in

Ποιο σημαντική η οικογένεια από το σχολείο!

Κανένας γονιός δεν αμφισβητεί τη σημασία του σχολείου, ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγο καιρό από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, αποφαίνεται ότι η γονική συμμετοχή  (έλεγχος των εργασιών στο σπίτι, προσέλευση στις σχολικές συνελεύσεις, συζήτηση των σχολικών δραστηριοτήτων στο σπίτι) έχει πολύ πιο δραστική επίδραση στη σχολική επίδοση των μαθητών απ’ οτιδήποτε άλλο σε σχέση με το σχολείο που παρακολουθούν οι μαθητές.

Μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Review of Economics and Statistics, αναφέρει ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι γονείς  για τα παιδιά τους (συζητώντας με τους δασκάλους για παράδειγμα) έχουν πολύ πιο τελεσφόρα αποτελέσματα στην πρόοδο των παιδιών τους στο σχολείο, απ’ ό,τι όλες οι προσπάθειες των δασκάλων και των ίδιων των μαθητών μαζί.

Η συμβολή των γονιών λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία, κι αυτό είναι ένα συμπέρασμα μετά από έρευνες δεκαετιών, που έδειξαν ότι σε περιπτώσεις παιδιών από εύπορες οικογένειες που προοδεύουν στις σπουδές τους, τον σπουδαιότερο ρόλο έχει παίξει η «συστηματική καλλιέργεια των παιδιών», σε σχέση με την πιο χαλαρή ανατροφή που είναι συχνό φαινόμενο σε οικογένειες χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου.

Αυτή η έρευνα όμως αποκαλύπτει και κάτι άλλο: ότι οι γονείς, ανεξαρτήτως βιοτικού επιπέδου, δεν είναι ανάγκη να αγοράζουν ακριβά εκπαιδευτικά παιχνίδια ή ηλεκτρονικές συσκευές για τα παιδιά τους, προκειμένου να τους δημιουργήσουν ερεθίσματα. Αυτό που ουσιαστικά έχουν ανάγκη τα παιδιά τους είναι κάτι πολύ απλούστερο: η συζήτηση.

Αυτό το αποδεικνύει και μια ακόμη  μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, και κατέληξε ότι ο διάλογος μεταξύ ενηλίκου και παιδιού ήταν έξι φορές πιο αποτελεσματικός για την ανάπτυξη της γλωσσικής δεξιότητας, απ’ ό,τι απλώς οι μονόλογοι του ενηλίκου.

Μέσα από τη συνομιλία, την αμοιβαία ανταλλαγή, το παιδί έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τη γλώσσα βιωματικά, κι επίσης να νιώσει την αίσθηση ότι οι σκέψεις κι οι απόψεις του δεν είναι ευκαταφρόνητες.

 

Πηγή

Πόσο αθώα είναι μια…ξυλιά στον πισινό;

Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Το μπαμπά ή τη μαμά;