in

Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν γίνεις πατέρας!

Η πατρότητα είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό ενός άντρα, όταν ακόμα είναι παιδάκι. Είτε υποσυνείδητα είτε ενσυνείδητα, όλοι μας έχουμε σκεφτεί πώς θα ήταν να είχαμε οικογένεια και να μεγαλώναμε ένα παιδί (ή και περισσότερα).

Από μικροί, ειδικά τα αγόρια, έχουμε ως πρότυπο τον πατέρα μας και θέλουμε να γίνουμε σαν κι αυτόν. Μεγαλώνοντας, μέσα από παιχνίδια με άλλα παιδάκια, υποδυόμαστε τους ενήλικες άντρες που έχουν οικογένεια και όσο τα χρόνια περνούν η ιδέα του να αποκτήσουμε τη δική μας οικογένεια ζυμώνεται στο μυαλό μας.

Το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνει ένας άντρας οικογένεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν ορίζεται έτσι εύκολα. Μέσα από συζητήσεις αλλά και παρατηρώντας τον περίγυρο μου διαπίστωσα πως το τελευταίο πράγμα που ορίζει εάν ένας άντρας είναι καλός πατέρας, είναι ο χρόνος. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που συνθέτουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κάθε πατέρα.

Το πιο σπουδαίο απ’όλα είναι να συνειδητοποιήσεις πλήρως πως πλέον είσαι πατέρας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Για να σε βοηθήσουμε λίγο, εντοπίσαμε τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις και να έχεις κατά νου, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.

1. Χρησιμοποίησε το ένστικτό σου

Όπως, αναφέρθηκε παραπάνω το θέμα του χρόνου για το πότε θα γίνεις πατέρας πρέπει να σε απασχολεί λιγότερο από όλα. Δεν υπάρχει κάποιος μπούσουλας που να σου λέει πως πρέπει να γίνεις γονιός σε μικρή ή σε μεγάλη ηλικία. Για να πάρεις την απόφαση να αποκτήσεις οικογένεια είναι σημαντικό να λάβεις πολλούς παράγοντες υπόψη σου, αλλά κυρίως να εμπιστευτείς το ένστικτό σου. Το ένστικτο που θα σου πει πως είσαι έτοιμος και να κάνεις το βήμα. Όλα τα άλλα θα έρθουν…

2. Το πρώτο μωρό του κόσμου

Πολλοί άντρες θεωρούν πως το πρώτο τους παιδί είναι το μοναδικό στον κόσμο και αυτό που ζουν δεν το έχει βιώσει κανείς άλλος. Σίγουρα το να δίνεις ζωή, να ανατρέφεις και να είσαι υπεύθυνος για μια ανθρώπινη ζωή είναι στα όρια του θαύματος, αλλά δεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Δεν χρειάζονται υπερβολές και πανικός. Το μυστικό είναι να πείσεις τον εαυτό σου πως «το ‘χεις», γιατί στο κάτω κάτω είναι η αλήθεια.

3. Η εγκυμοσύνη δεν είναι απλό πράγμα

Σίγουρα όταν το παιδί σου γεννιέται σφύζεις από υπερηφάνεια και η χαρά σου είναι ανείπωτη. Τι γίνεται, όμως, μέχρι να φτάσεις σε αυτή την ημέρα; Τι γίνεται τους προηγούμενους εννέα μήνες; Η γυναίκα σου βιώνει κάτι το ξεχωρισό και, ίσως, πρωτόγνωρο με αποτέλεσμα να επηρρεάζεται τόσο η καθημερινότητα της όσο και η δική σου. Οι ορμόνες και οι σωματικές αλλά και ψυχολογικές αλλαγές είναι αρκετές με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλη υπομονή και κατανόηση και από τους δύο. Λάβε υπόψη σου πως πολλές κουλτούρες ανά τον κόσμο, από την αρχαιότητα ακόμα, την περίοδο κύησης θεωρούσαν πως η γυναίκα αποκτούσε υπερφυσική υπόσταση και τη λάτρευαν. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως ακόμα και τις ραγάδες στην κοιλιά που προέρχονταν από την εγκυμοσύνη τις θεωρούσαν ιερά σημάδια.

4. Το παιδί σου είσαι εσύ

 

Το παιδί σου από τη μέρα που γεννιέται (ίσως και στη κοιλιά της μάνας του), αλλά και για κάθε μέρα που περνά δέχεται άπειρα ερεθίσματα και απορροφά πληροφορίες. Όλα αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του. Σίγουρα, έχει αποκτήσει αρκετά χαρακτηριστικά σου λόγω DNA, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπου που θα γίνει επηρεάζεται από την ανατροφή και τις συμβουλές που θα του δώσεις.

