in

Δίδυμα παιδιά από την ματιά του Μπαμπά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως είναι να είσαι ο μπαμπάς διδύμων; Δείτε πιο κάτω τις εντυπώσεις και τις συμβουλές νέου πατέρα με δίδυμα:

Παράνοια και εγκυμοσύνη στον πληθυντικό!

Στην τσίτα!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σαν άνδρες θα χάσουμε τη μάχη με τις πάρα πολλές πληροφορίες.

Η γυναίκα σας θα είναι απασχολημένη με όλες αυτές τις φήμες, τις αλήθειες και τα παραμύθια σχετικά με δίδυμες κυήσεις, ψάχνοντας στο διαδίκτυο για όλες τις πληροφορίες που μπορεί να βρει.
Μπορεί να τη διαβεβαιώνετε ότι οι γυναίκες αποκτούσαν δίδυμα πολύ πριν από την εφεύρεση του διαδικτύου αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Απλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μία τέτοια εγκυμοσύνη είναι εγγενώς επικίνδυνη και ως εκ τούτου, φέρνει μαζί της τη διπλή παράνοια μίας εγκυμοσύνης.
Και το πιο σημαντικό, η παράλογη ανησυχία προέρχεται από αγάπη.
Στη συνέχεια αφού το υπενθυμίσετε στον εαυτό σας, αποσυνδέστε τον υπολογιστή της.

Γιατρέ – γιατρέ.
Δεν είσαι γυναίκα και δεν περιμένεις δίδυμα. Έτσι έχεις συνειδητοποιήσει ότι δεν έχεις καμία εμπιστοσύνη για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα στη μέλλουσα μητέρα.

Ο καλύτερος φίλος σου είναι ο αριθμός του τηλεφώνου του γιατρού. Η γυναίκα σου ποτέ δεν θα πιστέψει ακόμη και στην πιο λογική και ψύχραιμη εξήγηση για μία δυσφορία στην εγκυμοσύνη παρά μέχρι να το ακούσει από το γιατρό της.
Έτσι πάρτε τον στο τηλέφωνο και δώστε της το ακουστικό!
Ραντεβού και εξετάσεις για δύο.

Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να είναι δύσκολες, δυσάρεστες και συχνές, αλλά πρέπει να παρευρίσκονται και οι δύο, ο μπαμπάς και η μαμά, γιατί χρειάζονται δύο σετ αυτιών και δύο μυαλά.
Η βασική μου δουλειά ήταν να αντισταθμίζω την παρανοϊκή κατάσταση της γυναίκας μου, λόγω των διδύμων, όταν μιλούσε με το γιατρό της. Στην υπερβολικά επιφυλακτική κατάστασή της, θα μπορούσε να φιλτράρει σημαντικές λέξεις όπως ίσως, μπορεί, θα μπορούσε, πιθανόν και αμφιβάλλω.

Εκτός αυτού, δεν υπάρχει τίποτε πιο συναρπαστικό στα ραντεβού αυτά, από το να ακούς τις καρδούλες και να βλέπεις τις πρώτες εικόνες και κινήσεις των μωρών σου που αναπτύσσονται στην κοιλιά της συζύγου σου.

Κρεβάτι, τοκετός και μετά. 
Η ανάπαυση είναι το καλύτερο.
Πολλές φορές, ένιωσα ότι η σημαντικότερη συμβολή μου ήταν να θυμίζω στη γυναίκα μου ότι ήταν έγκυος με δίδυμα.
Το έλεγα ελπίζοντας ότι θα πάει για ύπνο για να ξεκουραστεί. Το έλεγα για να της θυμίζω γιατί τα παπούτσια της δεν της έκαναν πια.
Το έλεγα για να της θυμίζω ότι δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές γιατί δεν είχε κάνει στο σπίτι όλες τις δουλειές, και ήλπιζα …να πάει στο κρεβάτι και να ξεκουραστεί.
Το είχε πράγματι ανάγκη.

Τοκετός.
Όλες οι ιστορίες τοκετού, είναι καταπληκτικές, μοναδικές και απερίγραπτες, αλλά όλες μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν έχετε απολύτως κανένα έλεγχο.
Ότι και αν συμβεί στη διάρκεια της γέννησης των διδύμων μας, να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε την πιο συναρπαστική βόλτα της ζωής σας με το τραινάκι του τρόμου!

Η μητέρα φροντίζει τα μωρά ο μπαμπάς φροντίζει τη μητέρα.
Μπαμπάδες μην τρομάξετε και μαμάδες μην ενοχληθείτε, αλλά είμαστε καταδικασμένοι.
Η μητέρα των διδύμων με την οποία μοιράζεστε τώρα το σπίτι σας, νιώθει ότι έχει στους ώμους της το βάρος όλου του κόσμου, και ότι και να κάνει δεν είναι αρκετό.

