in

Γιατί ο ύπνος λείπει τόσο πολύ στους νέους γονείς;

Ύπνος… Κάτι που κάνουμε κάθε μέρα, τον αποζητάμε ακόμα περισσότερο όταν είμαστε κουρασμένοι και τον εκτιμάμε πραγματικά όταν έρχεται ένα μωρό, πόσο μάλλον δύο.Ο ύπνος είναι πολύτιμος.

Γιατί; Τι είναι στην πραγματικότητα ο ύπνος και σε τι βοηθάει;

Τα στάδια του ύπνου

  1.  Κατά το πρώτο στάδιο, το σώμα χαλαρώνει και μπαίνει σε μια κατάσταση υπολειτουργίας, καθώς η θερμοκρασία του σώματος και οι παλμοί της καρδιάς πέφτουν και μειώνονται τα κύματα Άλφα.
  2. Στο δεύτερο στάδιο μπαίνουμε στη φάση του ελαφρύ ύπνου. Σε αυτό το στάδιο περνάμε τη μεγαλύτερη διάρκεια του ύπνου.
  3. Στο τρίτο στάδιο αυξάνονται τα κύματα Δέλτα και πλέον βρίσκoμαστε σε βαθύ ύπνο.
  4. Στο τέταρτο στάδιο τα κύματα Δέλτα κυριαρχούν και είναι πολύ δύσκολο να ξυπνήσουμε, αλλά και αν ξυπνήσουμε, νοιώθουμε τελείως αποπροσανατολισμένοι.
  5. Το πέμπτο στάδιο είναι αυτό που ονομάζεται REM (Rapid Eye Movement). Σε αυτό το στάδιο τα μάτια κινούνται γρήγορα προς όλες τις κατευθύνσεις και είναι το στάδιο στο οποίο βλέπουμε τα όνειρα!

Οι ενήλικες χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου καθημερινά. Για τα παιδιά διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία. Εκτός από το ότι μας ξεκουράζει, που είναι και το προφανές, ο ύπνος βοηθά στη μείωση του στρες, την απώλεια και τη διατήρηση του βάρους, βελτιώνει τη μνήμη, προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες, καθώς τονώνει το ανοσοποιητικό, μειώνει την περίπτωση κατάθλιψης και μας ομορφαίνει.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τους πρώτους μήνες με ένα ή με δύο μωρά στο σπίτι, στερούμαστε σε κάποιο ποσοστό όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία που μας προσφέρει ο ύπνος.

Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι νέοι γονείς, όσο δύσκολο και μακρινό και αν ακούγεται, είναι ότι η έλλειψη ύπνου είναι κάτι προσωρινό και η διάρκειά της εξαρτάται από το πόσο γρήγορα το κάθε μωρό βρίσκει τους ρυθμούς του και φτιάχνει ένα καλό πρόγραμμα ύπνου. Οπότε μην απογοητεύεστε! Σίγουρα, αργά ή γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα και θα ευχαριστιέστε και πάλι τον ύπνο σας.

 

Πηγή

Μιλώντας στα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση

Η βιομηχανία αλκοόλ «τρυπώνει» σε ταινίες κατάλληλες για παιδιά