in

Τι ζητάνε οι κόρες από τον μπαμπά τους

Τρία σημαντικά πράγματα που τα μικρά κορίτσια χρειάζονται από τον μπαμπά τους.

Τι πρέπει να δώσει κάθε μπαμπάς;

Ένα μικρό κορίτσι χρειάζεται την υποστήριξη του πατέρα της στη σεξουαλική ανάπτυξη, καθώς μεγαλώνει επειδή θα τη βοηθήσει να εξασφαλίσει τρεις εξαιρετικά σημαντικές πτυχές για το πώς θα δει τον εαυτό της στον κόσμο στην υπόλοιπη ζωή της.

Ο πατέρας θα επηρεάσει το επίπεδο της προσωπικής εμπιστοσύνης, την άνεση που θα έχει με το σώμα της, το να αισθάνεται υπερήφανη και θα ρυθμίσει τις προσδοκίες της για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα αγόρια και τους άνδρες.

Αν και όλοι οι πατέρες θέλουν μόνο το καλύτερο για τις κόρες τους, όταν ζητήθηκε να εξετάσουν την ιδέα ότι θα πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην καθοδήγηση τους, για τη μετάβαση από μικρό κορίτσι σε νεαρή γυναίκα, ανησύχησαν.
Έκλεισαν σφιχτά τα μάτια τους σε μια προσπάθεια να το σταματήσουν! Και είπαν «πήγαινε να ρωτήσεις τη μητέρα σου»!

Αυτή ακριβώς είναι η απάντηση που κάθε πατέρας πρέπει να αποφύγει, γιατί πράγματι τους χρειάζονται τα κορίτσια τους.

Είτε λοιπόν μιλάμε για να μάθετε στο παιδί τα ακριβή ονόματα για τα μέρη του σώματος, όταν κάνει μπάνιο, ή να πείτε στην 8χρονη μικρούλα σχετικά με την έμμηνο ρύση, ή συζητώντας μαζί της όταν σαν έφηβη πλέον ετοιμάζεται για το πρώτο ραντεβού της, το να γυρίσετε από την άλλη μεριά και να αποφύγετε κάθε διάλογο, δεν είναι αντιδράσεις που θα βοηθήσουν την κόρη σας να αισθανθεί άνετα και σίγουρα για το ποια είναι.

Οι γονείς δεν δειλιάζουν για τα πράγματα που είναι περήφανοι ή χαρούμενοι για τα παιδιά τους και ακόμη και τα νεαρά κορίτσια το καταλαβαίνουν αυτό.

Όταν λοιπόν είναι χαρούμενοι και υπερήφανοι λάμπουν. Έτσι όταν δείξουν την δυσφορία τους σχετικά με τη σεξουαλικότητα της κόρης τους, δίνουν το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή αυτό είναι κάτι που πρέπει είτε να φοβούνται ή να το περιφρονούν.
Επίσης θα δώσετε το λάθος μήνυμα είτε το θέλετε είτε όχι, όταν δεν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτό το γεγονός, δημιουργώντας απόσταση στη σχέση σας.
Τίποτε από αυτά δεν θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή της, ή την ικανότητα ότι την αγαπάτε χωρίς όρους.

Και αν κάθε πατέρας φοβάται γιατί ξέρει τι μπορεί να κάνει ένα αγόρι στην κόρη του, η λύση είναι κάθε οικογένεια να μεγαλώσει αγόρια που σέβονται τα κορίτσια και τις γυναίκες.
Έτσι πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα τι σημαίνει η σεξουαλικότητα των παιδιών από τη μικρή τους ηλικία.

Γιατί νομίζουμε ότι όλα αρχίζουν στην εφηβεία, ενώ στην πραγματικότητα αρχίζουν πολύ πιο νωρίς.

Δείτε πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουμε το αγόρι από το κορίτσι.
Στην παιδική χαρά, συχνά συναντάμε ένα ενήλικα να πλησιάζει τη μητέρα ενός τρίχρονου όμορφου αγοριού και να λέει «αυτός όταν μεγαλώσει θα καίει καρδιές»!

