in

Μπαμπάς μετά τα 40: Τα υπέρ και τα κατά

Και δεν τελειώνουν εδώ τα πλεονεκτήματα των παιδιών που έχουν γεννηθεί από πατεράδες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences» στις Η.Π.Α., τα εν λόγω παιδιά είναι προικισμένα γενετικά όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής τους, καθώς έχουν μεγαλύτερα τελομερή, δηλαδή μεγαλύτερες απολήξεις στα χρωμοσώματά τους, οι οποίες τα προστατεύουν από τη φθορά των χρήσιμων γενετικών τους πληροφοριών (όσο πιο μακριά τα τελομερή, τόσο πιο μακροχρόνια η προστασία των χρωμοσωμάτων).

Όμως, τα καλά νέα για τα παιδιά που γεννήθηκαν από μπαμπάδες μεγάλης ηλικίας σταματούν εδώ. Και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Epidemiology», τα παιδιά από μπαμπάδες προχωρημένης ηλικίας είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, γεγονός που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Επίσης, στα παιδιά των μπαμπάδων μεγάλης ηλικίας παρατηρούνται περισσότερες κληρονομημένες γενετικές μεταλλάξεις συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν από  μπαμπάδες νεότερης ηλικίας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση συνδρόμου Down, δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, καρδιακών προβλημάτων και λυκοστόματος. Μάλιστα, έρευνα έχει δείξει ότι οι άνδρες πάνω από τα 50 διατρέχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με σύνδρομο Down.

Ακόμη, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of General Psychiatry» ανακάλυψε μια συσχέτιση ανάμεσα στον αυτισμό και στην ηλικία του πατέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρα άνω των 40 ετών κινδυνεύουν 6 φορές περισσότερο να εκδηλώσουν αυτισμό, σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρα κάτω των 30 ετών.

Επιπλέον, δύο άλλες έρευνες συνδέουν την προχωρημένη ηλικία του πατέρα με την εμφάνιση Δ.Ε.Π.Υ. (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και σχιζοφρένειας στο παιδί. Συγκεκριμένα, η πρώτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Jama» και διαπιστώνει ότι τα παιδιά που είναι γεννημένα από πατεράδες άνω των 45 ετών έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με Δ.Ε.Π.Υ. και η δεύτερη προέρχεται από το Columbia University College of Physicians and Surgeons και συνδέει την ηλικία του πατέρα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας στο παιδί.

Τέλος, υπάρχουν και έρευνες που βρίσκουν μια συσχέτιση ανάμεσα στην μεγάλη ηλικία του πατέρα και στη νόσηση του παιδιού από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του εγκεφάλου, το ρετινόπλασμα, ο καρκίνος του μαστού κ.ά.

 

Πηγή

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ: Πώς θα διαχειριστείτε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της εγκύου

Η εικόνα των γονέων

Back to Top

Μπαμπά!
Πριν φύγεις...

Λάβε απ' ευθείας στο email σου τα καλύτερα άρθρα για μπαμπάδες!

Μη φοβάσαι, δε στέλνουμε spam

Close