Οι ορμόνες της βρίσκονται σε τρελή κατάσταση και η ίδια είναι εξαντλημένη.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε ήρεμος, τρυφερός και ευγενικός να της υπενθυμίζετε την μεγάλη τώρα πλέον οικογένειά σας, να τη βοηθάτε να φάει μια μπουκιά και απλά να είστε δίπλα της, για να βοηθήσετε, να ακούσετε, να συμφωνήσετε ή απλά να την αγκαλιάσετε.

Προετοιμασία και γρήγορη αναπλήρωση.
Τις πρώτες ημέρες, όταν ζείτε στον κύκλο «κάθε τρεις ώρες φαγητό», πρέπει πάντα να προετοιμάζεστε για τον επόμενο κύκλο. Δηλαδή, αν έχετε μόλις χρησιμοποιήσει την τελευταία πάνα στην αλλαξιέρα βάλτε και άλλες.
Αν έχετε μόλις πετάξει τη λερωμένη πάνα στη γεμάτη σακούλα, αδειάστε την.
Εάν έχετε μόλις χρησιμοποιήσει το τελευταίο αποστειρωμένο μπιμπερό, ετοιμάστε τα δύο επόμενα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν ο επόμενος κύκλος περιλαμβάνει μια αγχωμένη μαμά και δύο μωρά με κολικό, και απολύτως χωρίς υπομονή για βρώμικα μπιμπερό και γεμάτη με βρώμικες πάνες σακούλα.

Λάθη. Έγιναν ξεχάστε τα.
Σίγουρα θα κτυπήσετε ένα κεφαλάκι όπως περνάτε μέσα από πόρτες, θα τα ταΐσετε και ίσως βγάλουν ένα εξάνθημα, μπορεί να τα κτυπήσετε κατά λάθος βέβαια ή ακόμη και να σας πέσουν από τα χέρια όπως παίζετε, αλλά να είστε σίγουροι ότι μόνον εσείς θα το θυμάστε.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να προβάλετε τις αντιδράσεις των ενηλίκων στα παιδιά, παρουσιάζοντας ένα λάθος σαν κάτι τραυματικό.
Μία αγκαλιά, ένα φιλί και ένα συγνώμη θα πρέπει να καλύψουν τις περισσότερες περιπτώσεις.
Θα πρέπει να καλύψουν το ίδιο καλά τον Μπαμπά και τη Μαμά.

Μωρά. Νέος τρόπος ζωής. 
Ρουτίνα, ρουτίνα, ρουτίνα.
Δημιουργώντας μία ρουτίνα, είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε σαν γονέας.
Παρέχει άνεση και ασφάλεια τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Βέβαια η πιο μεγάλη πρόκληση είναι να είστε συνεπής σε αυτή.
Θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να συγκρατήσετε τη σύζυγό σας να μείνει στο πρόγραμμα γιατί μερικές φορές το να παραλείψει το μεσημεριανό ύπνο των μικρών επειδή είναι τόσο καλά και χαρούμενα, θα καταλήξει χωρίς άλλο σε μία άγρυπνη νύχτα και για τους δύο σας.

Τι πρέπει να ξέρουν οι μπαμπάδες για το θηλασμό.
Όταν είπα στον παιδικό μου φίλο ότι περιμέναμε δίδυμα με κοίταξε πολύ σοβαρά και μου είπε «πρέπει να έχετε ένα σύμβουλο θηλασμού.
Νομίζεις ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο όμως δεν είναι. Βρείτε ένα τώρα. Είναι πολύ σημαντικό».

Καταγράψτε τις πρώτες φωνούλες τους.
Θυμάμαι ότι μου έκανε πολύ εντύπωση όταν άλλοι μπαμπάδες με τους οποίους συζητούσαμε δεν μπορούσαν να θυμηθούν τις πρώτες φωνούλες, ή τα πρώτες κινήσεις ή τα πρώτα μικρά θέματα υγείας που είχαν τα παιδιά τους, μέχρι που απέκτησα τα δικά μου.
Τώρα καταλαβαίνω γιατί. Γιατί την εποχή εκείνη ήμαστε όλοι εξαντλημένοι. Έτσι έχουμε κρατήσει με τη σύζυγό μου ένα ημερολόγιο με όλες τις λεπτομέρειες από τα μωρά μας.
Αυτό είναι πολύ χρήσιμο επίσης για να μπορείτε να απαντήσετε και σε ερωτήσεις του παιδίατρου.

Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε πολλά χρήματα.
Είναι κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Το λιγότερο είναι περισσότερο. Καταπολεμήστε την παρόρμηση για ψώνια.
Επωφεληθείτε από τους πρώτους αυτούς μήνες όπου όλος ο κόσμος σας στρέφετε γύρω από το φαγητό, τον ύπνο, και την πάνα και αφήστε στην άκρη τις αγορές.
Μην βιαστείτε να αγοράσετε πράγματα και παιχνίδια για τα παιδιά.

