in

8 ταινίες για την σχέση πατέρα-γιου

Οχτώ ταινίες που διαπραγματεύονται τη σχέση πατέρα – γιου, η κάθε μία με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Κράμερ εναντίον Κράμερ

Η κυρία Κράμερ (Meryl Streep) εγκαταλείπει τον σύζυγό της (Dustin Hoffman), κι έτσι ο κύριος Κράμερ βρίσκεται μόνος στο σπίτι με τον μικρό του γιο, τον οποίο αναγκάζεται να μεγαλώσει μόνος του, με φόντο τον δικαστικό αγώνα του διαζυγίου. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή του πρωινού, στην οποία ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να ετοιμάσει ούτε ένα αυγό για τον γιο του, καθώς και η συγκινητική στιγμή που ο Κράμερ αποφασίζει να προστατεύσει τον γιο του, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσει την κηδεμονία του.

 

Κλέφτες Ποδηλάτων

Η ταινία-σταθμός του ιταλικού νεορεαλισμού παρακολουθεί έναν φτωχό άνδρα στην μεταπολεμική Ιταλία, ο οποίος βρίσκει επιτέλους δουλειά, στην οποία όμως είναι απαραίτητο να διαθέτει ποδήλατο. Κι ενώ δίνει όλες του τις οικονομίες για να αγοράσει ένα, την πρώτη ημέρα της δουλειάς του το κλέβουν. Μαζί με τον γιο του, λοιπόν, τον οποίο υποδύεται με τον πιο αξιαγάπητο τρόπο ο νεαρός Enzo Staiola, αποφασίζουν να βρουν τον κλέφτη, σε ένα εικοσιτετράωρο που θα διδάξει πολλά και στους δυο τους. Στο σκηνοθετικό τιμόνι, ο αξεπέραστος Vittorio De Sica.

 

Ο Νονός

Το πρώτο μέρος της περίφημης τριλογίας του Κόπολα – αλλά ως ένα βαθμό και τα υπόλοιπα δύο – μπορεί να αφηγούνται τις περιπέτειες μαφιόζων, αλλά στην αφετηρία όλων και στο «μεδούλι» της ιστορίας βρίσκεται η ιδιαίτερη σχέση του Δον Κορλεόνε με τον γιο του Michael, ο οποίος τελικά θα τον διαδεχτεί. Άλλωστε, πίσω από όλες τις πράξεις του Al Pacino στην ταινία, όλη η «κατρακύλα» του στον κόσμο της μαφίας και η αλλαγή της στάσης του οφείλεται στην επιθυμία του να γίνει σαν τον πατέρα του.

 

Lion King

Από τον σκληρό κόσμο της ιταλοαμερικανικής μαφίας, περνάμε στον εξίσου σκληρό κόσμο της ζούγκλας. Στην αγαπημένη animated αφρικανική σαβάνα, ο βασιλιάς Μουφάσα προσπαθεί να εμφυσήσει τις σωστές αρετές στον γιο του, Σίμπα, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και να γίνει σωστός βασιλιάς όταν χρειαστεί, σεβόμενος όλα τα υπόλοιπα είδη. Το ζήτημα είναι πώς θα ξαναβρεί ο Σίμπα τον δρόμο που του χάραξε ο Μουφάσα μετά τον άδικο θάνατο του πρώτου (χαρτομάντιλα απαραίτητα).

 

Finding Nemo

Συνεχίζουμε με άλλο ένα animation αριστούργημα, αυτή τη φορά διά χειρός Pixar σε μία από τις καλύτερες στιγμές της. Ένα ψάρι κλόουν μένει μόνο στον βυθό με τον γιο του, Νέμο, και είναι ιδιαίτερα υπερπροστατευτικός μαζί του, μέχρι τη στιγμή που το μικρό αρπάζεται από έναν δύτη. Το ψάρι κλόουν θα βγει στον πηγαιμό για το Σύδνεϋ για να ξαναβρεί τον γιο του και να διδάξει σε μικρούς και μεγάλους την τόλμη και την αγάπη.

 

Το Κυνήγι της Ευτυχίας

Ο Will Smith παρέα με τον (πραγματικό και κινηματογραφικό) γιο του ψάχνει την ευκαιρία να ζήσει το αμερικανικό όνειρο. Μέχρι να το καταφέρει, αναγκάζεται να ζήσει δραματικές στιγμές, όπως την διανυκτέρευση σε δημόσιες τουαλέτες και άλλες ιδιαίτερα «ντροπιαστικές» στιγμές για τον εγωισμό ενός πατέρα, με αποτέλεσμα συγκινητικές σκηνές και δάκρυα στα μάτια των τηλεθεατών.

 

The Beginners

Να και κάτι διαφορετικό: Οι «Πρωτάρηδες» περιγράφουν όσα συμβαίνουν στη ζωή του Ewan MacGregor όταν ο υπερήλικος πατέρας του, του ανακοινώνει πως είναι ομοφυλόφιλος και θέλει να ζήσει την ζωή του. Ο MacGregor αποφασίζει να βοηθήσει τον πατέρα του στις τελευταίους του στιγμές, και ταυτόχρονα να ζήσει τον μεγάλο έρωτα με μια νέα παρουσία στη ζωή του. Υπέροχος στον ρόλο του πατέρα, ο αγαπημένος Christopher Plummer, που προτάθηκε για Όσκαρ Β’ ανδρικού για την συγκεκριμένη ερμηνεία του.

 

Big Fish

O Tim Burton, με τον ιδιαίτερο τρόπο που αγαπήσαμε, μας εξιστορεί τις περιπέτειες ενός γιου, ο οποίος προσπαθεί να ανακαλύψει πράγματα για την ζωή του ετοιμοθάνατου πατέρα του, ενώνοντας κομμάτια από ιστορίες που έχει ακούσει από τον ίδιο. Αυτή τη φορά, ο Ewan McGregor αναλαμβάνει τον ρόλο του πατέρα (στην νεότερη εκδοχή του), ενώ ο γιος της υπόθεσης είναι ο Billy Crudup.

 

 

Πηγή

7 πράγματα που δεν ξέρετε για τους σημερινούς μπαμπάδες

Τι «φέρνει» η πατρότητα εκτός από… ευτυχία;