in

9 τρόποι με τους οποίους ενοχλείτε τα παιδιά σας

Έχω ένα πρόβλημα. Πάει κάπως έτσι. Η γυναίκα μου θα υποδείξει κάτι που πρέπει να τελειώσουν τα παιδιά μου. Συχνά είναι για δουλειές. Θα ακούσω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου να μιλάνε και μετά, λανθασμένα, θα αποφασίσω να σκεφτώ άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Η Τόνια θα επισημάνει ότι τα κορίτσια πρέπει να μαζέψουν τα ρούχα τους και να τα βάλουν στο καλάθι με τα άπλυτα. Τότε θα πεταχτώ και θα πω ότι πρέπει επίσης να καθαρίσουν το δωμάτιό τους—και γρήγορα! Όχι μόνο είναι η λάθος στιγμή, αλλά ενοχλεί και τα παιδιά μου. Είναι μια κακή συνήθεια που δουλεύω να την αλλάξω.

Στο εδάφιο Προς Εφέσιους 6:4 λέει, «Πατέρες, μην εξοργίζετε τα παιδιά σας…» Εάν υπάρχει ένας στίχος που πρέπει να ακούσω με έναν έφηβο, έναν προέφηβο και ένα πεντάχρονο στο σπίτι μου, είναι αυτός. Έχετε σκεφτεί ποτέ τα πράγματα που κάνετε και ενοχλούν τα παιδιά σας; Αυτό που ακολουθεί είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς ενοχλούν τα παιδιά τους που ίσως δεν έχετε σκεφτεί, αλλά είναι πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε. Αυτά τα πράγματα είναι δική σας ευθύνη – όχι των παιδιών σας. Εδώ είναι 9 τρόποι με τους οποίους ενοχλείτε τα παιδιά σας.

1. Το να είσαι ασυνεπής με την πειθαρχία
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λέτε ένα πράγμα και δεν το εκτελείτε. Ίσως πάντα με απειλές. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι όταν δεν εκτελούμε μια πειθαρχία γρήγορα αφού συμβεί κάτι. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να είμαστε ασυνεπείς. Η συμπεριφορά μας μπορεί συχνά να δημιουργήσει σύγχυση εκτός εάν οι κανόνες μας είναι σαφείς και η πειθαρχία μας είναι συνεπής.

2. Το να έχεις διπλούς κανόνες
Όταν αντιμετωπίζετε κάθε παιδί, αντισταθείτε στην επιθυμία να έχετε διαφορετικό σύνολο κανόνων για το ένα παιδί έναντι του άλλου. Αυτό δημιουργεί έναν κόσμο όπου τα αδέρφια αισθάνονται περισσότερο ή λιγότερο αγαπημένα με βάση τους κανόνες που έχετε για τα άλλα παιδιά. Ένα από τα πιο δυνατά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας είναι να παραδεχτείτε όταν κάνετε λάθος και να ζητήσετε συγχώρεση.

3. Να μην παραδέχεσαι ότι κάνεις λάθος
Ένα από τα πιο δυνατά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας είναι να παραδεχτείτε όταν κάνετε λάθος και να ζητήσετε συγχώρεση. Η ταπεινότητα είναι μεγάλο προσόν.

4. Συνεχής εύρεση σφαλμάτων
Φροντίστε να μην ξεχωρίζετε συνεχώς τα παιδιά σας. Μην είστε ο μπαμπάς που έχει τα παιδιά του να περπατούν συνεχώς πάνω σε τσόφλια αβγών φοβούμενοι να μην κάνουν κάτι λάθος. Δεν δημιουργείτε παιδιά με αυτοπεποίθηση κρίνοντάς τα πάντα.

5. Μην ακούτε τη γνώμη του παιδιού σας
Αυτός ο μπαμπάς παίρνει συχνά τη γνώμη του παιδιού του γείτονα για τα δικά του παιδιά. Ή, δεν θα ακούσει ποτέ την πλευρά του παιδιού του στην ιστορία. Ως μπαμπάς, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητάτε κατανόηση και να θέλετε να μάθετε την αλήθεια. Μην βιαστείτε να κρίνετε. Τα παιδιά σας θα πρέπει να σας βλέπουν ως ένα άτομο με ισορροπία που αντιλαμβάνεται το καλύτερο από αυτά.

6. Συγκρίνοντας το παιδί σας με αδέρφια ή άλλα παιδιά
Αυτό μπορεί να συμβεί στην εκκλησία, στο σχολείο ή στη γειτονιά. Αποφύγετε το με κάθε κόστος γιατί συχνά προκαλεί διχασμό μεταξύ των αδελφών. Και, ανάλογα με τη σύγκριση, μπορεί να προκαλέσει ρήξη ανάμεσα σε εσάς και το εμπλεκόμενο παιδί. Η σύγκριση δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά οδηγεί τελικά σε μια ζωή βασισμένη στην απόδοση, που σημαίνει: «Αν το κάνω αυτό, τότε ο μπαμπάς μου θα με αγαπήσει».

7. Αποτυχία να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας
Αφήστε το «ναι» σας να σημαίνει «ναι» και το «όχι» σας να σημαίνει «όχι». Όταν λέμε τι εννοούμε και εννοούμε αυτό που λέμε, τα παιδιά μας μαθαίνουν ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν. Δεν ξέρω αν κάτι δημιουργεί μια πιο στενή σχέση από την εμπιστοσύνη. Τα παιδιά σας τελικά θα έρθουν σε εσάς για οτιδήποτε, αν μπορούν να σας εμπιστευτούν.

8. Τιμωρώντας το παιδί σας δημόσια
Όταν το κάνετε αυτό, σπάνια έχετε το αποτέλεσμα που νομίζετε ότι έχετε. Εάν τιμωρούμε συνεχώς τα παιδιά μας δημόσια, δεν είμαστε απλώς ενοχλητικοί μπαμπάδες, αλλά κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ανασφαλή και ντροπιασμένα παιδιά.

9. Δείχνετε εύνοια σε ένα από τα παιδιά σας
Μην δημιουργείτε ένα άδικο περιβάλλον στο σπίτι σας. Το σπίτι σας θα πρέπει να είναι ένα μέρος άρτιας πειθαρχίας και αγάπης. Ως μπαμπάδες, πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε πράγματα που δείχνουν διαφορετικά ποσά αγάπης, στοργής ή φροντίδας σε ορισμένα παιδιά. Τα παιδιά συχνά συγκρίνονται με τα αδέρφια τους χωρίς εμάς. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για να ενθαρρύνουμε τη σύγκριση ή να δημιουργήσουμε ανασφάλεια στα παιδιά μας.

 

Η Pink βοηθά τους γονείς να σκεφτούν δύο φορές πριν δώσουν στα παιδιά τηλέφωνα

Ένας μπαμπάς προσπάθησε να περιορίσει τον χρόνο του παιδιού του στην οθόνη (και έκλεισε το Δίκτυο ολόκληρης της πόλης του)