in

Πέντε καλοί λόγοι για να περνούν χρόνο μαζί ο μπαμπάς και η κόρη

Υπάρχουν τουλάχιστον 5 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους ένας μπαμπάς αξίζει να περνά πολύ χρόνο με την κόρη του.

Οι μπαμπάδες που έχουν κόρες, έχουν μία τεράστια ευθύνη: Τα μικρά κορίτσια διαμορφώνουν την πρώτη τους άποψη για τους άνδρες παρατηρώντας τον μπαμπά τους.

Έτσι, βάσει της συμπεριφοράς του μπαμπά, ένα μικρό κορίτσι θα βγάλει συμπεράσματα ως προς το πώς είναι οι άνδρες, τι να περιμένει από αυτούς, τι της αρέσει και τι όχι σε αυτούς. Ένας μπαμπάς που θέλει η κόρη του να μπορεί να αξιολογήσει τις σωστές αξίες σε έναν άνδρα, πρέπει να αποτελεί πρότυπο αξιών κάθε μέρα που περνά μαζί της. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνει αυτό, από το να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί της.

1. Την βοηθά να χτίσει την αυτοεκτίμησή της
Τα περισσότερα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στις έφηβες -έλλειψη αρχών, εθισμός σε ουσίες, διατροφικές διαταραχές- προέρχονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό ένας πατέρας να κάνει την κόρη του να νιώθει ότι έχει αξία και είναι ξεχωριστή, ήδη από μικρή ηλικία, χαρίζοντάς της μέρος του ελεύθερου χρόνου του.

Για έναν μπαμπά που έχει αγόρια είναι πιο εύκολο να περνά χρόνο μαζί τους, γιατί τους αρέσουν τα ίδια πράγματα (ποδόσφαιρο, αυτοκίνητα, σούπερ-ήρωες). Ένας μπαμπάς με κορίτσι, όμως, θα χρειαστεί να προσπαθήσει για να βρει δραστηριότητες που να απολαμβάνουν εξίσου και οι δύο (αν και δεν αποκλείεται να αρέσει και στην κόρη του το ποδόσφαιρο!) -η προσπάθεια, όμως, πραγματικά αξίζει τον κόπο.

2. Γίνεται πρότυπο του σωστού «αγοριού»
Ακόμα κι αν η 5, 8 ή 10 ετών κόρη σας απέχει χρόνια από το πρώτο της ραντεβού (ή έτσι ελπίζετε), αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νωρίς για να μάθει πώς πρέπει να φέρονται τα αγόρια. Και στην σχέση μπαμπά-κόρης, τον ρόλο του «αγοριού» τον παίζει ο μπαμπάς. Έτσι, οφείλει να της φέρεται με ενδιαφέρον και σεβασμό. Να την αφήνει να μιλά και να την ακούει με προσοχή. Να της ανοίγει την πόρτα στο αυτοκίνητο! Σε μερικά χρόνια, όταν κάποιος «τύπος» θα αποτύχει σε όλα αυτά, θα μπορέσει πιο εύκολα να αναγνωρίσει ότι δεν της αξίζει.

3. Συμβάλλει στην καθιέρωση της μεταξύ τους επικοινωνίας
Ο μπαμπάς που βρίσκει χρόνο για να βρεθεί με την κόρη του, οι δυο τους, μακριά από την φασαρία του σπιτιού και τις παρεμβάσεις των άλλων μελών της οικογένειας, της δίνει την ιδανικά ευκαιρία για να του μιλήσει και για να ακούσει τις συμβουλές του. Ακόμα κι αν στα παιδικά χρόνια της κόρης η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από -φαινομενικά- ασήμαντα θέματα, όπως οι πριγκίπισσες της Disney και οι σχολικές γιορτές, μεγαλώνοντας και όσο ο μπαμπάς θα συνεχίσει να δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον για εκείνη, οι συζητήσεις τους θα περιστρέφονται γύρω από πιο σημαντικά θέματα όπως τα αγόρια και πράγματα που μπορεί να κάνουν οι φίλοι της και να την φέρνουν σε δύσκολη θέση.

4. Της μαθαίνει διαφορετικά πράγματα από την μαμά
Ο μπαμπάς είναι αυτός που κατά κανόνα θα μάθει στην κόρη ποδήλατο και αργότερα να οδηγεί. Που θα της δείξει πώς να αλλάζει λάστιχο. Που θα την βοηθήσει στα μαθηματικά και τους υπολογιστές. Που θα της δείξει πώς να αλλάζει μια λάμπα ή τι να κάνει όταν καεί μια ασφάλεια. Εν ολίγοις, ο μπαμπάς θα δώσει στην κόρη ορισμένα πολύτιμα πρακτικά μαθήματα ζωής, έτσι ώστε να μην έχει ανάγκη πάντα από έναν άνδρα για να της λύνει τα προβλήματα.

5. Της προσφέρει ασφάλεια
Το κορίτσι που έχει στενή σχέση με τον πατέρα της νιώθει μέσα της ένα βαθύ αίσθημα ασφάλειας. Ξέρει πως σε κάθε της «μπλέξιμο» -που αναπόφευκτα θα προκύψει ειδικά στην εφηβεία- μπορεί να στραφεί στον μπαμπά της και ότι εκείνος όχι μόνο δεν θα την εγκαταλείψει, αλλά και θα την στηρίξει από κάθε άποψη.

Οι μπαμπάδες πρέπει να θυμούνται ότι είναι πάντα ο πρώτος έρωτας της κόρης τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσπαθούν κάθε μέρα να γίνονται ο άνδρας που θέλουν η κόρη τους να έχει ως πρότυπο στο μέλλον και να περνούν αρκετό χρόνο μαζί της, για να της μαθαίνουν τις αξίες που πρέπει να αναζητά σε έναν άνδρα.

Η «απουσία»… του πατέρα έχει συνέπειες για το παιδί

Η παιδεία είναι θέμα ανατροφής