in

Πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι να μεγαλώσεις… έξυπνα παιδιά!

Έξυπνα παιδιά. Υψηλό IQ. Αν στην πρώτη όψη αυτών των λέξεων, αισθάνεσαι άβολα (ή και προσβεβλημένη), έχοντας στο μυαλό σου πως το πιο σημαντικό για εσένα είναι το παιδί σου να είναι ευτυχισμένο και καλότυχο, τότε μάλλον πρέπει να συνεχίσεις να διαβάζεις. Γιατί, ποιος δεν θέλει το παιδί του να είναι έξυπνο;

Όχι να είναι καλός μαθητής, όχι να “περάσει” στην υψηλότερη σχολή, όχι να πιάσει την καλύτερη δουλειά, αλλά να είναι ευφυές και να έχει ικανότητες. Άλλωστε, πολλαπλές έρευνες έχουν συνδέσει την υψηλότερη παιδική ευφυΐα με τη μεγαλύτερη ευτυχία, τη μελλοντική επιτυχία και τη μακροζωία. Επομένως, κάθε γονιός που θέλει να βοηθήσει το μικρό του να αυξήσει τη νοητικές, γνωστικές και συμπεριφορικές ικανότητές του, το μόνο που επιθυμεί στην πραγματικότητα είναι να έχει μπροστά του μια υγιή και ισορροπημένη ζωή γεμάτη ευτυχισμένες στιγμές!

Πώς μπορείς, επομένως, να εμπνεύσεις το μικρό σου και να το βοηθήσεις να φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων του; Ανοίγοντας τους ορίζοντές του! Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω…

♦ Παρότρυνέ το να ασχοληθεί με τον αθλητισμό
Τα παιδιά δεν χρειάζεται να γίνουν πρωταθλητές, ωστόσο η σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει την ικανότητα της μάθησης. Έρευνα έχει αποδείξει πως το τρέξιμο αυξάνει έως και 20% τις ικανότητες κατανόησης και αποστήθισης νέων λέξεων από τους μαθητές, ενώ μία συνολική μελέτη περισσότερων από 100 ερευνών ανακάλυψε πως η φυσική άσκηση και οι ακαδημαϊκές επιτυχίες συνδέονται άμεσα. Επομένως, δεν χρειάζεται να στρέφεις απλά το μικρό σου προς τη μελέτη, αλλά και προς τον αθλητισμό, αφού τα δύο είναι αλληλένδετα!

♦ Στρέψε το ενδιαφέρον του στα μουσικά όργανα
Τα μαθήματα φωνητικής και πλήκτρων αυξάνουν το IQ των παιδιών περισσότερο από τα μαθήματα υποκριτικής και θεάτρου, όπως φαίνεται από έρευνα -παρ’ ό,τι η υποκριτική βελτιώνει πολύ περισσότερο τις κοινωνικές ικανότητές τους. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός πως ο εγκέφαλος των μουσικών τείνει να είναι περισσότερο ανεπτυγμένος με τρόπο που τους κάνει περισσότερο ήρεμους και στρέφει το ενδιαφέρον τους στη μάθηση, όπως επισημαίνεται από τη μελέτη. Ωστόσο, τα οφέλη της μουσικής δεν σταματούν εκεί, μιας και ξεκινώντας ένα παιδί από μικρό να μαθαίνει μουσική, μπορεί να επιμηκύνει τις γνωστικές ικανότητές του σε βάθος χρόνου -δηλαδή, στην τρίτη ηλικία-, όπως φαίνεται από έτερη έρευνα.

♦ Τόνισέ του πόσο σημαντικό είναι το ψάρι στη διατροφή

Τα παιδιά που τρώνε συχνά ψάρι έχουν υψηλότερο δείκτη IQ και αντιμετωπίζουν λιγότερες διαταραχές στον ύπνο τους. Έρευνα που εξέτασε τις περιπτώσεις 500 παιδιών, κατέληξε πως η κατανάλωση ψαριού συνδέεται τόσο με το μοτίβο ύπνου τους, όσο και με την ευφυΐα τους. Μπορεί το μικρό σου να μην ενδιαφέρεται -ή χειρότερα, να απεχθάνεται- το ψάρι, αλλά αξίζει μια προσπάθεια να το κάνεις να το αγαπήσει!

♦ Μην παρακάμπτεις το πρωινό γεύμα
Τα παιδιά που τρώνε το πρωινό τους σε καθημερινή βάση έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό IQ, σύμφωνα με έρευνα που εξέτασε περισσότερα από 1200 παιδιά ηλικίας έξι ετών. Μία συμπληρωματική μελέτη 30 ερευνών πάνω στη σχέση των σχολικών επιδόσεων με την κατανάλωση πρωινού γεύματος, επιβεβαίωσε πως το πρόγευμα αυξάνει τις επιδόσεις στα τεστ.

♦ Μην ψάχνεις διεξόδους
Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το παιδί σου και την ευφυΐα του είναι να μην χρησιμοποιείς “συντομεύσεις”. Μπορεί να καταναλώσει το ψάρι όλου του κόσμου, να κάνει 35 αθλήματα και να παίζει 86 μουσικά όργανα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καθημερινή δουλειά που πρέπει να κάνεις μαζί του! Η υπό ανάπτυξη ευφυΐα των παιδιών είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και τα παιδιά θα έχουν πολλές δυνατότητες καθώς μεγαλώνουν να επωφεληθούν από τα ερεθίσματα και τις συνήθειες που γνωρίζουν στο περιβάλλον τους. Δώσε, λοιπόν, στο μικρό σου την ευκαιρία να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα!

tlife.gr

Η μουσική βοηθά τις επιδόσεις των μαθητών

7 μαθήματα που παίρνουμε κάθε μέρα από τα παιδιά μας