Δηλαδή το μήνυμα είναι ότι το μικρό αυτό αγόρι θα κατακτήσει πολλά κορίτσια τα οποία θα πληγώσει και θα εγκαταλείψει.
Και το σχόλιο δεν λέγεται από κακία. Είναι η γιορτή της ανδρικής σεξουαλικότητας και υπερηφάνειας ότι θα «κάψει καρδιές».

Αντίθετα τώρα, ένας ενήλικας πλησιάζει τη μητέρα μιας όμορφης μικρούλας και της λέει «τι όμορφη που είναι η κορούλα σας, πρέπει να την κλειδώσετε μέχρι τα 30 χρόνια της»!
Αυτή λοιπόν η δήλωση δείχνει ότι το μικρό κορίτσι πρέπει ουσιαστικά να παραιτηθεί από τα πάντα γιατί μπορεί να είναι σεξουαλικό θύμα, είναι απροετοίμαστο να φροντίσει τον εαυτό της και θα πρέπει να κλειδωθεί για να είναι ασφαλές.
Και αυτό είναι πράγματι θλιβερό. Τέτοια θλιβερά μηνύματα μπορεί να την ακολουθούν σε όλη τη ζωή της.

Γι’ αυτό κάθε κορίτσι πρέπει να ξέρει ότι εκτιμάτε τη σεξουαλική αξία της.
Να την κλειδώσετε για να είναι ασφαλής δεν θα της προσφέρει τίποτε.

Η εκτίμησή σας θα είναι ένα από τα πράγματα που θα της δώσουν εμπιστοσύνη για τον αληθινό της εαυτό, ώστε να μπορεί αργότερα να παίρνει τις σωστές αποφάσεις για την προσωπική ευτυχία της, σε όλα τα μέτωπα.

Έτσι, στο μακρύ δρόμο για την ανατροφή μιας χαρούμενης και γεμάτης αυτοπεποίθησης γυναίκας, δείτε τι χρειάζεται η κόρη σας από εσάς μπαμπάδες:

Χρειάζεται να ξέρει ότι σέβεστε το σώμα της και τις ικανότητές της.

Όταν είναι μικρά τα κορίτσια, μην αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις σωστές ονομασίες για τα μέρη του σώματος.
Μην θεωρείτε ότι είναι ακόμη μικρά για τέτοιες λέξεις, οι όροι αυτοί είναι όροι ανατομίας.

Συμβάλλουν στην αυτογνωσία η οποία συμβάλλει στην ευημερία.
Μία μελέτη σε κοριτσάκια προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να ξέρουν τη λέξη «πέος» από οποιαδήποτε συγκεκριμένη λέξη για τα δικά τους γεννητικά όργανα.
Αυτό δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο. Όπως δεν ονομάζουμε τον αγκώνα μας «εκεί» έτσι δεν πρέπει να αποκαλούμε και τα γεννητικά όργανα «εκεί κάτω».

Γιατί έτσι στιγματίζουμε εκείνα τα μέρη και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τα κορίτσια να αισθάνονται υπερήφανα και άνετα για το σώμα τους.

Επίσης όταν μεγαλώσουν μην διστάζετε να μιλήσετε σχετικά με την έμμηνο ρύση, όπως άλλωστε και η μητέρα τους, και αν δεν καταλαβαίνουν κάτι πρέπει να το εξηγήσετε με απλά και σωστά λόγια για να μπορεί να λύσει κάθε απορία της αργότερα.
Αφήστε την κόρη σας να καταλάβει ότι είστε περήφανος για την αναπαραγωγική της λειτουργία.

Να θυμάστε ότι αν δεν υπήρχε αυτή η λειτουργία δεν θα είχατε τώρα μία κόρη.

Αν λοιπόν κουβεντιάζετε με άνεση για τα θέματα αυτά από την νεαρή ηλικία της, μεγαλώνοντας έχετε δημιουργήσει μία μεγάλη άνεση μεταξύ σας.
Και θα είναι πολύ εύκολο για κείνη να σας ζητήσει να της αγοράσετε σερβιέτες αν βγείτε για ψώνια. Χωρίς καμία ντροπή και απολύτως φυσιολογικά.

