in

Τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά!

Γενιές και γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει με κλασσικά παραμύθια, όπως Σταχτοπούτα, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Κοκκινοσκουφίτσα και άλλα.

Όταν ακούμε παραμύθι, η σκέψη μας κατευθείαν πηγαίνει στα παιδιά. Πράγματι, για όλα τα παιδιά η ώρα του παραμυθιού είναι η καλύτερη στιγμή της μέρας.

«Άντε μπαμπά, ξαναπές το» και πάλι απ’ την αρχή το ίδιο παραμύθι. «Μα παιδί μου, ακόμη δεν το βαρέθηκες;» διαμαρτύρεται ο πατέρας. «Όχι, θέλω να μου το διαβάσεις πάλι…»

Τα παραμύθια είναι μαγικά, μυστηριώδη, γοητεύουν και καθηλώνουν το ενδιαφέρον των μικρών μας. Από τη στιγμή της γέννησης, οι γονείς με προθυμία ξεκινούν την αφήγηση ιστοριών στο παιδί και προμηθεύονται διάφορα βιβλιαράκια κατάλληλα για την ηλικία του. Κανείς δεν αμφισβητεί οτι τα σημερινά παιδιά ήδη γνωρίζουν αρκετά παραμύθια και έχουν μυηθεί από νωρίς στην παιδική λογοτεχνία.

Συχνά, οι γονείς προβληματίζονται και με ρωτούν σχετικά με το περιεχόμενο των παραμυθιών, διότι, όπως αναφέρουν, κάποια έιναι γεμάτα βία η μηχανορραφίες και αναρωτιούνται αν τα παιδιά επηρεάζονται απ’ αυτά.

Όπως όμως θα έχετε παρατηρήσει, το παιδί γνωρίζει στο βάθος οτι ο ήρωάς του είναι ο καλός και οτι αυτός τελικά θα επικρατήσει, παρά τις ταλαιπωρίες που ίσως αντιμετωπίσει. Άλλωστε παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη, περιμένοντας με ανυπομονησία τη στιγμή της δικαίωσης, της κάθαρσης, όπου όλα θα έχουν τακτοποιηθεί.

Στα αγόρια παρατηρείται μια ξεκάθαρη προτίμηση στους ισχυρούς και δυνατούς ήρωες που θα κινδυνεύσουν πολλές φορές, ίσως θα δυκολευτούν, όμως δεν θα το βάλουν κάτω και στο τέλος θα νικήσουν.

Τα κορίτσια προτιμούν, στην πλειονότητά τους, ηρωίδες τρυφερές ή ήρωες διασκεδαστικούς, που δίνουν έμφαση στο συναίσθημα, είναι γεμάτοι καλοσύνη, ομορφιά, γενναιοδωρία, που αντιμετωπίζουν καταστάσεις δραματικές, χωρίς επιθετικότητα και όμως τελικά κατορθώνουν να υπερνικήσουν όλα τα εμπόδια.

Που βοηθά το παραμύθι
Το περιεχόμενο των παραμυθιών βοηθά το παιδί να προσεγγίσει φόβους ή εσωτερικές συγκρούσεις και γενικά, συναισθήματα που το απασχολούν. Να παρακολουθήσει ιστορίες με αναφορές σε θέματα, όπως εγκατάλειψη από τους γονείς, αδικίες, απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, ζήλια για το αδελφάκι του, απογοητεύσεις, ενοχές.

Περιγράφουν καταστάσεις με αλληγορικό τρόπο. Αυτές οι ιστορίες δίνουν στα παιδιά πολλά στοιχεία για να κατανοήσουν τον κόσμο και τον ίδιο τον ευατό τους. Κατά έναν τρόπο τα βοηθούν να μεγαλώσουν.

Τους εξηγούν οτι οι δυσκολίες είνι αναπόφευκτες, ενώ ταυτόχρονα τα βεβαιώνουν οτι μπορούν να τις υπερνικήσουν. Δηλαδή, του δίνουν μηνύματα για την εμπιστούνη που πρέπει να έχουν στον εαυτό τους, για την ανάγκη να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες…

Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά αντλούν πολύτιμα στοιχεία και μαθαίνουν ν’ αναγνωρίζουν και να κατανοούν έννοιες αρκετά πολύπλοκες, όπως το καλό και το κακό.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα παιδιά πρέπει να παλέψουν με μια σειρά από συναισθήματα, που πολλές φορές είναι αντικρουόμενα, για να μπορέσουν να μεγαλώσουν και το παραμύθι συντελεί σ’ αυτό.

 

Πηγή

5 φράσεις που βοηθούν το παιδί να προσπαθεί για το καλύτερο

Το 24ωρο ενός νεογέννητου μέσα από τα μάτια του μπαμπά του! (video)