αφού είναι εύκολο να απομακρυνθεί και γρήγορα όταν τα φοράει. Τα μπρατσάκια μπορούν να το κάνουν να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και μπορείτε να τα «κόψετε» σταδιακά όσο μεγαλώνει ή περνάει ο καιρός, βγάζοντάς του πρώτα το ένα. Πολλοί γονείς τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, προτιμούν αντί για μπρατσάκια το γιλέκο σωσίβιο, που αφήνει περισσότερο ελεύθερα τα χεράκια του. Ό,τι κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν αρκεί να το φοράει το παιδί. Θα πρέπει να είστε και εσείς δίπλα του για να προσέχετε μην ανοιχτεί στη θάλασσα, να μπορέσετε να επέμβετε άμεσα αν χρειαστεί και να νιώθει στήριξη από την παρουσία σας αν κάτι, π.χ. ένα κύμα ή κάποιο άλλο παιδί που μπορεί να πετάει νερό, το φοβίσει.

Να θυμάστε ότι πρέπει να τηρείτε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, δηλαδή:

-ποτέ μπάνιο μετά το φαγητό,
-αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11-16 το μεσημέρι,
-ποτέ μόνο του το παιδί στη θάλασσα,
-δεν ξεχνάμε καπέλο, γυαλιά και αν θέλετε και μπλουζάκι
-πάντα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη το οποίο ανανεώνετε τακτικά.

Καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές !!!

 

Πηγή

Ο Θεός να φυλάει τα παιδιά μας. Από μας.

Γεμίσαμε τις αγκαλιές των παιδιών δώρα και δεν μπορούν πια να μας αγκαλιάσουν