in

Πώς μπορεί ο μόνος μπαμπάς να φτιάξει ένα «ζεστό» σπίτι για το παιδί

Πάντα έβρισκα τους όρους, «το σπίτι της μαμάς» και «το σπίτι του μπαμπά» ενοχλητικoύς. Σίγουρα, μετά το χωρισμό, τα παιδιά σου θα ζήσουν σε δύο διαφορετικά σπίτια, αλλά γιατί δεν μπορούν τα παιδιά σου, αυτά τα σπίτια να τα αισθάνονται και να τα προσδιορίζουν σαν σπίτι τους; Τα παιδιά δεν «επισκέπτονται» το γονιό τους, ζουν μαζί του και θα πρέπει να αισθάνονται άνετα όταν βρίσκονται στο σπίτι του ενός ή του άλλου. Αν υπάρχει «σπίτι της μαμάς» και «σπίτι του μπαμπά», τότε που είναι το σπίτι των παιδιών;

Αν έχεις χωρίσει πρόσφατα και δεν έχεις την επιμέλεια των παιδιών, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα «ζεστό» σπιτικό που θα τα κάνει να νιώθουν ότι αυτό είναι και δικό τους σπίτι. Γιατί είναι!

Κρέμασε οικογενειακές φωτογραφίες
Εσύ και τα παιδιά σου είστε μια οικογένεια. Κάνε τον κόπο ν» απαθανατίσεις τις στιγμές που περνάτε μαζί και διακόσμησε το σπίτι με αυτές. Σχολικές φωτογραφίες, φωτογραφίες από διακοπές και φωτογραφίες συγγενών, βοηθάνε να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα σπιτικού και σταθερότητας. Επίσης βοηθάνε να δημιουργηθούν αναμνήσεις μετά το διαζύγιο με τον μπαμπά.

Καθιέρωσε καινούριες οικογενειακές παραδόσεις
Την Κυριακή το πρωί μπορεί να φτιάχνετε και να τρώτε όλοι μαζί πρωινό. Ή, κάθε δεύτερη Τετάρτη, μπορεί να έχετε πίτσα και βιντεοπαιχνίδια ή κάθε Δευτέρα, σινεμά. Οι δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά στο σπίτι, θα τονώσουν τους οικογενειακούς σας δεσμούς και θα ενισχύσουν τον δεσμό που είχατε πριν από το διαζύγιο.

Κάνε τους φίλους των παιδιών σου να νιώθουν ευπρόσδεκτοι.
Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο αφοσιώνονται στους φίλους τους. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, θα έρθει κάποια στιγμή που θα προτιμούν τον χρόνο με τους φίλους τους από τον χρόνο με τον μπαμπά. Ένας εύκολος τρόπος για να μην πληγωθείς ή νιώσεις απόρριψη είναι να κάνεις τους φίλους των παιδιών σου να νιώθουν ευπρόσδεκτοι στο σπίτι σου. Επίτρεψε στα παιδιά σου να τους καλούν για να μείνουν και την νύχτα ή απλά για να περάσουν χρόνο μαζί. Θα κάνει την διαμονή τους στο σπίτι του μπαμπά πιο διασκεδαστική και ευχάριστη καθώς εκείνα ωριμάζουν.

Να παρέχεις στα παιδιά δικό τους δωμάτιο
Τα μεγαλύτερα παιδιά θέλουν να έχουν την ησυχία τους και ένα δικό τους δωμάτιο. Σύμφωνοι, μπορεί να χρειαστεί να μοιραστούν ένα δωμάτιο, αλλά αν θέλεις να τα κάνεις να νιώσουν σαν στο σπίτι τους, στο σπίτι σου, καλό θα ήταν να παρέχεις ένα χώρο, στο κάθε ένα χωριστά. Άφησέ τα να κρεμάσουν αφίσες στον τοίχο ή κάνε χώρο για τα αγαπημένα τους βιβλία και για μια συρταριέρα για τα ρούχα τους και αν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά, ζήτα τη βοήθειά τους στη διακόσμηση του δωματίου.

