in

Reuters: Τι συμβαίνει στους άνδρες που περιμένουν παιδί;

Οι άνδρες που περιμένουν να γίνουν πατέρες για πρώτη φορά βιώνουν ορμονικές αλλαγές πριν από τη γέννηση του παιδιού τους, υποστηρίζει μια νέα μελέτη. Τα επίπεδα κάποιων ορμονών, μάλιστα, φαίνεται να σχετίζονται με αυτά των εγκύων συζύγων τους.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι άνδρες που περίμεναν να γίνουν πατέρες είχαν πτώση στα επίπεδα της τεστοστερόνης και της εστραδιόλης, αλλά δεν επηρεάστηκαν καθόλου τα επίπεδα της κορτιζόλης και της προγεστερόνης, δυο ορμονών που εμπλέκονται στην απάντηση του οργανισμού στο στρες.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι η τεστοστερόνη μειώνεται στους πατέρες, αλλά δεν είχε διευκρινιστεί πότε ξεκινά η πτώση των επιπέδων της. Επίσης, σύμφωνα με προηγούμενα ευρήματα, οι άνδρες που έχουν παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από αυτούς που δεν έχουν. Η παρούσα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που αναδεικνύει ότι οι ορμονικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί σημαίνει ότι η διαδικασία της αλλαγής αρχίζει να λαμβάνει χώρα απλά, επειδή ο άνδρας σκέπτεται ότι θα γίνει πατέρας, χωρίς να υπάρχει η φυσική παρουσία του απογόνου του.

Στη μελέτη συμμετείχαν 29 ζευγάρια τα οποία θα γίνονταν για πρώτη φορά γονείς. Το κριτήριο της πρώτης εγκυμοσύνης επιλέχτηκε από τους ερευνητές με το σκεπτικό ότι οι πρώτες εμπειρίες εγκυμοσύνης των ζευγαριών είναι συνήθως αρκετά διαφορετικές από αυτές των ζευγαριών που έχουν ξαναζήσει εγκυμοσύνη στο παρελθόν.

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη έδωσαν δείγμα σιέλου από δυο έως 4 φορές κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δείγματα αυτά για να μετρήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης της εστραδιόλης, της κορτιζόλης και της προγεστερόνης.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι μέλλουσες μητέρες είχαν μεγάλη αύξηση και στις 4 υπό εξέταση ορμόνες, την ίδια στιγμή που οι μέλλοντες πατέρες παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης και της εστραδιόλης.

Αν και δε βρέθηκαν αλλαγές στα επίπεδα της προγεστερόνης και της κορτιζόλης στους άνδρες, οι ερευνητές εντόπισαν πως μέσα στα ζευγάρια τα επίπεδα αυτών των ορμονών ήταν σε γενικές γραμμές είτα χαμηλά είτε υψηλά και στους δύο συντρόφους.

Οι ερευνητές επίσης συνέλεξαν δεδομένα από κάποιους πατέρες μετά τη γέννηση του παιδιού τους και παρατήρησαν ότι οι άνδρες που είχαν μεγαλύτερη μείωση στη τεστοστερόνη ανέφεραν περισσότερο ενεργή συμμετοχή στην ανατροφή του παιδιού, καθώς και πιο υποστηρικτική συμπεριφορά προς τις συζύγους τους. Ίσως, δηλαδή, η πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης να εξυπηρετεί τελικά κάποιο σκοπό.
Αν και το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό ο ερευνητικός της σχεδιασμός της προσδίδει αρκετά δυνατά σημεία, ένα εκ των οποίων είναι ότι συμπεριέλαβε και τους δύο γονείς. Επίσης πολύ σημαντικό ήταν ότι οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια της κύησης και σε κάποιες περιπτώσεις και μετά από αυτή, παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν στο να τα κρατήσουν στη μελέτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στην τεστοστερόνη μπορεί να συνδέονται με παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη σχέση των δυο συντρόφων , τις αλλαγές της δυναμικής και της αλληλεπίδρασης που επιφέρει η κύηση. Όλα τα ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη έμεναν κάτω από την ίδια στέγη, με αποτέλεσμα πολλές καθημερινές αλλαγές στη δυναμική να έχουν αντίκτυπο στην κοινωνική υποστήριξη, την οικειότητα, το ψυχοκοινωνικό στρες και την ποιότητα της σχέσης και να επηρεάζουν και τους δυο συντρόφους.

Σε προηγούμενη μελέτη τους οι ερευνητές είχαν βρει ότι οι άνδρες που ήταν παντρεμένοι ή περίμεναν παιδί, είχαν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης, σε σύγκριση με τους άνδρες που παρέμεναν ανύπαντροι και χωρίς παιδιά.

Σε μια μελέτη του 2011 η ίδια ερευνητική ομάδα βρήκε ότι στους νέους πατέρες η τεστοστερόνη μειωνόταν κατά 40% μετά τον πρώτο μήνα της γέννησης του παιδιού τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα, οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο ευαίσθητοι στις ανάγκες των μωρών τους, έχουν καλύτερη επαφή μαζί τους και είναι πιο τρυφεροί.

Πηγή : reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο: Ποιες οι «παγίδες»;

12 Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας μετά το διαζύγιο.