in

Ο μπαμπάς ξαναπαντρεύεται!

«Είμαι μπαμπάς ενός αγοριού 7ετων . Με την μητέρα του έχουμε χωρίσει. Τα 2,5 τελευταία χρόνια διατηρώ σοβαρή σχέση, με μια κυρία επίσης χωρισμένη και μητέρα ενός κοριτσιού 6,5ετών . Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μαζί την ζωή μας, να μείνουμε μαζί και να παντρευτούμε. Δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο να ενημερώσουμε τα παιδιά μας.»

Συχνά η επιστημονική ομάδα της τηλεφωνικής συμβουλευτικής γραμμής 115-25 «Μαζί για το Παιδί» καλείται να απαντήσει σε τέτοιου είδους ανησυχίες, που απασχολούν τους γονείς. Στην προκειμένη περίπτωση, η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας κα Κωνσταντίνου Σταυρίνα, εκθέτει την άποψη της αναφέροντας:

«Καταλαβαίνω ότι βρίσκεστε σε μία σημαντική μετάβαση της ζωής σας, και αυτό είναι αναμενόμενο να σας προκαλεί άγχος σε σχέση με το παιδί. Πρόκειται για μια νέα οικογενειακή κατάσταση και αυτό είναι κάτι που δρα με πολλούς τρόπους στην ψυχολογία του παιδιού. Αυτό που προτείνω να συμβεί είναι να μιλήσετε ειλικρινά στο παιδί σας για τις αλλαγές που θα υπάρξουν, αλλά και για την ανάγκη σας, να ξαναφτιάξετε την ζωή σας.

Θα χρειαστεί να αναφέρετε στο παιδί, όλες τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην δική του καθημερινότητα και συνήθειες, έτσι ώστε να ξέρει τι είναι αυτό που περιμένει, και να μην βρίσκεται προ εκπλήξεων, θέμα που ενισχύει την ανασφάλεια του για την απώλεια σας.

Είναι πολύ βοηθητικό, να διαβεβαιώσετε το παιδί ότι το αγαπάτε και αυτό δεν αλλάζει, ότι θα είστε διαθέσιμος για εκείνο, και όλα αυτά να τα αποδεικνύετε, με πράξεις!

Δώστε του την δυνατότητα να μιλήσει για τα συναισθήματα που νοιώθει, ή σκέφτεται, σε σχέση με ότι ακούει, προσπαθήστε να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί στο παιδί ότι η νέα σας σύντροφος δεν θα αντικαταστήσει την μητέρα του.

Τα παιδιά θέλουν να ακούσουν την αλήθεια μας, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι και εσείς, έχετε ανάγκη, από συντροφικότητα και ζεστασιά.
Συζητήστε μαζί του, δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί στην νέα συνθήκη. Ωστόσο, κάλο θα ήταν, να γνωρίσει σταδιακά την νέα σας σύντροφο, ως νέα σύντροφο του μπαμπά, όχι ως δεύτερη μητέρα! Απαραίτητη είναι η σταθερή σας παρουσία, την όποια χρειάζεται το παιδί, για να νοιώσει ασφάλεια. Σημαντική είναι η ειλικρινής συζήτηση για την αντιμετώπιση των περιστάσεων εκ μέρους σας, καθώς και, η τήρηση και η δέσμευση από μέρους σας, σε ότι λέτε. Αυτές είναι ορισμένες από τις απαραίτητες διαδικασίες που θα διευκολύνουν την επικοινωνία σας με το παιδί»

 ____________________________________________________________________________
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και βοηθά περισσότερα από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ένωση 10 μη-κερδοσκοπικών Οργανισμών που εργάζονται για την ευημερία των παιδιών. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει κάθε μορφή βοήθειας σε παιδιά και νέους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδοοικογενειακή βία, τις χρόνιες ασθένειες, τις διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογένειάς τους. Η Ένωση παρέχει ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνει το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά. Από το Φεβρουάριο του 2009 λειτουργεί τη Συμβουλευτική Γραμμή Βοήθειας Μαζί για το Παιδί 11525 και από το Μάρτιο του 2012 λειτουργεί την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι», όπου συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη βασικών αναγκών φορέων παιδικής προστασίας στην Αττική.

Μιλήστε στο παιδί σας για τα χρήματα, όσο πιο νωρίς μπορείτε!

Τα μυστικά του καλού μπαμπά!