Να μαγειρεύεις ισορροπημένα και υγιεινά γεύματα για τα παιδιά.
Να παρέχεις στα παιδιά σου ισορροπημένα, θρεπτικά γεύματα που να τα μοιράζεστε στο οικογενειακό τραπέζι. Τίποτα δεν σου δίνει την αίσθηση του σπιτιού από τη μυρωδιά του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού στην κουζίνα και εκτός από αυτό, τα παιδιά βλέπουν ότι κάποιος τ» αγαπάει αρκετά ώστε να κάνει τον κόπο να το προετοιμάσει και να τα φροντίσει.

Οργάνωσε συγκεντρώσεις και πάρτι με φίλους και συγγενείς.
Χριστούγεννα, γενέθλια, εθνικές επετείους. Υπάρχει πάντα μια καλή δικαιολογία για γιορτές και πάρτι. Οι συγκεντρώσεις προσφέρουν στα παιδιά σου την ευκαιρία να έρθουν σ» επαφή με φίλους και συγγενείς που ζουν εκεί κοντά. Είναι συχνό για τους μόνους μπαμπάδες να πηγαίνουν τα παιδιά τους να επισκεφτούν στενούς συγγενείς όταν τα παιδιά μένουν μαζί τους. Το να καλέσεις τους συγγενείς και τους φίλους στο σπίτι σου όταν τα παιδιά είναι εκεί, τους δημιουργεί την αίσθηση πως τίποτα δεν άλλαξε λόγω της νέας οικογενειακής κατάστασης.

Να επιτρέψεις στα παιδιά σου να έχουν ένα κατοικίδιο στο σπίτι.
Δεν χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο κατοικίδιο. Ένα ψαράκι ή μια χελώνα αρκεί αν ο σκύλος και η γάτα δεν είναι οι κατάλληλες επιλογές π.χ. λόγω έλλειψης χώρου. Δώσε τους κάτι ν» αγαπούν και να φροντίζουν όταν βρίσκονται στο σπίτι μαζί σου.

Να έχεις ρούχα και παιχνίδια τους στο σπίτι σου.
Δεν είναι λογικό τα παιδιά να έχουν δυο διαφορετικές ντουλάπες με ρούχα αλλά είναι καλό να έχουν 3-4 αλλαξιές για όταν μένουν στο σπίτι σου σε περίπτωση που ξεχάσουν να φέρουν κάτι ή βαρεθούν τα παιχνίδια που θα φέρουν. Τα ψώνια και η βοήθεια σου στο να επιλέξουν ρούχα και παιχνίδια για το σπίτι τους με τον μπαμπά, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δεθείτε.

Nα τους παρέχεις ένα σπίτι σε μια γειτονιά κατάλληλη για οικογένειες.
Καλό θα ήταν να μην μετακομίσεις σε κάποια περιοχή γεμάτη κλαμπ και μαγαζιά ή σε πολυκατοικία με εταιρίες ή εργένηδες γιατί το πιο πιθανό είναι τα παιδιά να νιώσουν άβολα. Το ιδανικό είναι ένα σπίτι δίπλα σε οικογένειες και μια περιοχή με παιδικές χαρές και πάρκα, όπου θα μπορούν να βρουν άλλα παιδιά να παίξουν και να γίνουν φίλοι. Το να ζουν σε μια γειτονιά όπου νιώθουν ασφάλεια και στην οποία περνάνε καλά και διασκεδάζουν με συνομιλήκους τους, θα τα βοηθήσει να νιώθουν σαν στο σπίτι τους γιατί αυτό είναι: Το σπίτι τους!

mazimagazine.gr

Ο τυφλός πρίγκιπας

Για μπαμπάδες: 8 τρόποι για να επικοινωνήσετε με το νεογέννητο μωρό σας.