in

Πώς το παιχνίδι στη φύση επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών

Tα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τη φύση, ενώ η επαφή του με το «πράσινο» ολοένα και λιγοστεύει. Τα παιδιά είναι φορτωμένα με υποχρεώσεις και περιορισμούς, χωρίς πραγματικό ελεύθερο χρόνο, και η οικογένεια συναντιέται ποιοτικά όλο και πιο σπάνια. Είναι γεγονός πως ένα παιδί που παίζει στη φύση αναπτύσσει και βελτιώνει τις κινητικές, κοινωνικές και συναισθηματικές του δεξιότητες. Με λίγα λόγια, είναι πιο χαρούμενο!

Εφοδιαστείτε λοιπόν με κουράγιο και ξεκινήστε άφοβα τις εξορμήσεις στη φύση!

Πριν από οτιδήποτε όμως, είναι σημαντικό να μην αφήσετε καμία δική σας εντομοφοβία να μπει ανάμεσα στο παιδί σας και τη φύση. Υπάρχουν πλέον τρόποι προστασίας χάρη στα εντομοαπωθητικά.

Πιο αναλυτικά:

Κοινωνικοποίηση

Μόλις το παιδί βγει έξω από το σπίτι να παίξει στη φύση, αποκτάει ένα υπέροχο αίσθημα ελευθερίας γιατί αμέσως καταργούνται οι περιοριστικοί κανόνες της ζωής στην πόλη. Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι, του δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστεί με άλλα παιδιά ενώ παράλληλα μαθαίνει να ελέγχει τον εαυτό του. Αναπτύσσει το ομαδικό πνεύμα, τη φιλία και την ευγενή άμιλλα.

Καλή διάθεση και χαρά

Μέσα στη φύση, οι ήχοι, οι εικόνες και οι μυρωδιές οξύνουν τις αισθήσεις και βοηθούν στη μείωση του άγχους. Ο καθαρός αέρας σε συνδυασμό με τον ήλιο και τις δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον βελτιώνουν τη διάθεση. Οι ευχάριστες στιγμές που θυμούνται οι περισσότεροι άνθρωποι από τα παιδικά τους χρόνια προέρχονται από την επαφή τους με τη φύση και όχι από τις ώρες που είχαν περάσει βλέποντας τηλεόραση κλεισμένοι στο σπίτι.

Αυτοπεποίθηση

Όταν ένα παιδί παίζει στη φύση, μαθαίνει να καταλαβαίνει τις δυνατότητές του και να παίρνει αποφάσεις. Επίσης, χρησιμοποιεί τη φαντασία του και ασκεί τη δημιουργικότητά του. Όλα τα παραπάνω τονώνουν σημαντικά την αυτοπεποίθησή του.

Φυσική κατάσταση

Ο γεμάτος οξυγόνο αέρας και η βιταμίνη D του Ήλιου δεν μπορούν να συγκριθούν με το περιβάλλον σε έναν κλειστό χώρο. Το παιδί, όταν βρίσκεται στη φύση, διοχετεύει την ενεργητικότητά του, ενώ παράλληλα καλλιεργεί τη σωματική του δύναμη και βελτιώνει τις κινητικές του δεξιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, το παιχνίδι στη φύση βοηθάει στην καλή σωµατική υγεία και ειδικά στην καταπολέµηση της παιδικής παχυσαρκίας και στην πρόληψη του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συναισθηματική ανάπτυξη

Τα παιδιά, όταν έρχονται σε επαφή με τη φύση, μπορούν με ευκολία να είναι παιδιά και να εκφραστούν ελεύθερα. Πολλές φορές επίσης μαθαίνουν να εκτιμούν πιθανούς κινδύνους, να παίρνουν αποφάσεις και ρίσκα και να αναπτύσσουν την αυτονομία τους.

Σεβασμός και γνωριμία με το περιβάλλον

Το να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον όπου τα χρώματα αλλάζουν, οι αισθήσεις οξύνονται και νιώθεις ελευθερία δεν σε κάνει παρά να το εκτιμήσεις, να το σεβαστείς και να θέλεις να το προστατεύσεις. Τα παιδιά στο περιβάλλον αυτό μαθαίνουν να παρατηρούν και να έρχονται σε επαφή με την αρμονία και την ομορφιά του. Μεγαλώνοντας μπορεί να αναβιώσουν με τη φαντασία τους αυτή την αίσθηση που τους δημιουργείται ακόμα και τις ώρες που βρίσκονται μακριά από τη φύση, αποκτώντας έτσι μια εσωτερική ηρεμία.

«Πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό βιβλίο της». J. Rousseau

 

Πηγή

Illustrations δείχνουν τη ζωή πριν κάνεις παιδιά και μετά…

Μαθήματα ευτυχισμένης ζωής από τα παιδιά