in

Step by Step: Πώς να ηρεμήσεις το ανήσυχο μικρό σου όταν φωνάζει σε δημόσιους χώρους

Όσο το μικρό σου μεγαλώνει και μαθαίνει να επικοινωνεί καλύτερα, να έχει συναίσθηση και να αλληλεπιδρά με περισσότερη ευκολία, σίγουρα αισθάνεσαι πως οι δύσκολες ημέρες έχουν περάσει, αφού πλέον μπορείς να μιλήσεις μαζί του και να αντιληφθείς τι χρειάζεται. Ωστόσο, κάθε ηλικιακό φάσμα έχει και τις δικές του απαιτήσεις και τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχουν σίγουρα πολλές από αυτές (τις απαιτήσεις!). Το πιο κοινό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς σε αυτή την περίοδο είναι τα “ξεσπάσματα” (temper tantrums) των παιδιών, τα οποία μπορεί να αρχίσουν να φωνάζουν και να κλαίνε, είτε επειδή κάτι τα εκνεύρισε, είτε γιατί απλώς βαρέθηκαν.

Μάλιστα, ένα από τα πιο συχνά σενάρια είναι εκείνο κατά το οποίο έχετε βγει για φαγητό στο εστιατόριο/βλέπετε μια ταινία στο σινεμά/μια παιδική παράσταση στο θέατρο/ταξιδεύετε με το αεροπλάνο, και ξαφνικά το μικρό σου μετατρέπεται σε έναν μίνι… τυφώνα, που σαρώνει τα πάντα με τις φωνές και τα κλάματά του! Και κάπου εκεί, αρχίζεις να αισθάνεσαι τα επικριτικά βλέμματα των γύρω σου να “καρφώνουν” την πλάτη σου, ενώ δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς το ξέσπασμα θυμού του παιδιού! Πώς μπορείς, λοιπόν, να ηρεμήσεις μία ανάλογη κατάσταση, χωρίς να καταπιεστεί το παιδί;

Σύμφωνα με τους συμπεριφορικούς αναλυτές, η χειρότερη κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να κλείσεις το στόμα του με το χέρι σου, προκειμένου να σταματήσεις τις φωνές του. Όπως εξηγούν, αυτό μεταφέρει δύο πολύ αρνητικά μηνύματα στο παιδί: πρώτον, πως επιτρέπεται ένας μεγαλύτερος και πιο δυνατός άνθρωπος να τους επιβάλλεται (με τη βία) και δεύτερον πως είναι λογικό και τα ίδια να μιμηθούν αυτού του είδους τη συμπεριφορά απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν τέσσερα βήματα για την αντιμετώπιση ενός αντίστοιχου temper tantrum. Ποια είναι αυτά;

Διέκοψε ό,τι κάνεις
Οι γονείς χρειάζεται να σταματήσουν οτιδήποτε έκαναν τη δεδομένη στιγμή και να στρέψουν την προσοχή τους στο παιδί. Θα πρέπει να αντιληφθούν τι συμβαίνει και για ποιο λόγο αντιδρά το μικρό τους με αυτό τον τρόπο. Είναι το παιδί σε υπερδιέγερση; Είναι ανήσυχο και στεναχωρημένο; Μήπως πεινάει; Μήπως πονάει

Σκύψε στο ύψος του
Όταν ο γονέας γονατίζει, ώστε να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το μικρό του και να το κοιτάζει στα μάτια, το παιδί αισθάνεσαι πως του δίνουν σημασία και νιώθει πιο άνετα να μιλήσει. Αυτό βοηθάει τους γονείς να εκτιμήσουν την κατάσταση και να βρουν τους πιθανούς τρόπους επίλυσης.

Χαμήλωσε τον τόνο της φωνής σου
Οι γονείς χρειάζεται να είναι χαμογελαστοί, να μην κάνουν απότομες κινήσεις και να μιλούν σε χαμηλό τόνο. Αυτή η κίνηση παρέχει ένα πρότυπο συμπεριφοράς στο παιδί, ενώ μπορεί να το επηρεάσει, ώστε να χαμηλώσει και εκείνο τη φωνή του, στην προσπάθειά του να ακούσει τι λένε οι γονείς του.

Τραγούδησέ του
Εάν το παιδί είναι απαρηγόρητο, οι γονείς ίσως χρειαστεί να τραγουδήσουν χαμηλόφωνα ένα τραγούδι. Μία γνώριμη μελωδία θεωρείται χαλαρωτική για το παιδί και ίσως το βοηθήσει να ηρεμήσει.

 

Πηγή

Μαθησιακές δυσκολίες, διάγνωση και αντιμετώπιση: «Εργαλεία» για μία πιο εύκολη ζωή

Απειλή για τους εφήβους η υπερβολική προσκόλληση στο Internet