in

Ένα ξεκίνημα να βοηθήσουμε το περιβάλλον!

Το να επιλέγεις χωνάκι για το παγωτό σου, αντί για κυπελλάκι, είναι ένας εύκολος τρόπος! Η οικογένειά σου μπορεί να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια, μπουκάλια νερού και πλαστικές σακούλες για βραχύχρονη χρήση. Όμως, αυτά τα αντικείμενα δεν εξαφανίζονται όταν πετάγονται. Τα αντικείμενα μια χρήσης, όπως αυτά, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των πλαστικών απορριμμάτων, και κάθε χρόνο 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας. Αυτά τα απόβλητα θέτουν σε κίνδυνο την άγρια φύση, ρυπαίνουν το νερό και θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Τα στατιστικά είναι τρομακτικά, αλλά έχεις ένα μυστικό όπλο για να μειώσεις την χρήση πλαστικών στην οικογένεια: Τα παιδιά σου.
Πολλά παιδιά ενδιαφέρονται αληθινά για την άγρια φύση. Σίγουρα δεν θέλουν να δουν μια θαλάσσια χελώνα να πνίγεται από ένα πλαστικό καλαμάκι. Τα παιδιά κατανοούν ότι η Γη που κληρονομούν έχει πολλά οικολογικά προβλήματα ν’ αντιμετωπίσει. Προβλήματα τα οποία τα έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι. Όμως, μπορεί ν’ αναρωτιέσαι πώς να μάθεις στα παιδιά σου να ζουν χωρίς πλαστικό.

Με κάποιες μικρές αλλαγές στην οικογενειακή αντιμετώπιση των πλαστικών αντικειμένων, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κάνουν μια αληθινή διαφορά στον πόλεμο εναντίον των πλαστικών. Ξεκινήστε με τις παρακάτω συμβουλές.

Πετάξτε τα πλαστικά καλαμάκια

Η πιο χαρακτηριστική εκτίμηση που έχει γίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν περίπου 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια κάθε μέρα. Βοήθησε τα παιδιά σου ν’ ανταλλάξουν τα πλαστικά καλαμάκια με κάποιο πολύχρωμο, επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι. Κρατήστε το μαζί σας και όταν πηγαίνετε σε κάποιο εστιατόριο ή σε διάφορες στάσεις για φαγητό.

Επιλέξτε να φάτε χωνάκι παγωτό

Σε καταστήματα παγωτού, πάντα να επιλέγετε ένα χωνάκι παγωτό αντί για κυπελλάκι με πλαστικό κουταλάκι. Πηγαίντε το ένα βήμα παραπάνω και βοηθήστε τα παιδιά σας να μιλήσουν με τον υπεύθυνο του καταστήματος για την λιπασματοποίηση, η οποία είναι ο τρόπος της φύσης να ανακυκλώνει τα σκουπίδια της.

Πιο συγκεκριμένα, η λιπασματοποίηση είναι η ελεγχόμενη αποσύνθεση οργανικών υλικών από διάφορους μικροοργανισμούς και ασπόνδυλα. Τα παιδιά σου μπορεί να είναι πολύ γλυκά και να πείσουν τον υπεύθυνο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και να κατανοήσει την ανάγκη που έχει η φύση για αλλαγή.

Προσεγμένα δώρα γενεθλίων

Καθώς στο σχολείο, τα γενέθλια κάποιου συμμαθητή είναι πάντα επίκαιρα, ξανασκέψου τα δώρα που θα προσφέρεις. Έτσι και αλλιώς, λίγες μέρες αργότερα, τα πλαστικά παιχνίδια αρχίζουν να μοιάζουν με σκουπίδια. Μάθε στα παιδιά σου να επιλέγουν μη πλαστικά και οικολογικά δωράκια όπως είναι τα χειροποίητα δωράκια και κουπονάκια για κάποιο τοπικό μαγαζί.

Δώσε τέλος στο περιτύλιγμα

Τα αντικείμενα που μπαίνουν σπίτι συχνά είναι τυλιγμένα με πλαστικό, και τα παιχνίδια που αγοράζονται από κάποιο κατάστημα περικλείονται μέσα σ’ αυτό. Όταν τα παιδιά σου θέλουν να αγοράσουν κάτι, βοήθησέ τα να βρουν τρόπους αποφυγής του υπερβολικού πλαστικού.

Κάποια πράγματα μπορούν να αγοραστούν από μαγαζιά με μεταχειρισμένα αντικείμενα, κάποια άλλα μπορούν να μοιράζονται ή να δανείζονται, και μερικά πράγματα δεν χρειάζεται να αγοραστούν καθόλου.

Ένα φτωχότερο γεύμα

Το μέσο παιδί ηλικίας 8 έως 12 ετών πετάει περίπου 67 κιλά φαγητού από το γεύμα του στα σκουπίδια. Αντί να συσκευάζετε τα σάντουιτς των παιδιών σας σε πλαστικές σακούλες, βρείτε κάποια επαναχρησιμοποιήσιμα περιτυλίγματα από ύφασμα.

Τα παιδιά μπορούν ακόμα και να διακοσμήσουν όπως επιθυμούν τις τσάντες τους από τα παλιά τους τζιν.

Στη συνέχεια, βάλε ένα μήλο ή μια μπανάνα στην τσάντα αντί για ένα γεύμα περιτυλιγμένο με πλαστικό. Έτσι και αλλιώς η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να καταλήξει στα σκουπίδια.

Μην αφήνετε τίποτα στην θάλασσα

Εάν προγραμματίζετε κάποια βόλτα στην παραλία, βεβαιωθείτε ότι τα πλαστικά δοχεία, οι μπάλες και τα φουσκωτά φλαμίνγκο δεν επιπλέουν εκτός θάλασσας. Θέσε τα παιδιά σου υπεύθυνα αυτών των αντικειμένων και να βεβαιώνονται πάντα ότι αυτά τα παιχνίδια βρίσκονται πάλι μέσα στο αμάξι στο τέλος της ημέρας.

Ανακυκλώστε σωστά

Δεν είναι όλα τα πλαστικά ανακυκλώσιμα, αλλά μερικά αντικείμενα όπως τα μπουκάλια των ποτών και οι γλάστρες είναι. Μάθε τι μπορεί να δεχτεί η τοπική σου μονάδα ανακύκλωσης, και τότε κατέστησε προτεραιότητα να διαχωρίσεις τα σκουπίδια του σπιτιού. Μπορείς ακόμα να ενθαρρύνεις τα παιδιά σου να εισάγουν την ανακύκλωση των πλαστικών ως θέμα στην τάξη τους.

Απαγόρευσε τα πλαστικά μπουκάλια

Άφησε το κάθε παιδί σου να επιλέξει ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι και μετά πες τους να το προσέχουν. Κοίταξε και για άλλα μπουκάλια που βρίσκονται στο σπίτι και μπορούν να αντικατασταθούν. Για παράδειγμα, μπορείς να αφήσεις το κάθε παιδί σου να διαλέξει τον δικό του χειροποίητο σαπούνι αντί να μοιράζεις ένα πλαστικό μπουκάλι με υγρό σαπουνιού.

Αγοράστε προϊόντα χωρίς συσκευασία

Αγοράστε προϊόντα όπως τα δημητριακά ή τα φρούτα σας χωρίς συσκευασία έτσι ώστε να ελαττώσετε τα απορρίμματα των συσκευασιών (ιδανικά κάνοντας χρήση δικών σας συσκευασιών). Χρησιμοποιείστε την δική σας τσάντα για να τα πάρετε στο σπίτι. Εργαστείτε με τα παιδιά σας στο σπίτι για να επιλέξετε και να διακοσμήσετε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για κάθε ένα από αυτά τα είδη και να ταξινομήσετε το είδος του φαγητού στις αντίστοιχες συσκευασίες τους.

Συμμετάσχετε σε κάποια περιβαλλοντολογική κοινότητα καθαρισμού

Αν έχεις κάποια Κυριακή άνευ υποχρεώσεων, πάρε τα παιδιά σου και πηγαίντε να συμμετάσχετε σε κάποια περιβαλλοντολογική κοινότητα καθαρισμού.

Δεν πρόκειται μόνο για μια βοήθεια στο να διατηρήσετε την περιοχή όμορφη, αλλά μπορεί αυτή η κίνηση να βοηθήσει στην αλλαγή των νόμων.

Οι άνθρωποι που ηγούνται αυτούς τους περιβαλλοντικούς καθαρισμούς μερικές φορές καταγράφουν τα ποσοστά ρύπανσης, το οποίο βοηθάει τους ιθύνοντες να οδηγηθούν σε λήψεις αποφάσεων για νόμους που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν τα σκουπίδια τους.

Δεν έχει δρομολογηθεί κάποιο τέτοιο πρόγραμμα; Τα παιδιά σου μπορούν να σχεδιάσουν το δικό τους πρόγραμμα.

 

Πηγή

Τα παιδιά χρειάζονται γονείς που τα αποδέχονται, όχι μάνατζερ

Πώς να μάθουμε στο παιδί μας να υπερασπίζεται τον εαυτό του