in

Τι κάνουμε όταν δεν μας αρέσει ο καινούριος του φίλος;

Το παιδί σας έχει έναν φίλο που είναι αγενής, βρίζει, πειράζει τα άλλα παιδιά, και δεν σας αρέσει καθόλου! Τι να κάνετε;

– Είναι πολύ πιθανό, αν εκφραστείτε ανοιχτά εναντίον του ή αν προσπαθήσετε να απαγορέψετε τις επαφές, το παιδί σας να αντιδράσει και να δεθεί περισσότερο με τον φίλο του.

– Προσπαθήστε να καταλάβετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του που φαίνονται ελκυστικά στο παιδί σας. Μιλήστε μαζί του: «Οι άλλοι φίλοι σου είναι αρκετά διαφορετικοί, πώς σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο σας;».

– Δώστε μία ευκαιρία στον νέο φίλο: Καλέστε το παιδί στο σπίτι σας για να παρατηρήσετε πώς παίζουν, πότε παραφέρεται, αν παραφέρεται μπροστά σε ενηλίκους, ή η κακή του συμπεριφορά περιορίζεται μεταξύ των συνομιλήκων του.

– Εκφράστε τις ανησυχίες σας. Να είστε συγκεκριμένος όταν περιγράφετε στο παιδί σας ποια συμπεριφορά του φίλου του δεν σας αρέσει. «Δεν το πιστεύω ότι χτύπησε τόσο δυνατά το άλλο παιδάκι. Του έβγαλε αίμα». «Είναι δυνατόν να κοροϊδεύει ένα μικρότερο παιδί, το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει;»

– Τονίστε την προτίμηση που έχετε σε άλλους φίλους του εξηγώντας τους λόγους: «Κάλεσε τον Νίκο να έρθει αύριο, είναι τόσο ευγενικό παιδί», «Μου άρεσε πολύ που ο Γιώργος όταν έχασε στο παιχνίδι, σου έδωσε συγχαρητήρια».

– Αν παρόλα αυτά ο φίλος εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που πιστεύετε ότι επηρεάζει αρνητικά το παιδί σας, θέστε με σαφήνεια τα όρια σας. «Προσπάθησα πραγματικά να καλοδεχτώ τον φίλο σου, γιατί βλέπω ότι τον συμπαθείς, ωστόσο νομίζω ότι σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό επειδή…» και παραθέστε όλους τους λόγους.

Ίσως συνεχίσει να κάνει παρέα μαζί του παρά την ρητή αντίθεσή σας, αλλά σίγουρα έχει λάβει το μήνυμα.

Αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να αναγνωρίζει τους λόγους που η φιλία με αυτό το παιδί δεν είναι η σοφότερη επιλογή.

 

Πηγή

Το αλφαβητάρι του μουντιάλ – οδηγός για αρχάριες μαμάδες

Γιατί δεν πρέπει να τιμωρείτε το παιδί