in

Τελικά βοηθάτε ή κάνετε κακό στο παιδί;

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «helicopter parent» χρησιμοποιείται για να περιγράψει το γονιό εκείνο που ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής του παιδιού του, επεμβαίνοντας με το παραμικρό και αποφασίζοντας για τα πάντα.

Φυσικά, όπως έχουν τονίσει πολλοί ειδικοί, αυτού του είδους οι γονείς τελικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα παιδιά τους, καθώς αυτά μεγαλώνοντας είναι ανίκανα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής ή να πάρουν αποφάσεις, αφού πάντα το έκαναν οι γονείς τους για εκείνα.Αν λοιπόν θέλετε να είστε σημαντικά παρόντες στη ζωή του παιδιού σας, καθοδηγώντας και ενθαρρύνοντάς το, χωρίς όμως να φτάνετε στις υπερβολές του «helicopter parenting», ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:


Στο σχολείο: 
Όταν βλέπετε το μικρό σας να δυσκολεύεται με μια εργασία, μη σπεύδετε να την κάνετε εσείς για αυτό. Δώστε του οδηγίες και κάντε ένα βήμα πίσω, αφήνοντας το παιδί να προσπαθήσει και τελικά να τα καταφέρει μόνο του.

Στα θέματα ανεξαρτησίας: Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν και πρέπει να κάνουν όλο και περισσότερα πράγματα μόνα τους. Από μια ηλικία και μετά σταματήστε, για παράδειγμα, να τους φοράτε παπούτσια, να τα ντύνετε, να τα σκουπίζετε στην τουαλέτα κλπ.

Στη διατροφή: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρέφεται υγιεινά και φροντίστε στο ψυγείο και τα ντουλάπια σας να υπάρχουν οι κατάλληλες τροφές. Ωστόσο, δε χρειάζεται να ελέγχετε και να αποφασίζετε για κάθε του γεύμα, μετρώντας κυριολεκτικά τις μπουκιές του.

Στις φιλίες: Αποφύγετε να διαλέγετε τους φίλους του παιδιού σας και ενθαρρύνετέ το να κοινωνικοποιηθεί και να γνωρίσει όλα τα παιδιά στην τάξη ή στις δραστηριότητες που συμμετέχει. Σταδιακά θα επιλέξει μόνο του ποια παιδάκια του ταιριάζουν περισσότερο
Στις διαμάχες: Μην επεμβαίνετε με το παραμικρό, αλλά αντίθετα διδάξτε στο παιδί σας πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να διεκδικεί αυτά που του αξίζουν. Σταθείτε δίπλα του υποστηρικτικά, αλλά μάθετέ το να δίνει μόνο του τις μάχες του.
Γενικά, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να βοηθήσετε το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί, να μάθει να κρίνει σωστά και να παίρνει μόνο του αποφάσεις, να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν και να στέκεται γερά στα πόδια του. Αν μεγαλώνετε ένα παιδί απόλυτα εξαρτημένο από εσάς, χωρίς να του επιτρέπετε να πάρει καμιά πρωτοβουλία ή ακόμα και να αποτύχει, τότε δυστυχώς αντί να το βοηθάτε, του κάνετε κακό.

Γινόμαστε γονείς σαν τους γονείς μας ή μήπως καλύτεροι;

Αν ένα παιδί πάρει αγάπη θα μάθει να αγαπά και να δίνει αγάπη.