in

6 λόγοι που οι καλύτερες αναμνήσεις των παιδιών από εμάς είναι από το καλοκαίρι

Συχνά τα παιδιά, μου λένε «μπαμπά το καλοκαίρι είσαι η καλύτερος μπαμπάς του κόσμου», «μπαμπά ποτέ δεν περνάμε καλύτερα μαζί σου, όπως το καλοκαίρι. Τα ίδια λένε και στη μαμά τους. Και πώς να τους εξηγήσεις ότι το καλοκαίρι, όλα αλλάζουν. Σαν να πέφτει ένα μαγικό φως που φωτίζει τα πάντα και δεν αφήνει καμία γωνιά του μυαλού σκοτεινή. Υπάρχουν λόγοι «σοβαροί» που το καλοκαίρι τα παιδιά μας έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από εμάς (και εμείς από αυτά) και δεν είναι και λίγοι.

1.  Είμαστε πιο πολλές ώρες μαζί τους

Στις διακοπές γονείς και παιδιά έχουμε άπλετο χρόνο. Δεν μας σκοτίζει η δουλειά και τα προβλήματα της καθημερινότητας καθώς η απόδραση από αυτά, είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Έτσι έχουμε χρόνο, άπλετο χρόνο να τα χαρούμε και να μας χαρούν. Να παίξουμε, να κολυμπήσουμε, να κοιμηθούμε αγκαλιά, να διαβάσουμε βιβλία, χωρίς το άγχος του ξυπνήματος της επόμενης μέρας.

2.  Είμαστε πιο ευχάριστοι ως γονείς γιατί έχουμε καλή διάθεση

Τα σαββατοκύριακα του χειμώνα, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μας μένει χρόνος για τα παιδιά, και δεν έχουμε ένα σωρό δραστηριότητες και προετοιμασία για την επόμενη εβδομάδα, δεν νιώθουμε το ίδιο ανάλαφροι όπως όταν είμαστε στις διακοπές. Τι πιο λογικό και ανθρώπινο από αυτό. Όταν είμαστε χαρούμενοι μέσα μας, έχουμε διαφορετική διάθεση απέναντι στα παιδιά μας κι αυτό βγαίνει κάθε στιγμή. Είμαστε πιο συγκαταβατικοί, πιο χαλαροί, «προσπερνάμε» τις κακοτοπιές καθώς δεν είμαστε φορτωμένοι με τα νεύρα της καθημερινότητας. Γινόμαστε παιδιά μαζί τους, κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να ξεχάσουν.

3. Είναι και τα παιδιά ξεκούραστα

Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά, σύμφωνα με έρευνες, ψηλώνουν και αναπτύσσονται περισσότερο το καλοκαίρι. Η «έξοδός» τους από το πρόγραμμα και τις σχολικές υποχρεώσεις τα χαλαρώνει κα τα ξεκουράζει. Η ανάπτυξή τους δεν μετριέται μόνο σε πόντους, αλλά και μέσα στην ψυχή τους, που γαληνεύει και γίνονται κι αυτά πιο δεκτικά στα όμορφα ερεθίσματα που τους προσφέρουμε ως γονείς κατά τις μέρες των διακοπών.

4. Το καλοκαίρι, λόγω κλίματος, επιτρέπει  δραστηριότητες εκτός σπιτιού, άρα περισσότερο παιχνίδι και περιπέτειες.

Είναι γεγονός πως το καλοκαίρι κάνεις πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις άλλες εποχές. Η θάλασσα είναι από μόνη της αναζωογονητική, τα λίγα ρούχα απελευθερωτικά και η φύση στα καλύτερά της. Κολύμπι και παιχνίδια μέσα στο νερό, παιχνίδια στην άμμο, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ, ήχοι από τζιτζίκια, καρπούζι, αλάτι στο σώμα, παγωτά, ένα σπίτι στο χωριό, είναι εικόνες που δεν σου δίνει καμία άλλη εποχή, και γι’ αυτό μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μικρών και μεγάλων.

5. Ο παππούς και η γιαγιά είναι συνήθως αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού και των παιδικών αναμνήσεων

«Θα πάμε στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού» είναι συνήθως η φράση που συνοδεύει τις διακοπές. Εκεί στο εξοχικό, ο παππούς και η γιαγιά δεν είναι απλώς τα πρόσωπα «που κρατάνε» το παιδί όταν οι γονείς δουλεύουν, όπως τον χειμώνα. Είναι συνοδοιπόροι σε αυτό το μαγικό ταξίδι του καλοκαιριού, είναι αυτοί που μαζί τους μαζεύεις κοχύλια, σου μαθαίνουν χίλια δυο κόλπα, σου μιλάνε για τα τζίτζίκια, για τα αστέρια, σου λένε ιστορίες του τόπου τους, σου μαθαίνουν ποδήλατο, γίνονται κι αυτοί άλλοι άνθρωποι. Και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που στις καλοκαιρινές διηγήσεις των παιδιών υπάρχει πάντα ο παππούς και η γιαγιά. Όπως και στις δικές μας αναμνήσεις άλλωστε.

6. Το γεγονός ότι το περιμένεις όλο το χρόνο το κάνει πολύτιμο

Δεν υπάρχει τίποτα που να περιμένεις όλο το χρόνο όπως το καλοκαίρι. Θα έλεγε κανείς πως μικροί και μεγάλοι επί 351 μέρες του χρόνου περιμένουν αυτές τις 15 που θα βρούμε τον εαυτό μας, που θα είμαστε όλοι μαζί, που θα ξενοιάσουμε. Αυτές τις 15 μέρες που θα χτίσουμε τις σχέσεις μας, θα αγαπηθούμε, θα πετάξουμε από πάνω μας όλα όσα μας στεναχώρησαν τον χειμώνα και θα μηδενίσουμε το κοντέρ για τη νέα σεζόν. Αυτό και μόνο κάνει πολύτιμο το καλοκαίρι.

 

Πηγή

Ανεύθυνος γονιός στο τιμόνι – αυτή η μάστιγα

Έρευνα: όσο περισσότερο αγκαλιάζουμε ένα μωρό τόσο πιο έξυπνο γίνεται!