in

Τα οικογενειακά γεύματα ενισχύουν τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών

Μια νέα μελέτη διερεύνησε τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι το οικογενειακό γεύμα έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά. Αν και αυτή ήταν μέχρι τώρα μία εικασία με βιωματικά αποτελέσματα, η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα παιδιά που γευματίζουν τακτικά μαζί με την οικογένειά τους είναι πιο πιθανό να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η μελέτη αυτή κρίνεται ουσιαστική, καθώς όλο και λιγότερες οικογένειες γευματίζουν μαζί στις δυτικές χώρες.

Μέχρι τώρα υπήρχαν λιγοστές έρευνες που δείχνουν τους θετικούς δεσμούς μεταξύ των οικογενειακών γευμάτων και της υγείας των παιδιών και των εφήβων, ανέφεραν οι ψυχολόγοι ερευνητές.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές δεν ήταν σαφείς για το αν οι οικογένειες που γευμάτιζαν μαζί ήταν απλά υγιέστερες από την αρχή. Η πολυπλοκότητα της οικογενειακής εμπειρίας δεν μπορεί να αποτυπωθεί μετρώντας τη συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα παιδιά εκείνη τη στιγμή.

Η μελέτη εξέτασε παιδιά που είχαν ακολουθηθεί ερευνητικά από ψυχολόγους από την ηλικία των πέντε μηνών στο πλαίσιο της διαχρονικής μελέτης για την παιδική ανάπτυξη στο Κεμπέκ, του Καναδά. Στην ηλικία των έξι ετών, οι γονείς τους άρχισαν να αναφέρουν αν η οικογένεια έτρωγε μαζί. Στην ηλικία των 10 ετών, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και τα ίδια τα παιδιά έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής των παιδιών και την ψυχοκοινωνική τους ευημερία.

Αποφασίσαμε να εξετάσουμε τη μακροπρόθεσμη επιρροή του του οικογενειακού γεύματος ως μια εμπειρία του περιβάλλοντος της πρώιμης παιδικής ηλικίας, σε ένα δείγμα παιδιών που γεννήθηκαν το ίδιο έτος, ανέφεραν οι ερευνητές και συνεχίσαμε τακτικά καθώς μεγάλωναν. Χρησιμοποιώντας μια κοορτή γεννήσεων, αυτή η μελέτη εξετάζει τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της περιβαλλοντικής ποιότητας της οικογενειακής ατμόσφαιρας στα γεύματα, στην ηλικία των έξι ετών και της ευημερίας των παιδιών στην ηλικία των 10 ετών.

Όταν η ποιότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος στο γεύμα ήταν καλύτερη στην ηλικία των έξι ετών, παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα γενικής σωματικής υγείας και χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αναψυκτικών στην ηλικία των 10 ετών. Αυτά τα παιδιά φάνηκαν επίσης να έχουν περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες, καθώς ήταν λιγότερο πιθανό να αυτοαναφέρουν ότι είχαν επιθετική, εναντιωτική ή παραβατική συμπεριφορά στην ηλικία των 10 ετών.

Επειδή είχαμε πολλές πληροφορίες για τα παιδιά πριν από την ηλικία των έξι ετών – όπως η ιδιοσυγκρασία και οι γνωστικές τους ικανότητες, η παιδεία της μητέρας τους και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους και την προηγούμενη οικογενειακή διαμόρφωση και λειτουργία – καταφέραμε να εξαλείψουμε τυχόν προϋπάρχουσα χαρακτηριστικά των παιδιών ή των οικογενειών που θα μπορούσαν να δώσουν ένα διαφορετικό νόημα στα αποτελέσματά μας, συμπλήρωσαν οι ερευνητές.

Και πρόσθεσαν: Η παρουσία των γονέων κατά τη διάρκεια των γευμάτων πιθανόν να παρέχει στα μικρά παιδιά μία άμεση κοινωνική αλληλεπίδραση, συζητήσεις για κοινωνικά ζητήματα και καθημερινές ανησυχίες και έμμεση μάθηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων σε ένα οικείο και συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον. Η εμπειρία των θετικών μορφών επικοινωνίας πιθανόν να βοηθήσει το παιδί να εμπλακεί σε καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας με ανθρώπους εκτός της οικογενειακής μονάδας.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα οικογενειακά γεύματα δεν είναι μόνο δείκτες της ποιότητας του περιβάλλοντος στο σπίτι, αλλά είναι επίσης εύκολοι τρόποι για τους γονείς να εκπαιδεύσουν και να βελτιώσουν την ευημερία των παιδιών. Από την άποψη της υγείας του πληθυσμού, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα οικογενειακά γεύματα έχουν μακροπρόθεσμες θετικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχική ευεξία των παιδιών, ολοκλήρωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.

 

Πηγή

H ευτυχία των παιδιών περνά μέσα από το βλέμμα των γονέων

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει δυσανεξία στη γλουτένη;