in

Το παιδί καλλιτέχνης

Πώς πρέπει να αντιδράσετε στο πρώτο έργο του παιδιού σας.

Η πρώτη ζωγραφιά που φτιάχνει το παιδί σας, η πρώτη κάρτα γενεθλίων ή η πρώτη φιγούρα από πλαστελίνη, παρότι δεν είναι πρότυπα τελειότητας, αποτελούν την υλοποίηση των δημιουργικών προσπαθειών του. Αξίζουν σίγουρα την εκτίμησή μας, αλλά πρέπει να την δείξουμε με έξυπνο τρόπο.

Το παιδί σας τρέχει ενθουσιασμένο προς το μέρος σας και σας δείχνει με περηφάνια μια ζωγραφιά της οικογένειάς σας, που στην πραγματικότητα είναι τρεις χρωματιστές γραμμές και μια μουτζούρα. Ή σας δείχνει μια κατασκευή από τουβλάκια που δεν μοιάζει με τίποτα στον κόσμο, αλλά εκείνο επιμένει ότι είναι ένα αεροπλάνο. Αυτά είναι τα πρώτα έργα του παιδιού σας. Σίγουρα δεν είναι τέλεια, αλλά το παιδί σας τα δημιούργησε με μεγάλη αφοσίωση και πάθος. Με ποιο τρόπο πρέπει να αντιδράσουμε ώστε να μην το αποθαρρύνουμε αλλά να το εμπνεύσουμε να ξαναπροσπαθήσει και να βελτιωθεί;

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε στις καλλιτεχνικές προσπάθειες των παιδιών μας;

Πέντε σημαντικοί κανόνες

1. Εκτιμήστε την προσπάθεια. Στην αρχή, η δημιουργική διαδικασία καθαυτή και η επιθυμία για δημιουργία είναι πιο σημαντικές από την εμφάνιση του έργου που πάντα αξίζει τον έπαινο. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν ένα πουλί από τουβλάκια μοιάζει περισσότερο με σκυλάκι, μην επικρίνετε το παιδί. Αντίθετα, επαινέστε την προσπάθεια που κατέβαλε για να δημιουργήσει το έργο του. Πείτε, για παράδειγμα, “Πρέπει να κουράστηκες πολύ για να το φτιάξεις. Είμαι περήφανος για σένα.”

2. Μην βάζετε ετικέτες. Όπως λέει κι ένα γνωμικό, η ομορφιά είναι υποκειμενική, και είναι απόλυτα σωστό, γιατί να το κατηγοριοποιήσεις όπως “όμορφο” και “άσχημο” δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους και αναφέρονται σε ορισμένα πρότυπα και μοτίβα. Θεωρούμε τη Μέριλιν Μονρόε όμορφη βάσει μιας άγραφης συμφωνίας, με την οποία όμως δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι, καθώς πρόκειται για θέμα προσωπικής προτίμησης. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι προτιμούν τους γεμάτους αγωνία πίνακες του Ντζίζλαβ Μπεκσίνσκι και όχι τους ειδυλλιακούς πίνακες του Χένρικ Σιεμιράντζκι. Γι’ αυτό μην βάζετε ετικέτες στα αποτελέσματα της δημιουργικότητας του παιδιού σας. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στις λεπτομέρειες και σχολιάστε τες. Για παράδειγμα: “Βλέπω ότι το αεροπλάνο σου έχει πολύ μεγάλα φτερά. Θα πρέπει να πετάει πολύ μακριά” ή “Το πουλί που έφτιαξες μοιάζει με το τουκάν που είδαμε πρόσφατα στο ζωολογικό κήπο”.

3. Μην συγκρίνετε.
 “Η Ελένη ζωγραφίζει καλύτερα από εσένα”, “ο Γιάννης μπορεί να φτιάξει πολύ ψηλότερους πύργους με τουβλάκια” — όταν κάνουμε σχόλια τέτοιου είδους, νομίζουμε ότι δίνουμε κίνητρο στο παιδί μας ενώ, συνήθως, κάνουμε το αντίθετο. Όταν το παιδί ακούει τέτοιες παρατηρήσεις, αρχίζει να πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς του είναι, και θα είναι πάντα, χειρότερα από εκείνα των άλλων παιδιών. Ως συνέπεια, αισθάνεται ότι δεν έχει νόημα να ξαναπροσπαθήσει. Αν το άτομο που κάνει τέτοια σχόλια είναι ο γονιός του, το παιδί μπορεί να αναρωτηθεί κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα να πιστέψει κανείς στις ικανότητές του, αφού δεν τις πιστεύει ούτε το πιο αγαπητό και κοντινό του άτομο. Γι’ αυτό μην συγκρίνετε ποτέ το παιδί σας με άλλα παιδιά. Αντίθετα, μπορείτε να συγκρίνετε τα τωρινά επιτεύγματα του παιδιού σας με τα προηγούμενα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: “Τώρα η βάρκα σου επιπλέει στο νερό περισσότερη ώρα από τη βάρκα που έφτιαξες την τελευταία φορά. Μπράβο σου!”

4. Μιλήστε και κάντε ερωτήσεις.
 Μήπως δεν μπορείτε να καταλάβετε τι απεικονίζει το έργο του παιδιού σας; Μην προσποιείστε. Το παιδί όχι μόνο θα το καταλάβει, αλλά θα διαπιστώσει ότι λέτε ψέματα. Απλώς ρωτήστε τι δείχνει η ζωγραφιά ή πείτε με τι μοιάζει. Μετά αφήστε το παιδί σας να σας εξηγήσει τη δημιουργική του ιδέα. Δείξτε ενδιαφέρον σε αυτό που δημιούργησε το παιδί, κάνοντας ερωτήσεις όπως: “Βλέπω ότι με ζωγράφισες με αυτό το κόκκινο φόρεμα. Πώς ήξερες ότι είναι το αγαπημένο μου;”

5. Ενθαρρύνετε τις περαιτέρω προσπάθειες.

Τα πρώτα αποτελέσματα της δημιουργικότητας ενός παιδιού είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα είναι τέλεια. Η επιδίωξη της τελειότητας είναι φυσικά επιθυμητή σε κάποιο βαθμό, γιατί δίνει στα παιδιά κίνητρο για ανάπτυξη και βελτίωση των δεξιοτήτων τους. Προσέξτε, όμως, μήπως πληγώσετε τα αισθήματα του παιδιού και το αποθαρρύνετε. Γι’ αυτό ενθαρρύνετε με ευγενικό τρόπο τις περαιτέρω προσπάθειες χωρίς επικρίσεις. Πείτε, για παράδειγμα, “Νομίζω ότι αν αυτό το πουλί είχε λίγο μεγαλύτερα φτερά, θα μπορούσε να πετάξει ψηλότερα. Τι λες; Θέλεις να φτιάξουμε τα φτερά του μεγαλύτερα;”Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση:
Αποκτήστε έμπνευση από LEGO® DUPLO® σετ που θα δώσουν στο παιδί σας την ευκαιρία να ξεκινήσει τη δημιουργική του περιπέτεια! Πρώτα, δοκιμάστε να κατασκευάσετε αυτό που απεικονίζεται στο κουτί. Θυμηθείτε να υποστηρίζετε ενεργά το παιδί σας όταν είναι δημιουργικό, να του παρέχετε κίνητρα και να αναγνωρίζετε τις προσπάθειές του. Κι αν κάτι δεν βγει σωστό, απλώς προσπαθήστε να το ξανακάνετε. Όταν ολοκληρώσετε την κατασκευή ενός πράγματος, αφήστε τη φαντασία ελεύθερη και μετατρέψτε την κατασκευή σας σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Η δημιουργικότητα είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα όταν παίζετε με αυτό τον τρόπο.

Περιγραφές προϊόντων:

Το LEGO® DUPLO® 10849 Το Πρώτο Μου Αεροπλάνο θα ενθουσιάσει τους μικρούς πιλότους και θα τους διασκεδάζει για πολλές ώρες. Το εύκολο στην κατασκευή σετ είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, ενώ το τουβλάκι παραθύρου που είναι διακοσμημένο με χαρακτήρες δίνει το έναυσμα στη φαντασία για ιστορίες και παιχνίδι ρόλων. Αν το παιδί βαρεθεί με το αεροπλάνο, μπορείτε να το ανακατασκευάσετε σε μια βάρκα ή ένα ελικόπτερο.

Ανακαλύψτε πόσες υπέροχες τούρτες μπορεί να φτιάξει το παιδί σας για την οικογένεια ή για ένα ολόκληρο πάρτι γενεθλίων! Οι διαφορετικοί συνδυασμοί των συστατικών θα διασκεδάσουν το παιδί σας, ενώ παράλληλα θα διεγείρουν τη δημιουργικότητά του και θα αναπτύξουν τις χειρωνακτικές δεξιότητες. Αυτό το σετ θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε διάφορα σενάρια. Μπορείτε να αναλάβετε το ρόλο των θαμώνων της καφετέριας ή να μαγειρέψετε και να εξασκηθείτε στην κατασκευή μοντέλων.

Τα παιδιά θα λατρέψουν να φτιάχνουν και να ξαναφτιάχνουν αυτό το χαριτωμένο κίτρινο λεωφορείο. Αυτό το απλό σετ βοηθά την ανάπτυξη λεπτών κινητικών και κατασκευαστικών δεξιοτήτων, ενώ το τουβλάκι παραθύρου που είναι διακοσμημένο με χαρακτήρες ενθαρρύνει το παιδί να επινοήσει τις δικές του ιστορίες.

Πηγή

Στο λούνα παρκ κι οι μεγάλοι γίνονται παιδιά

Σημάδια που προδίδουν έναν παιδόφιλo: Πλήρης οδηγός για γονείς και παιδιά