Χρειάζεται να αισθάνεται κοντά σας σε όλη τη ζωή της.
Μην απομακρυνθείτε από κοντά της όταν αρχίσει να είναι σεξουαλικά ώριμη.
Μπορεί να είναι δύσκολο για ένα πατέρα να διαχειριστεί την μετάβαση του μικρού κοριτσιού σε μία νεαρή γυναίκα με καμπύλες.

Να θυμάστε ότι αυτό το καινούργιο σώμα είναι αυτό με το οποίο θα περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή της.

Αφήστε την να ξέρει ότι θα είστε πάντα δίπλα της. Αν απομακρυνθείτε, ίσως πιστέψει ότι έχει κάποιο ελάττωμα.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος που μπορεί να μείνει για πάντα ένα μικρό κορίτσι, για να αισθάνεστε εσείς άνετα.
Όμως μερικές φορές μπορεί να αισθανθεί δεσμευμένη και ότι πρέπει να διαλέξει μεταξύ της ανθρώπινης σεξουαλικότητας της και την αγάπη σας γι’ αυτήν.

Όπως μπορεί να φοβηθεί ότι θα την κρίνετε αν έχει κάποια σεξουαλική δραστηριότητα.
Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως αργότερα περιπλέξει την ικανότητά της να έχει σωστή σχέση χωρίς ενοχή ή ντροπή.

Είναι δύσκολο για τον καθένα να έχει μία σταθερή αίσθηση εμπιστοσύνης για τον εαυτό του, όταν φοβάται ότι θα κριθεί από τους γονείς του.
Σαν πατέρας έχετε τη δύναμη να της δώσετε να καταλάβει ότι η αγάπη σας είναι σταθερή και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη σας και την ωρίμανσή της.

Σας χρειάζεται σαν πρότυπο για το πώς θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν τα αγόρια και οι άνδρες.
Δεν έχει σημασία ο σεξουαλικός προσανατολισμός της, η κόρη σας θα ζήσει σε έναν κόσμο με αγόρια και άνδρες.

Προσέξτε πολύ για τον τρόπο που μιλάτε ή πως μιλάτε για τις γυναίκες.

Προσέξτε επίσης τι θα πείτε στους γιους σας για τα κορίτσια και τις γυναίκες. Ο τόνος και το ύφος που έχετε υιοθετήσει στο σπίτι σας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πώς πιστεύει ότι πρέπει να της φέρεται το αντίθετο φύλο, ή να την κάνει ικανή να διεκδικήσει το δικαίωμά της να την αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Μέρος αυτού του σεβασμού, είναι η εκτίμησή σας ότι το σεξ δεν είναι μόνο ο φόβος και η προσοχή για μία απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη ή ο κίνδυνος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, το πιο σημαντικό είναι η επιθυμία, ή έλξη, η ρομαντική σχέση, η αγάπη και συχνά η δύσκολη επιλογή.

Συμβουλέψτε την, αλλά όπως η ίδια βιώνει αυτά τα πράγματα, η υγιή ανατροφή των παιδιών είναι να δίνετε την ίδια ελευθερία που κάποτε θέλατε για τον εαυτό σας.

Δηλαδή την ελευθερία να ακολουθήσει την καρδιά και το μυαλό της.

Η πιο κοινή επιθυμία των κοριτσιών είναι ότι θα ήθελαν ο πατέρας τους να είναι πιο ομιλητικός.

Μην είστε λοιπόν νευρικοί και μην αισθάνεστε άβολα όταν πρέπει να μιλήσετε για κάποιο τέτοιο θέμα.

 Αφήστε την κόρη σας να καταλάβει ότι θα πρέπει όλοι να της φέρονται με το σεβασμό που της αξίζει, και θα είναι τιμή σας, επειδή είστε ο πρώτος άνδρας της ζωής της, να βάλει το πήχη ψηλά.

Πηγή

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών;

Η αγωγή ξεκινάει από το σπίτι. Τελεία και παύλα.