in

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να χάνουν

Η σημερινή ανοδική τάση που παρατηρείται στην οικογένεια, το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, να εστιάζουμε περισσότερο στη διασκέδαση, παρά στο αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά

Τα παιδιά μπορεί σταδιακά να αποσυρθούν από την αίσθηση του δικαιώματος και της φιλοδοξίας για την επίτευξη ενός στόχου και να ικανοποιούνται μόνο με τη συμμετοχή τους σε μια δραστηριότητα ή σε ένα σκοπό ανεξάρτητα από το προσωπικό τους επίτευγμα.

Κι αυτό μπορεί σε ένα βαθμό να είναι καλό, κυρίως για να μη νιώθουν μειονεκτικά τα παιδιά που δεν έχουν ιδιαίτερες δεξιότητες ή είναι ντροπαλά, ενώ σίγουρα κανείς δεν πρέπει να απαξιώνει ή να υποβαθμίζει την αξία της όποιας συμμετοχής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, όμως η υπερβολή προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργεί κινδύνους.

Ο μεγαλύτερος απ’ αυτούς τους κινδύνους είναι να δημιουργηθεί μια γενιά παιδιών που δεν ξέρουν τι σημαίνει να αναλάβουν την ευθύνη για το λάθος που θα κάνουν, επειδή στην πρώτη ένδειξη της επερχόμενης καταστροφής, οι γονείς θα σπεύσουν να σώσουν το παιδί τους από την αμηχανία. Αυτό όμως είναι υπερπροστατευτικότητα από πλευράς των γονιών.

Οι γονείς, βέβαια, έχοντας καλές προθέσεις, πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο βοηθούν τα παιδιά τους να διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να τα αποτρέψουν από το να «χτίσουν» την αυτοεκτίμησή τους.

Η αυτοεκτίμηση, η πίστη στον εαυτό μας, μπορεί να έρθει μόνο όταν έχουμε θέσει ένα στόχο και τον έχουμε πραγματοποιήσει. Αν η αίσθηση του ανταγωνισμού που είναι κάτι απόλυτα φυσικό στη ζωή, περιοριστεί τόσο πολύ, τα παιδιά δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν αυτό που είναι ήδη. Ποτέ δεν θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις τρέχουσες ικανότητές τους και να δουν πώς πρέπει να κάνουν πράγματα.

Χαμηλώνοντας τον πήχη για να μπορούν να περάσουν όλοι το εμπόδιο, ουσιαστικά καταπνίγουμε εκείνους που μπορούν να πηδήσουν ακόμα πιο ψηλά.

Και τελικά εκείνα τα παιδιά που τα έχουν όλα στο χέρι δεν μαθαίνουν να νιώθουν ευγνωμοσύνη για οτιδήποτε. Γιατί αυτά τα παιδιά δεν θα μάθουν ποτέ να εκτιμούν τη σκληρή δουλειά, τις θυσίες και την αποφασιστικότητα.

Επί της ουσίας δεν θα μάθουν ποτέ να κερδίζουν…

Πηγή

Πιο λαμπρό μυαλό απ’ το παιδικό δεν υπάρχει

Πατρότητα: Οι 15 καλύτερες συμβουλές για τους μπαμπάδες