in

Η σημερινή Ελλάδα θέλει τα 7χρονα κορίτσια της ως «σέξι αστυνομικίνες» και «άγριες νοσοκόμες»

Το Σάββατο, 21/1, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον υπερασπιζόμενες τα δικαιώματα του φύλου τους -δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους για να πάρουν μέρος στον αγώνα, εκπροσωπώντας όχι μόνο τις ίδιες αλλά και τις χώρες τους. Και όλα αυτά επειδή, παρότι ζούμε σε μια εποχή που οι γυναίκες έχουν κατακτήσει κάθε τομέα και θριαμβεύουν σε κάθε επάγγελμα -είτε μιλάμε για μια δασκάλα Δημοτικού, είτε για μια επιχειρηματία, είτε για μια μποξέρ, είτε για μια πολιτικό, είτε για μια αστροναύτη- είναι υποχρεωμένες να δίνουν καθημερινά σκληρές μάχες προκειμένου να κερδίσουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα και τη σκέψη τους.

Σήμερα, είδαμε αποκριάτικες στολές για κορίτσια σε e-shop πώλησης παιχνιδιών. Και όλος ο ενθουσιασμός, η συγκίνηση και η άγρια χαρά που νιώσαμε το Σάββατο, βλέποντας γυναίκες από 5 μέχρι 95 ετών να πλημμυρίζουν τους δρόμους όλου του κόσμου παλεύοντας για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον, έκαναν ένα σάλτο και πήδηξαν από το μπαλκόνι.

1-113

 

Άγρια Νοσοκόμα

Tο πρόβλημα με τις εν λόγω στολές, σε περίπτωση που δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο, δεν είναι πως είναι κιτς και ξεπερασμένες. Κιτς και ξεπερασμένες αποκριάτικες στολές, γεμάτες στερεότυπα και στολισμένες με τα πλέον ρατσιστικά/μισογυνιστικά αξεσουάρ βλέπουμε κάθε χρόνο, μπορεί κάλλιστα να είχαμε φορέσει κι εμείς μία κάποτε, όταν ήμασταν μικροί και ανυποψίαστοι και μας τις είχαν βάλει οι γονείς μας γιατί τις θεώρησαν χαριτωμένες ή αστείες.

Το πρόβλημα είναι πως ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος γονιός εν έτη 2017 θα δει την στολή «Wild Nurse» (Άγρια Νοσοκόμα) ή «Ninja Mistress» (Ερωμένη του Ninja) και θα πει «αυτή είναι η τέλεια στολή για την 7χρονη κόρη μου». Γιατί, εκτός του ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι τουλάχιστον τρομακτικό, δεν υπάρχει πλέον ούτε μισή δικαιολογία που να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να επιλέξει μία από αυτές τις στολές, και οποιαδήποτε στολή τέτοιου είδους, κυρίως αν μεγαλώνει ένα μικρό κορίτσι σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτή την εποχή της ανθρωπότητας. Την εποχή που η συζήτηση γύρω από την «κουλτούρα του βιασμού» είναι, δυστυχώς και ευτυχώς, πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ, δυστυχώς γιατί εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει παντού γύρω μας, ευτυχώς γιατί πλέον ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται διαρκώς και πληρέστερα γι’ αυτήν και για το πώς μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμησή της.

2-81

 

Αστυνομικίνα

Απ΄οτι φαίνεται ορισμένοι δεν πήραν το memo που λέει πως ζούμε στο 2017 και πως πρέπει να παρέχουμε, ως κοινωνία, στα 7χρονα (και 5χρονα και 12χρονα και 18χρονα) κορίτσια όλα εκείνα τα εφόδια που θα τα κάνουν να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, που θα τα βοηθήσουν να αγκαλιάσουν την όποια εικόνα τους και να χτίσουν την όποια προσωπικότητά τους βάσει των δικών τους πιστεύω, που θα τα ωθήσουν να επενδύσουν στη μόρφωση και τη δια βίου εκπαίδευση ούτως ώστε να εκπληρώσουν τα μεγαλύτερα όνειρά τους και να συνεχίσουν να εξελίσσονται για να πετύχουν ακόμη περισσότερα, που, εν τέλη, θα τα μεγαλώσουν για να γίνουν δυναμικές, ανεξάρτητες, υπέροχες γυναίκες που θα είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού τους.

Για κάποιους τα πράγματα είναι πιο απλά, πιο εύκολα, πιο πατροπαράδοτα: η αστυνομικίνα πρέπει να είναι σέξι, η νοσοκόμα πρέπει να είναι «άγρια» και η πολεμίστρια ninja δεν πρέπει είναι ακριβώς ninja αλλά ερωμένη κάποιου άντρα ninja γιατί, εντάξει, που ξανακούστηκε γυναίκα ninja, τα έχετε δει πουθενά γραμμένα αυτά, άσε που οι γυναίκες είναι ντελικάτα πλάσματα και κανείς δεν θέλει να τις βλέπει με στολές μάχης, φέρτε μια τιάρα και μια τουτού για όνομα του Θεού.

Και μιας και είστε εκεί, πιάστε κι ένα διχτυωτό καλσόν και ένα ζευγάρι stripper heels, για να μάθει το 8χρονο πώς να χρησιμοποιεί το σώμα και την εικόνα του προκειμένου να είναι επιθυμητή στο αντρικό φύλο. Είναι μικρή για ζαρτιέρες, λέτε; Καλύτερα να μάθει από μικρή, παρά να βάλει καμιά κανονική στολή ninja και να βγει λεσβία το παιδί όταν μεγαλώσει, απαπα, μακριά αυτά από εμάς.

3-52

 

Ninja Mistress

Φυσικά, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, οι 5 στις 10 στολές για αγόρια που προσφέρουν αυτά τα site έχουν ως αξεσουάρ κάποιου είδους όπλο, άλλες 4 απεικονίζουν κάποιον πολύ γυμνασμένο και «μάτσο» ήρωα και μία είναι το «φάντασμα» από την ταινία «Scream». Ναι, του 1996. Ένα μικρό πάρτυ σημειολογίας, αν θέλετε.

Αυτά και καλές απόκριες να έχουμε.

*Σημείωση: Σκοπός του εν λόγω άρθρου δεν είναι να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις πώλησης παιχνιδιών αλλά να ευαισθητοποιήσει αναγνώστες και επιχειρήσεις στο θέμα της πρόωρης σεξουαλικοποίησης (sexualization) των παιδιών καθώς και στην διαιώνιση σεξουαλικών στερεοτύπων.

Πηγή

Γιατί δεν θέλει να πάει σχολείο και πως να διαχειριστείτε τη σχολική άρνηση του παιδιού

Βάζω όρια σημαίνει… αγαπάω