in

Τα 11+1 χαρίσματα που πρέπει να έχει ο καλός μπαμπάς

Ο πατέρας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού του. Είναι ο θεμέλιος λίθος που προσφέρει δύναμη, στήριξη και του μαθαίνει πειθαρχία. Το έργο που παρέχει είναι ανεξάντλητο και πολλές φορές αντιμετωπίζεται με αγνωμοσύνη και από τα παιδιά αλλά και από το περιβάλλον του. Το αποτέλεσμα, όμως, των σωστών προσπαθειών είναι εμφανές στις δομημένες, ευπροσάρμοστες προσωπικότητες των παιδιών που ανέθρεψε.

Είτε έχετε παιδιά, είτε σκοπεύετε να αποκτήσετε στο μέλλον, διαβάστε τι χαρίσματα συγκεντρώνει ένας άξιος πατέρας.

1. Είναι καλός παιδαγωγός: Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν οριοθετεί τα παιδιά του. Αποδοκιμάζει έντονα τα παραπτώματά τους με σκληρή γλώσσα και τη δύναμη των λόγων του και όχι με τη σωματική του υπεροχή.

2. Επιτρέπει στα παιδιά του να κάνουν κάποια λάθη:Αντιλαμβάνεται ότι και τα παιδιά είναι άνθρωποι και ότι τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας της ενηλικίωσης και της μάθησης. Όταν οι έφηβοι υποπέσουν σε μικρά παραπτώματα για πρώτη φορά, το αποδέχεται, αλλά καθιστά σαφές ότι η επαναλαμβανόμενη ανευθυνότητα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.

3. Έχει ανοιχτό μυαλό: Ο καλός πατέρας κατανοεί ότι οι εποχές, οι άνθρωποι, οι τάσεις αλλάζουν με τα χρόνια και δεν προσπαθεί να διατηρήσει τις αρχές και τις αξίες της εποχής του. Συνειδητοποιεί ότι, π.χ., τα περισσότερα ζευγάρια οδηγούνται σε προγαμιαίο σεξ και ότι οι άνθρωποι συζητούν ευθέως και ειλικρινά για προσωπικά θέματα. Με άλλα λόγια, επιτρέπει και ενθαρρύνει τα παιδιά του να είναι πολίτες σύγχρονοι και να δρουν σύμφωνα με την ηλικία τους.

4. Τους μαθαίνει να εκτιμούν και να μη θεωρούν ότι όλα είναι δεδομένα. Τον βοηθούν σε αυτό και οι δύσκολες εποχές που βιώνουμε. Δημιουργεί, επομένως, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μην τον θεωρούν απλώς ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων.

5. Αποδέχεται ότι τα παιδιά του δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτόν: Καθένας είναι διαφορετικός. Δεν περιμένει ότι θα έχουν την ίδια ζωή όπως αυτός ή την ίδια ενασχόληση με τη δική του. Επίσης, σέβεται τις αξίες και τις απόψεις τους, αρκεί να μην πλήττουν την οικογένεια ή κάποιον άλλον.

6. Περνά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του: Γνωρίζει πώς να περνά καλά μαζί τους στις βόλτες, στα παιχνίδια τους, στις αθλητικές τους δραστηριότητες κ.λπ. Αφουγκράζεται τον παλμό τους, έχει πάντα χρόνο για σωστή επικοινωνία, τα βοηθά στην καθημερινότητά τους, στα διαβάσματα, γενικά όποτε κριθεί αναγκαίο.

7. Δίνει το σωστό παράδειγμα: Ακολουθεί το κλισέ «Κάνε αυτό που κάνω εγώ». Δεν θα καπνίσει, εάν δεν θέλει και τα παιδιά του να κάνουν το ίδιο, ούτε φυσικά θα καταναλώσει άφθονο αλκοόλ. Τα μαθαίνει να χειρίζονται τις εντάσεις μέσα στην οικογένεια και με τους γύρω τους όντας ο ίδιος αξιόπιστος και συγχρόνως λογικός. Εξηγεί με παραδείγματα τη σπουδαιότητα της τρυφερότητας και της στοργής που έχει η σχέση με τη σύντροφό του όταν τα παιδιά είναι μπροστά. Συνοπτικά, εφαρμόζει στην πράξη τις αξίες που θα ήθελε τα παιδιά του να υιοθετήσουν.

8. Στηρίζει τα παιδιά του συναισθηματικά και ηθικά: Αν, π.χ., είναι φανατικός οπαδός μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και το παιδί του δεν ασπάζεται την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, το αποδέχεται. Και μπορεί από τη μία να ονειρεύεται το παιδί του ως συνεχιστή της παράδοσης αυτής, αλλά από την άλλη υποστηρίζει την απόφασή του να ακολουθήσει άλλα μονοπάτια. Ενας καλός πατέρας είναι δημόσιος υποστηρικτής των παιδιών του και αγωνίζεται να απομακρύνει τους κινδύνους από τη ζωή τους. Γίνεται ένα προστατευτικό δίχτυ, ένα σημείο αναφοράς όπου προστρέχουν όταν υπάρχει ανάγκη.

9. Τα παροτρύνει σε δράση: Κάθε πατέρας θέλει τα παιδιά του να γίνουν όσο πιο καλά μπορούν και τους δημιουργεί προκλήσεις που τα βοηθούν να εξελιχθούν ως άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι τα μαθαίνει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να επιλύουν συγκρούσεις.

10. Δίνει μαθήματα ζωής: Διαμορφώνει από νωρίς τον χαρακτήρα τους. Ενθαρρύνει αξίες όπως το να είναι τίμια και υπεύθυνα, να κρατάνε τον λόγο τους, να είναι ευγνώμονα.

11. Προστατεύει την οικογένειά του με κάθε τρόπο. Καλλιεργεί την έννοια της προσωπικής θυσίας. Θα διακινδυνεύσει -εάν χρειαστεί- τη δική του ασφάλεια για να προφυλάξει από κινδύνους τους δικούς του ανθρώπους.

12. Δείχνει απεριόριστη αγάπη. Αυτό είναι το σπουδαιότερο προσόν ενός καλού πατέρα. Μπορεί να αναστατώνεται από τα λάθη τους ή από τη μη πραγματοποίηση αυτών που θα επιθυμούσε για τα ίδια, παράλληλα όμως ένας πατέρας δεν σταματά ποτέ να αγαπά τα παιδιά του. Και αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα!

Της Χαράς Καραμήτσου
(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)

Πειθαρχία: 6 συμβουλές για να σας ακούν

Γονείς εξουθενωμένοι από το βάρος των ‘’πρέπει’’