in

10 Συμβουλές για την πρώτη του μέρα στο σχολείο

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτική για κάθε γονέα. Θυμάστε την πρώτη σας φορά;

Η πρώτη μέρα που η πολύτιμη μικρή σας αγάπη θα περάσει μακριά σας για την προσχολική της προετοιμασία είναι ίσως το πιο δοκιμαστικό διάστημα όλων. Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε απίστευτα τυχεροί που έχουμε κάποιες συμβουλές για να δώσουμε σε μαμάδες και μπαμπάδες εκεί έξω. Σας παρουσιάζουμε χρήσιμες συμβουλές που οι ίδιοι οι γονείς βρήκαν χρήσιμες όταν έστειλαν τα παιδιά τους για πρώτη φορά στο σχολείο.

1. Συνεργαστείτε με τον δάσκαλο του παιδιού σας

Ο δάσκαλος του παιδιού σας είναι εκεί για να βοηθήσει το παιδί σας όσο το δυνατόν περισσότερο και ενώ μπορεί να είναι τρομακτικό που δεν ξέρετε με ποιον θα αρχίσει το παιδί σας, θυμηθείτε ότι είστε κατάλληλος για αυτή τη δουλειά. Συνεργαστείτε μαζί του και εμπιστευθείτε ότι γνωρίζει πώς να διδάξει το παιδί σας. Εάν ανησυχείτε πραγματικά, προσπαθήστε να τον συναντήσετε πριν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο ή στην αρχή της πρώτης ημέρας.

2. Το παιδί σας θα είναι κουρασμένο

Όλος ο ενθουσιασμός και η δραστηριοποίηση της έναρξης του σχολείου είναι αρκετά για να εξαντλήσουν οποιοδήποτε άτομο, ειδικά ένα νέο μικρό μαθητή. Αυτή η μεγάλη αλλαγή θα είναι μεγάλη προσπάθεια για το παιδί σας, γι ‘αυτό διατηρήστε μια καλή ρουτίνα ύπνου του παιδιού σας και σιγουρευτείτε ότι παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από υγιεινά τρόφιμα.

3. Δεν θα έχει πολλή ζωντάνια και ενεργητικότητα για τα πρώτα σαββατοκύριακα

Κρατήστε τα πρώτα δύο ή τρία Σαββατοκύριακα αρκετά ήσυχα και χαλαρά για το παιδί και βοηθήστε το να ανακτήσει δυνάμεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

4. Φτιάξτε το μεσημεριανό του πριν το πρωί της πρώτης ημέρας του στο σχολείο

Αποφύγετε το επιπρόσθετο άγχος της προετοιμασίας και συσκευασίας ενός κουτιού για το μεσημεριανό γεύμα, ενώ το παιδί σας έχει μόλις ξυπνήσει και πρέπει να ετοιμαστεί για την πρώτη του σχολική μέρα. Προετοιμάστε το από το βράδυ πριν και διατηρείτε αυτή τη συνήθεια μέσα στο σχολικό έτος.

5. Μιλώντας για το γεύμα, προσπαθήστε να το διευκολύνετε να φάει

Εάν το παιδί σας είναι σε θέση να τρώει ένα ολόκληρο μήλο κανονικά, μπορεί να μην έχει το χρόνο ή την ενέργεια να δαγκώνει ένα ολόκληρο κατά το μεσημεριανό του γεύμα. Κόβοντας τα πάντα σε κομμάτια πετυχαίνετε τη γρήγορη και εύκολη κατανάλωση των γευμάτων του, αφήνοντάς του περισσότερο χρόνο για παιχνίδι στο μεσημεριανό γεύμα, γεγονός που θα μειώσει τα επίπεδα άγχους και θα βελτιώσει τη συγκέντρωσή του αργότερα.

6. Μάθετε τι θα κάνει η τάξη του παιδιού σας με το χαρτικά τους

Όλα τα προσεκτικά επιλεγμένα μολύβια, χάρακες, ψαλίδια και άλλος εξοπλισμός θα μπορούσαν να ριχτούν σε ένα κοινόχρηστο κουτί για όλους, αλλά μερικές φορές δεν γίνεται έτσι – μάθετέ το πριν ξεκινήσει το σχολείο. Αν όχι, επισημάνετε όλο τον προσωπικό εξοπλισμό του με ετικέτες με το όνομά του, ώστε να μην μπερδεύονται με όλων των άλλων. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται ετικέτα στα πάντα! Καπέλα, μπλούζες, τσάντες, παπούτσια… Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χάσει μυστηριωδώς κάτι.

7. Γενικά προσπαθήστε να περιορίσετε τα απολεσθέντα 

Διδάξτε το παιδί σας να βάζει τα πράγματα του στη θέση τους αμέσως μετά τη χρήση τους. «Φόρεσε το καπέλο σου και, στη συνέχεια, βάλτο στο τσάντα σου». Μπορεί να είναι δύσκολο να το δοκιμάσετε, αλλά αυτό ελπίζω ότι θα περιορίσει τον αριθμό των χαμένων αντικειμένων κατά τη διάρκεια του έτους. Βοηθά να υπάρχουν αυτοί οι κανόνες και στο σπίτι, έτσι όταν τελειώνει με κάτι, να το πηγαίνει εκεί απ’ όπου το πήρε.

8. Περιορίστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες στο ελάχιστο

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι πάντα καλές για την κοινωνικοποίηση και μάθηση νέων δεξιοτήτων εκτός σχολείου, αλλά ξεκινώντας πάρα πολλές ταυτόχρονα μπορεί να είναι μέγα λάθος για ένα νέο μαθητή. Ξεκινήστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες στη δεύτερη χρονιά και περιορίστε τον αριθμό όταν ξεκινήσετε, έτσι ώστε να έχει προσαρμοστεί ήδη στη σχολική του ρουτίνα προτού αναλάβει ακόμη περισσότερες δραστηριότητες.

9. Θυμηθείτε ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν

Οποιοδήποτε πρόβλημα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του σχολείου μπορεί να επιλυθεί και συνήθως αρκετά εύκολα, οπότε μην φοβηθείτε αν συμβεί κάτι. Προβλήματα συμβαίνουν όταν όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες ρουτίνες τους. Μιλήστε καθημερινά στο παιδί σας, για να ξέρετε αν υπάρχει κάτι.

10. Διατηρείτε την ψυχραιμία σας

Αν το παιδί σας παραπονιέται για κάποιο φοβερό πράγμα που έχει συμβεί σε αυτό στο σχολείο, προσπαθήστε να μην αντιδράσετε αμέσως. Τα μικρά παιδιά έχουν μεγάλες φαντασιώσεις, επομένως θα μπορούσαν να υπερβάλλουν ή να μπερδεύουν τα γεγονότα που συνέβησαν. Είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψη τα συναισθήματα του παιδιού σας και να το πιστέψετε αν λέει ότι συνέβη κάτι – απλά μιλήστε με τον δάσκαλο πριν καταστρέψετε το σχολείο με πυροβόλα όπλα.

Για την πρώτη μέρα του παιδιού σας στο σχολείο δεν χρειάζεται να είστε τρομοκρατημένοι, οπότε θυμηθείτε να διατηρείτε την ηρεμία σας και σιγουρευτείτε ότι έχετε έναν κύκλο υποστήριξης για εκείνες τις στιγμές που όλα φαίνονται υπερβολικά. Πολλοί άλλοι γονείς περνούν το ίδιο επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί τους!

 

Πηγή

Οι γονείς που πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από όρια, τα αφήνουν στο κενό

Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας