in

Πώς να βοηθήσετε ένα βίαιο παιδί

Η επιτακτική ανάγκη ότι οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα λόγια τους αντί να εκτοξεύονται σωματικά ή να ουρλιάζουν ασυνάρτητα είναι καλοπροαίρετη και λογική. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι επίσης πολύ φτωχή συμβουλή. Στην πραγματικότητα, το να εκλιπαρείς ένα παιδί να χρησιμοποιήσει τα λόγια του θα μπορούσε απλώς να οδηγήσει σε ένα πολύ λεκτικό και πολύ βίαιο παιδί. Είναι καιρός να αναθεωρήσετε τη στρατηγική και να δοκιμάσετε κάτι άλλο.

«Βασίζεται σε μια υπόθεση που πραγματικά παραβιάζει πολλά από αυτά που γνωρίζουμε», λέει ο Δρ Άλαν Καζντίν του Κέντρου Γονέων του Γέιλ. «Η άποψη είναι ότι αν μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να εκφράσουν τον θυμό τους με έναν τρόπο, δεν θα τον εξέφραζαν με άλλο τρόπο. Αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργεί καθόλου έτσι…. Πρέπει να μειώσετε το συνολικό ποσοστό επιθετικότητας. Και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η επιθετικότητα δεν τροφοδοτείται από άλλα πράγματα».

Το μιμίδιο «χρησιμοποιήστε τα λόγια σας» ξεκίνησε πολύ πίσω με τον Φρόιντ. Ανέπτυξε την ιδέα της ψυχολογικής κάθαρσης ως συνέχεια του Αριστοτέλη, ο οποίος πρώτος επινόησε τον όρο για να ορίσει τη σωματική κάθαρση. Η ιδέα του Φρόιντ ήταν ότι ένας ασθενής που υποφέρει από κάποια μορφή ψυχολογικής «υστερίας» θα μπορούσε να ξαναζήσει το τραύμα μέσω της ασφάλειας της ψυχανάλυσης και να απαλλαγεί από τα ψυχολογικά του προβλήματα. Αυτή η ιδέα αργότερα προσαρμόστηκε σε μια υποκατάστατη μέθοδο για τη διαχείριση του θυμού. Η σκέψη ήταν ότι όταν ένα άτομο έβγαζε το θυμό του μέσω άλλων διεξόδων—βίαια βιντεοπαιχνίδια, τσάντες του μποξ, συμμετοχή σε βίαια αθλήματα—θα μείωνε την ανάγκη να είναι σωματικά βίαιος με αντικοινωνικούς τρόπους.

Όχι. Πάλι λάθος. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε πραγματικά τον θυμό είναι να αντιμετωπίσετε απευθείας αυτόν τον θυμό.

Μία από τις στρατηγικές που διδάσκει ο Kazdin είναι η εκπαίδευση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Η βασική τεχνική περιλαμβάνει τη συζήτηση με ένα παιδί για μια κατάσταση όπου επισπεύδεται η βία, τη σύναψη συμφωνίας για κάτι άλλο που πρέπει να γίνει αντί να γίνει βίαιο και στη συνέχεια το παιχνίδι ρόλων σε αυτήν την κατάσταση. Η έμφαση στην τεχνική είναι στο παιχνίδι ρόλων. Επειδή είναι το παιχνίδι ρόλων που αλλάζει πραγματικά τον εγκέφαλο του παιδιού, όχι η ομιλία που προηγείται.

Ο Kazdin σημειώνει ότι υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι αυτό το παιχνίδι ρόλων λειτουργεί. Στην πραγματικότητα, εξηγεί ότι είναι ανάλογο με έναν πιλότο που εκπαιδεύει πώς να αντιδρά σε προβλήματα σε έναν προσομοιωτή. «Δόξα τω Θεώ η προσομοίωση λειτουργεί», λέει. «Όταν μπαίνουν σε μια πραγματική κατάσταση σύγκρουσης φυσικά και συνεχίζεται».

Αλλά περισσότερο από την προσομοίωση, οι γονείς που ανησυχούν για τη βία ενός παιδιού θα πρέπει να ρίξουν μια προσεκτική ματιά στο είδος των βίαιων μέσων που μπορεί να καταναλώνουν, κάτι που πιθανότατα δεν θα βοηθήσει τα πράγματα. Περισσότερο από αυτό θα πρέπει να διαμορφώσουν τη δική τους κατάλληλη διαχείριση θυμού. Ο Kazdin προσθέτει ότι ο ξυλοδαρμός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για τους γονείς να μοντελοποιήσουν τη μη βία, εάν η βία είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν για το παιδί τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί τους να μιλήσει; Όχι. «Το μήνυμα που δεν πρέπει να χαθεί είναι ότι είναι πολύ καλό να κάνουμε τα παιδιά να μιλούν για πράγματα και να λύνουν προβλήματα», λέει ο Kazdin. «Αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη ζωή. Αλλά δεν είναι μια μέθοδος για να απαλλαγούμε από τη βία».

Ένας μπαμπάς προσπάθησε να περιορίσει τον χρόνο του παιδιού του στην οθόνη (και έκλεισε το Δίκτυο ολόκληρης της πόλης του)

Διπλάσιο χρόνο απέναντι από την οθόνη, διαθέτουν οι έφηβοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας