in

Τουβλάκια: Ήξερες πόσο ευεργετικό είναι το παιχνίδι με κατασκευές για τα παιδιά;

Τουβλάκια, κυβάκια, blocks, LEGO, με όποιο τρόπο κι αν τα χαρακτηρίσεις, η αλήθεια είναι πως τα παιδιά κάθε ηλικίας ξετρελαίνονται όταν παίζουν μαζί τους! Πόσες φορές έχεις συνειδητοποιήσει ότι άφησες τα μικρά σου να παίξουν με τα τουβλάκια τους και κάπως έτσι πέρασαν μερικές… ώρες; Πόσες φορές ακόμη, ξεκινήσατε να χτίζετε μαζί ένα κάστρο από τουβλάκια και ευχαριστήθηκες τόσο πολύ το παιχνίδι, που δεν έλεγες να σταματήσεις; Αποδεδειγμένα, το παιχνίδι με τα τουβλάκια αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βοηθηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξη των μαθησιακών και γνωστικών δυνατοτήτων τους! Γι’ αυτό και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά είδη παιχνιδιού και απασχόλησης από τη βρεφική ηλικία έως ακόμη και την ενήλικη ζωή! Ξέρεις, όμως, σε τι ακριβώς συμβάλλει αυτή η ενασχόληση, αλλά και πώς θα εμπνεύσεις τα παιδιά σου να τα αγαπήσουν;

Ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο… χρόνο! Ξεκινώντας από το 17ο αιώνα, ήταν πρώτος ο φιλόσοφος Τζων Λοκ που αποτύπωσε τη χρησιμότητα, αλλά και τις ευεργετικές δράσεις της απασχόλησης με αυτό τον τύπο παιχνιδιού. “Ζάρια με γράμματα πάνω τους μπορούν να διδάξουν στα παιδιά το αλφάβητο, ενώ παίζουν μαζί τους” ήταν τα λόγια του διανοητή που αποτελούν μέχρι σήμερα την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της έννοιας των κύβων και των τούβλων ως μαθησιακών οργάνων! Έπειτα, στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν ο Φρίντριχ Φρέμπελ, ο ιδρυτής του πρώτου επίσημου νηπιαγωγείου, οποίος εισήγαγε στην εκπαιδευτική διαδικασία τα τουβλάκια ως μέρος της διαδικασίας της μάθησης μέσω του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, τα Δώρα του Φρέμπελ ήταν μια σειρά από παιχνίδια σε μορφή ξύλινων τούβλων κατά κύριο λόγο, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τα μαθήματα και την απασχόληση των παιδιών.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, η… ιστορία των κύβων ως παιχνιδιών πηγαίνουν αρκετά πίσω στο χρόνο. Σήμερα, πλέον, τα τουβλάκια θεωρούνται πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη των πρώτων γνωσιακών εικόνων που σχηματίζουν τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία, καθώς ενισχύουν την αντίληψη, αλλά και την εναρμόνιση της κίνησης των ματιών και των χεριών, ενώ στην προσχολική φάση βοηθούν στην αντίληψη του χώρου, των όγκων, αλλά και σε πιο δημιουργικά πλαίσια, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που παίζουν και εξασκούνται με τα τουβλάκια από μικρή ηλικία, καταφέρνουν να επιτύχουν καλύτερη απόδοση στα μαθηματικά κατά την εφηβεία τους, από ό,τι τα παιδιά που δεν ασχολήθηκαν με αυτό το είδος παιχνιδιού.

Πώς μπορείς, όμως, εσύ να βοηθήσεις τα παιδιά σου να τα αγαπήσουν;

Έως τους 18 μήνες
Το παιχνίδι με τουβλάκια μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και πριν το βρέφος μπορέσει να σηκώσει ένα αντικείμενο. Ωστόσο, ξεκινώντας με πάνινους ή χάρτινους κύβους θα τους προσφέρεις την πρώτη επαφή τους με την έννοια αυτού του παιχνιδιού, βοηθώντας τα να αντιληφθούν την έννοια του όγκου. Τα μεγαλύτερης ηλικίας μωρά θα ξεκινήσουν να ασχολούνται με τους μαλακούς κύβους τους, προσπαθώντας να τους σηκώσουν, να τους στοιβάξουν και να τους περιεργαστούν.

Από 18 μηνών έως τριών ετών
Στη νηπιακή ηλικία, τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να καταπιαστούν με μικρότερα ξύλινα τουβλάκια και να ασχοληθούν με τις κατασκευές. Βοήθησέ τα, παροτρύνοντας να μιμηθούν ένα σχέδιο που τους δείχνετε ή δοκιμάζοντας να δημιουργήσετε μαζί μια κατασκευή, αφήνοντάς τους το περιθώριο να ασχοληθούν και να βρουν τον τρόπο να φτιάξουν κάτι με τα χεράκια τους.

Από τεσσάρων έως επτά ετών
Στην προσχολική ηλικία, αλλά και τα πρώτα σχολικά χρόνια, πολλά παιδιά ξεκινούν να παίζουν με ολόκληρες κατασκευές. Μάλιστα, μπορούν πλέον να διαχειριστούν τόσο μεγαλύτερους κύβους, όσο και μικρότερα τουβλάκια. Αυτό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα βοηθήσεις να αντιμετωπίσουν το παιχνίδι ως μαθησιακό όργανο. Πέρα από τις κατασκευές, τα τουβλάκια βοηθούν στην εξάσκηση των μαθηματικών! Δώσε, λοιπόν, την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν παίζοντας και ενθαρρύνοντάς τα να εμβαθύνουν στο παιχνίδι τους!

Από οκτώ ετών και άνω
Σε αυτή περίπου την ηλικία, παλαιότερα θεωρούταν πως παύει το ενδιαφέρον των παιδιών απέναντι σε αυτό το παιχνίδι και σταματούσε η ωφελιμότητά του. Ωστόσο, σήμερα μιλάμε για χρήση των τούβλων και των κύβων σε πιο πολύπλοκες και εξελιγμένες μαθησιακές δυνατότητες, δίνοντάς τους κεντρική θέση στο πεδίο του STEM! Μέσα από αυτά θα καταφέρει να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία σε κλάδους όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά!

Και να είσαι σίγουρος, πως με τόσα νέα και ελκυστικά παιχνίδια με κύβους και τουβλάκια που υπάρχουν πλέον στο εμπόριο, είναι βέβαιο πως θα βρεις το κατάλληλο για τα μικρά σου, αλλά και για εσένα τον ίδιο!

tlife.gr

Παιδί και υπολογιστής: Ποιος θα κερδίσει;

Πότε θα γίνω πατέρας εγώ;