Περιμένετε να δείτε τι δώρα θα έχετε από τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους σας. Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά αγαπούν την επανάληψη.
Θα βαρεθείτε πρώτοι εσείς με τα παιχνίδια τους και τα παραμύθια, πριν από τα παιδιά σας.

Οι ενήλικες λένε τα πιο «χαζά» πράγματα.
Ναι, μπορεί να αντικρύσετε περίεργα βλέμματα γύρω σας, όταν συνειδητοποιούν ότι το καρότσι που σπρώχνετε στο εμπορικό κέντρο έχει δίδυμα!
Επίσης θα μείνετε έκπληκτοι από τον αριθμό των γυναικών που θα σας ονομάσουν «άγιο» γιατί έχετε βγει με τα παιδιά σας έξω. Σαν να είμαστε ανίκανοι να πάμε τα μωρά μας βόλτα!
Όμως θα είναι υπέροχο να δείτε και τα χαμόγελα που θα λάβετε από τους άλλους μπαμπάδες.
Ή, όπως κάποια στιγμή ένας άνδρας είπε περνώντας δίπλα μου, πήγαινα με τα δίδυμα σε ένα κατάστημα «ωραίο δικέ μου»!

Η σωστή στιγμή για τα παιδιά;
Κάποιος μου είπε κάποτε ότι, αν περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε παιδιά, δεν θα το κάνετε ποτέ, επειδή ποτέ δεν θα έχετε αρκετό χρόνο, αρκετά χρήματα, αρκετά μεγάλο σπίτι ή αυτοκίνητο.
Και είχε δίκιο.

Γιατί αν υπολογίζεις τα πάντα με μολύβι και χαρτί δεν θα βρεις κατάλληλη στιγμή.
Και μόλις γεννηθούν τα μωρά, όλο το σύμπαν αλλάζει και βάζει τα μωρά σας στο κέντρο.

Ξαφνικά το να πάτε για ψώνια δεν είναι πλέον τόσο διασκεδαστικό, το καλό φαγητό στο εστιατόριο δεν έχει τόσο καλή γεύση, ενώ οι δύο ώρες που περάσατε στο πάτωμα παίζοντας με τα μωρά σας ήταν ότι το καλύτερο.
Και όλα εκείνα τα πράγματα που πιστεύατε ότι έπρεπε να έχετε και να κάνετε, τώρα μοιάζουν λιγότερο σημαντικά. Και νομίζω ότι είναι εξ αιτίας των παιδιών, που τα φώτα στο σπίτι είναι ανοικτά, το αυτοκίνητο είναι γεμάτο βενζίνη και το τραπέζι της κουζίνας γεμάτο φαγητά.

Ίδιο παιχνίδι, περισσότεροι παίκτες.
Σε ένα πρόσφατο επαγγελματικό ταξίδι, κάθισα στο μπαρ του ξενοδοχείου με άλλους δύο φίλους που είχαν παιδιά και ακόμη έναν που δεν είχε.
Ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι και έλεγε ο ένας στον άλλον γελώντας όλα τα περιστατικά με τα παιδιά μας και όλες τις ρομαντικές συνήθειες που είχαμε σαν γονείς, ξαφνικά βρεθήκαμε να ζητάμε συγνώμη από τον άλλο φίλο μας, προσπαθώντας να εξηγήσουμε το ανεξήγητο: «ότι όλα είναι ίδια, αλλά και εντελώς διαφορετικά και δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή χωρίς τα παιδιά σου».

Αποκτάς δίδυμα και τελείωσες.
Πιστεύω πολύ στην φιλοσοφία των διδύμων και τελειώσαμε.
Φυσικά έχουμε διπλές πάνες, και τα πάντα διπλά την ίδια στιγμή, αλλά αντίθετα από τους γονείς που αποκτούν ένα παιδί τη φορά, οι πιθανότητες με τα δίδυμα είναι ότι περνάς μόνο μία φορά από το κάθε 3 ώρες τάισμα και άλλαγμα, παλινδρόμηση, κολικούς, οδοντοφυΐα και εκπαίδευση τουαλέτας.

Έτσι γελάστε και απολαύστε όλες τις μικρές δυσκολίες με τα δύο μωράκια σας, γιατί όταν οι γονείς με ένα παιδάκι θα είναι λίγο πιο χαλαροί τη δεύτερη φορά, εσείς θα έχετε ξεμπερδέψει!

paidorama.com

Ο ρόλος του πατέρα στην καθημερινή ανάπτυξη των παιδιών

Οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς