in

Περιβάλλον και ψηφιακά παιχνίδια

Τα καλά του καλοκαιριού

Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για την καλύτερη εποχή για παιχνίδι -στο βουνό και στη θάλασσα- αλλά και για την εξοικείωση με το περιβάλλον, γεγονός πολύ σημαντικό για τα παιδιά των σημερινών μεγαλουπόλεων

Μέχρι να έρθει η ώρα των διακοπών υπάρχουν πολλοί και καινοτόμοι τρόποι για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει πόσο ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή μας είναι ο σεβασμός και η προστασία της φύσης και του πλανήτη. Πώς γίνεται αυτό; Πέρα από το σχολείο και την παιδεία που αποκτά από την οικογένειά του, υπάρχει η ψηφιακή τεχνολογία που ξεκλειδώνει νέους τρόπους εκμάθησης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Μέσα από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή τα παιδιά παρέα με τους γονείς (που συχνά χρειάζεται να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, οπότε τι καλύτερο από να το πράξουν μαζί με τα παιδιά τους) θα αξιοποιήσουν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα ως εργαλείο διασκέδασης και εκμάθησης για το περιβάλλον και έτσι θα βοηθηθούν να αποκτήσουν ανάλογες αξίες μέσα από σύγχρονους τρόπους.

Μια πρόταση που συνδυάζει ταυτόχρονα τη δίψα για παιχνίδι – εξερεύνηση και τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης με την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας είναι η πλατφόρμα Junior Explorers.

Τι είναι η Junior Explorers

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδυάζει τη μάθηση με την περιπέτεια, κάνοντας στην κυριολεξία ακόμα και δυσνόητες έννοιες για ένα παιδί να φαίνονται και να είναι παιχνίδι. Τα παιδιά, λοιπόν, μαθαίνουν αποκτώντας περιβαλλοντικές συνήθειες και κατανοώντας την αλυσιδωτή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Η σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος είναι καθοριστική για την εξέλιξή τους. Οσο πιο νωρίς κατανοήσει αυτή την αλυσίδα ένα παιδί τόσο πιο γρήγορα θα μάθει να σέβεται και να προστατεύει τη φύση και τα ζώα, αλλά και να μην πετά σκουπίδια. Θα μάθει την έννοια της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και το πόσο καταλυτική είναι για την επιβίωσή μας ως είδους αυτή η σχέση.

Το ψηφιακό ταξίδι στον πλανήτη Γη μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Καθίστε ένα Σαββατοκύριακο μαζί με το παιδί σας, κάντε login και μπείτε σε κλίμα διακοπών μέσα από μια ψηφιακή κατασκήνωση!

Ωστόσο, η πραγματική επαφή με τη φύση είναι αναντικατάστατη τόσο για τους γονείς όσο -κυρίως- και για το παιδί. Γιατί;

Ο ήλιος, ο καθαρός αέρας και οι δραστηριότητες στη φύση βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη. Ο καθαρός αέρας καταπραΰνει τις αισθήσεις των παιδιών. Πολλά από αυτά που δεν παίζουν αρκετά στη φύση έχουν μειωμένη βιταμινη D, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης, ο αέρας σε κλειστούς χώρους συνήθως δεν είναι υγιής, σε αντίθεση με αυτόν σε εξωτερικούς χώρους που είναι γεμάτος οξυγόνο.

Επιπλέον, το παιχνίδι στη φύση είναι λιγότερο τυποποιημένο σε σχέση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο σπίτι. Ετσι, παίζοντας ενεργητικά έξω στη φύση χρησιμοποιούν τη φαντασία και συγχρόνως ασκούν το σώμα τους. Οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι εικόνες που προσφέρει μειώνουν το άγχος και το στρες.
Επομένως, τα οφέλη της φύσης δεν αφορούν μόνο στα παιδιά, αλλά έχουν αντίκτυπο και σε ολόκληρη την οικογένεια. Φροντίστε να τα βάλετε στο πρόγραμμα και να απολαμβάνετε την επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Ακόμη, μην ξεχνάτε πως έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που παίζουν έξω στη φύση έχουν συνήθως μεγαλύτερο εύρος συγκέντρωσης, αντέχουν περισσότερο την απογοήτευση, καθώς γίνονται πιο δυνατά συναισθηματικά και τα πάνε καλύτερα στο σχολείο. Ταυτόχρονα, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα: οι παιδίατροι προτείνουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα παιχνίδι έξω στη φύση – αυτό μπορεί να τα προστατεύσει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Στις διακοπές, λοιπόν, ήλιος, θάλασσα, βουνό και επαφή με τα ζώα, καθώς όσο κι αν η εικονική πραγματικότητα παρέχει εκπαιδευτικές δυνατότητες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη φύση, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος!

Της Χαράς Καραμήτσου
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)
charakaramitsou@ath.forthnet.gr

Ελεύθερος χρόνος: Σύμμαχος ή εφιάλτης;

Τα παιδιά που πραγματικά βαριούνται όλη την ώρα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση