in

Αυτά τα παιδιά που πολεμούν τον καρκίνο είναι κυριολεκτικά σούπερ ήρωες

Η ακτινοθεραπεία είναι μια διαδικασία γεμάτη στρες και κούραση για τους περισσότερους ενήλικες καρκινοπαθείς, πόσο μάλλον για τα παιδιά, που δεν είναι ακόμα σε θέση να καταλάβουν την αξία της θεραπείας και να συνεργαστούν ώστε να παραμείνουν ακίνητα στη διάρκειά της, ένας παράγοντας αποφασιστικός για την επιτυχία της.

Όμως μια Βρετανίδα παιγνιοθεραπεύτρια, που συνεργάζεται με το Νοσοκομείο Παίδων του Λιντς, η Lobke Marsden, βρήκε μια λύση που κάνει τη θεραπεία να μοιάζει με παιχνίδι: Ζωγραφίζει τις μάσκες ακτινοθεραπείας μετατρέποντάς τις σε φιγούρες υπερηρώων, που οι μικροί ασθενείς είναι περισσότερο από πρόθυμοι να φορέσουν.

«Οι μάσκες ακτινοθεραπείας είναι αρκετά τρομακτικές, έτσι στο παρελθόν η πρώτη αντίδραση των παιδιών ήταν η άρνησή τους να τις φορέσουν», σχολίασε σχετικά η Marsden στο BBC.

Πλέον η Marsden (που συνεργάζεται με μια ομάδα ειδικών), σε συνεννόηση με τους μικρούς ασθενείς και τους γονείς τους ζωγραφίζει αυτές τις μάσκες μετατρέποντάς τις σε στολές Batman, Iron Man, του Μικρού μου Πόνι και άλλων αγαπημένων (σούπερ) ηρώων των παιδιών.

Πώς αντιδρούν τώρα τα παιδιά;

«Συχνά χαμογελούν ή γελούν. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι κάτι τόσο ψυχρό έγινε μια στολή που θέλουν να φορέσουν, ιδιαίτερα τα μικρότερα. Μόλις οι μάσκες ζωγραφιστούν, τα παιδιά θέλουν να τις φορέσουν και να μεταμφιεστούν».

Αυτό το μικρό αλλά έξυπνο τέχνασμα λειτουργεί ως αντιπερισπασμός, βοηθώντας τα παιδιά να παραμείνουν ακίνητα σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, που διαρκεί από είκοσι λεπτά έως μία ώρα (η εναλλακτική λύση είναι γενική αναισθησία, η οποία όμως δεν ενδείκνυται να επαναλαμβάνεται για πολλές εβδομάδες).

Επιπλέον τα παιδιά, καθώς έχουν την ευκαιρία να υποδυθούν τον αγαπημένο τους ήρωα, γεμίζουν με αυτοπεποίθηση, κάτω από συνθήκες που διαφορετικά θα τους προκαλούσαν στρες και φόβο.

Ας ελπίσουμε και άλλα νοσοκομεία να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, δίνοντας δύναμη και χαρά στους μικρούς μαχητές.

Παρακολουθήστε εδώ το σχετικό βίντεο.

childit.gr

ΟΧΙ τηλεόραση σε παιδιά κάτω των 2 ετών!

Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) – Πώς τον αντιμετωπίζουμε