5. Τα μωρά δεν είναι πάντα γλυκούλια

Το μωρό είναι ένας ακόμα άνθρωπος. Είναι συναρπαστικό και συνάμα βαρετό. Είναι αστείο και ταυτόχρονα αδιάφορο. Μην πανικοβάλεσαι και μη νιώθεις άσχημα αν πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πως βαρέθηκε ή θέλει λίγο προσωπικό χρόνο. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Η αγάπη του πατέρα για το παιδί του είναι αδιαπραγμάτευτη.

6. Το να είσαι γονιός είναι δουλειά χωρίς ρεπό

Όταν αποκτήσεις παιδιά θα διαπιστώσεις πως ο προσωπικός σου χρόνος έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Οι συνήθειες σου αλλάζουν και πάντοτε έχεις το νου σου στο παιδί. Όλο αυτό διαβάζοντας το μπορεί να σε αγχώσει και να νιώθεις πως σε ‘πνίγει’. Δεν είναι έτσι, όμως, γιατί όταν γίνει γονιός όλα αυτά θα επισκιαστούν από την αγάπη σου για το παιδί αλλά και από την αγάπη του παιδιού για εσένα. Η καθημερινότητα σου και ο προσωπικός σου χρόνος θα συνδεθεί με το παιδί και με αυτό τον τρόπο θα περνάτε και οι δύο όμορφα, χωρίς γκρίνιες.

7. Πατέρας για όλα

Είναι συχνό φαινόμενο η μητέρα να ασχολείται συνεχώς με την καθημερινότητα του παιδιού (φαγητό, μπάνιο, διάβασμα κτλ) και ο πατέρας να «εμφανίζεται» όταν πρόκειται για δημιουργικό χρόνο (βόλτες, παιχνίδι κτλ). Αυτό είναι λίγο άδικο για το ζευγάρι και εάν το πάρεις απόφαση να αναλάβεις ορισμένες από τις «αρμοδιότητες» της μητέρας θα βγείτε όλοι κερδισμένοι. Κι εσύ θα δεις κάτι νέο για εσένα και θα νιώσεις περήφανος που το κατάφερες κι αυτό, αλλά και η σύντροφος σου θα απαλλαχθεί από ένα άγχος με αποτέλεσμα να ξεκουραστεί λίγο περισσότερο.

8. Γιος ή Κόρη; Κόρη ή Γιος;

Σε πολλές συζητήσεις άλλοι θα ήθελαν να αποκτήσουν αγοράκι άλλοι κοριτσάκι και πάει λέγοντας. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Είτε αγοράκι ή κοριτσάκι το σημαντικό είναι πως πρόκειται για το παιδί σου. Επομένως, είναι πολύ σπουδαίο να επικεντρωθείς στη σωστή ανατροφή του και να το βοηθήσεις να γίνει ένας αυθεντικός άνθρωπος που θα έχει αρχές και αξίες.

9. Έγινα γονιός;

#dadsrules #fatherandson

A post shared by Dadsrules (@dadsrulesgr) on

Το πιο σημαντικό όλων είναι να συνειδητοποιήσεις πως πλέον απέκτησες άλλον έναν ενεργό ρόλο στη ζωή σου. Έναν ρόλο που επέλεξες και η σημασία του είναι πολύ σπουδαία, γιατί πάνω απ’όλα είσαι υπεύθυνος για μία ανθρώπινη ζωή. Το πιο σημαντικό σε αυτό το ρόλο είναι να καταφέρεις να μεταφέρεις στο παιδί σου όλα αυτά που έχουν αξία και θα το κάνουν καλύτερο άνθρωπο, συντροφεύοντας σε όλη του ζωή. Μην ξεχνάς πως ο μεγαλύτερος δάσκαλος ενός παιδιού είναι ο γονιός του. Γι’αυτό το λόγο αφιέρωσε του την καρδιά σου, το μυαλό σου και το είναι σου για να επιτύχεις μέσα από τις επιτυχίες του.

10. Αγάπη μόνο

Η αγάπη προς το παιδί σου είναι κάτι το μοναδικό από κάθε άποψη. Δεν έχεις νιώσει ξανά έτσι για άνθρωπο. Θα σε κάνει να αγαπήσεις αυτό το πλάσμα με μία άλλη πρωτόγνωρη έννοια. Επίσης, η αγάπη που εκ λάβεις θα είναι το «παυσίπονο» σου τις δύσκολες μέρες. Αυτή η αγάπη που θα σας συνδέει θα αποτελεί την κινητήριο δύναμη σου για όλα όσα σε προβληματίζουν και σε κάνουν να χάνεις τον προσανατολισμό σου πολλές φορές.

Λοιπόν, τι λες; Αξίζει να γίνεις πατέρας;

Πηγή

Τι σημαίνει να είσαι μπαμπάς

Μερικά λάθος μηνύματα που περνούν τα παραμύθια στα παιδιά μας