in

Τα λιλιπούτεια… SOS του καλοκαιριού!

Ετοιμάζεστε για οικογενειακές διακοπές, γεμίζετε βαλίτσες με όρεξη για βουτιές και όλα τα απαραίτητα. Για μισό λεπτό. Όλα τα απαραίτητα; Διαβάστε τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει η λίστα όλων όσοι ετοιμάζονται για την εξοχή με μωράκια ή μικρά παιδιά!

“Ασπίδα’’ για τον ήλιο η ισχυρή αντηλιακή προστασία

Το πρώτο SOS, το πιο SOS από όλα: Η έκθεση των παιδιών στον ήλιο πρέπει να είναι περιορισμένη. Πράγμα που σημαίνει ότι τα βρέφη από 0 μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, ούτε κάτω από ομπρέλα. Από 6 μηνών και μέχρι να κλείσουν τα 8 χρόνια, μπλούζες, καπέλα και αντηλιακά πρέπει να συνοδεύουν τις βόλτες και το παιχνίδι τους. Το διάστημα στο οποίο η έκθεση στον ήλιο απαγορεύεται, είναι τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται συχνά, ενώ καλό είναι να φροντίζουμε να ενυδατώνουμε τα παιδιά με δροσερό νεράκι.

Διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Αν το χειμώνα ήταν επιβεβλημένη μία φορά αυτή η διατροφή, το καλοκαίρι είναι… στη νιοστή. Η διατροφή κατά τους θερινούς μήνες επιβάλλεται να είναι περισσότερο πράσινη, παρά με κρέας, ενώ, για όσους θέλουν να… κλέψουν και να επιτρέψουν στο παιδί τους λίγα περισσότερα παγωτά οι ειδικοί επισημαίνουν: Το καλοκαίρι για τα παιδιά δεν θα πρέπει να είναι περίοδος στέρησης, αλλά ξενοιασιάς. Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη λήψη πολλών υγρών μέσα στη διάρκεια των ζεστών ημερών, όπως δροσερό νερό και φυσικούς χυμούς με καλοκαιρινά φρούτα, όπως μπανάνα, πεπόνι κ.λ.π.

Θωράκιση από πριν και όχι εκ των υστέρων απέναντι στα κάθε λογής ζωύφια

Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις: Κουνούπια, μέλισσες, τσούχτρες και κάθε λογής ζωύφια ζουν και βασιλεύουν κυρίως το καλοκαίρι και κάνουν δύσκολη τη ζωή των παιδιών και των γονιών. Οι ειδικοί συνιστούν προστασία με τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να θωρακίζετε και τους χώρους σας από όλων των ειδών τα ζωύφια με αντικουνουπικές ταμπλέτες που φέρνουν την ελάχιστη δυνατή οσμή. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιστρατεύσετε πιο… φυσικούς τρόπους (λεβάντα, βασιλικός κλπ).

Θάλασσα – θάλασσα… πάντα με επίβλεψη και πάντα με άδειο στομάχι

Αγάπη όλων η θάλασσα μπορεί να γίνει, επίσης, πολύ επικίνδυνη αν δεν προσέξουμε. Τα μάτια σας λοιπόν… δεκατέσσερα, όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα, μαζί ή χωρίς εσάς. Απαραίτητα τα μπρατσάκια, τα σωσίβια και λοιπά κολυμβητικά βοηθήματα για μικρά παιδιά, ενώ και για τα παιδιά που γνωρίζουν κολύμπι συστήνεται να υπάρχει πάντα κάποιος μεγάλος μαζί τους για να τα επιτηρεί. Το πιο σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ: Δεν μπαίνουν ούτε οι γονείς, ούτε τα παιδιά στη θάλασσα, τουλάχιστον 2 ώρες μετά το κανονικό γεύμα. Οι γιατροί τονίζουν ρητά και κατηγορηματικά: Αφήστε να περάσει λίγο η ώρα, η θάλασσα δεν θα φύγει. Το γεμάτο στομάχι εξάλλου είναι και η αιτία για τους περισσότερους πνιγμούς κάθε καλοκαίρι.

Υπομονή και… νηστεία για ένα καλό και ήσυχο ταξίδι

Για πολλά παιδιά το ταξίδι μέχρι τον… προορισμό είναι βασανιστήριο: Ζαλάδες, εμετοί, πονοκέφαλος, μια γκρίνια γενικότερη, είτε σε πλοίο, είτε στο αυτοκίνητο. Η καλύτερη και φυσική λύση για κάποιες τέτοιες περιπτώσεις είναι τα παιδιά να ταξιδεύουν νωρίς το πρωί, έχοντας καταναλώσει ένα πολύ ελαφρύ και «ξηρό» γεύμα.

Χαρούμενες και –ελαφρώς- εκπαιδευτικές διακοπές

Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ανεμελιάς και του παιχνιδιού. Είναι η ευκαιρία που έχουν τα παιδιά για να χαλαρώσουν από τα άγχη του σχολείου και των λοιπών δραστηριοτήτων του χειμώνα. Οι εκπαιδευτικοί συγκλίνουν στο ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν… προθάλαμος για την επόμενη τάξη ή… επανάληψη της προηγούμενης. Καλό είναι οι γονείς να αφήσουν τις βλέψεις για επανάληψη στιγμή και να εμπνεύσουν το παιδί να κάνει άλλα πράγματα.

Καλό καλοκαίρι λοιπόν σε μικρούς και μεγάλους!

 

Πηγή

6 μαθήματα ζωής που πρέπει να δώσετε οπωσδήποτε στα παιδιά σας

Στερεότυπα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών