in

Γιατί το Πάσχα κάνει καλό στα παιδιά;

Αγαπάμε το Πάσχα, έχει και αυτό τα ωραία του,μέσα στην άνοιξη! Τα πάντα γύρω μας ,μυρίζουν υπέροχα και μας φέρνουν πάντα τις πιο ωραίες αναμνήσεις μέσα στην Άνοιξη!Για το παιδί Πάσχα,σημαίνει διακοπές! Τη Μεγάλη Εβδομάδα  το παιδί είναι απαλλαγμένο  από σχολικές υποχρεώσεις,ξέγνοιαστο και χαρούμενο περιμένει  τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα. Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της Χριστιανοσύνης με πολλούς συμβολισμούς, έθιμα και παραδόσεις.

Το κάθε άτομο αντιλαμβάνεται, βιώνει και αναβιώνει τις γιορτές με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Τις ημέρες των γιορτών προσφέρεται η δυνατότητα στα μέλη της οικογένειας να βρεθούν όλα μαζί σε διάρκεια αλλά και σε ποιότητα.

Οι παραδόσεις και τα έθιμα προσφέρουν μία συνέχεια στην οικογένεια και κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ότι είναι μέλη της δικής τους μοναδικής οικογένειας.

Στο παιδί διευκολύνουν την αίσθηση της συναισθηματικής ασφάλειας και συνέπειας μέσα από την νοηματοδότηση της επανάληψης στο χρόνο, των παραδόσεων και εθίμων (που διεξάγoνται, διατηρούνται και μεταφέρονται με διαφορετικό, ξεχωριστό τρόπο σε κάθε οικογένεια).

Στον έφηβο ευνοούνται συχνά οι συνθήκες για μία πιο ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς, συγγενείς ή την δημιουργία νέων φιλικών γνωριμιών.

Με αφορμή τις διακοπές του Πάσχα, το «πολυτιμότερο» δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας είναι να περάσετε ποιοτικό και ευχάριστο χρόνο μαζί του.

Καταρχήν στραφείτε στον εαυτό σας – ως γονείς – οι ίδιοι να δώσετε λίγο χρόνο για ανασυγκρότηση για καλύτερη διαχείριση των δυσκολιών, ουσιαστική επικοινωνία με τον/την σύντροφό σας. Στη συνέχεια, δώστε στο παιδί τη δυνατότητα έκφρασης δείχνοντάς του αποδοχή, ενθάρρυνση, κατανόηση, ενσυναίσθηση, τρυφερότητα.

Ως γονείς, μοιραστείτε τις προσωπικές πασχαλινές αναμνήσεις με το παιδί. Βάλτε το μέσα στην δική σας παιδική ηλικία, στο παιδί αρέσει οι γονείς να του διηγούνται τις οικογενειακές ιστορίες.

Οι κοινές δραστηριότητες μεταξύ των γονιών και του παιδιού ευνοούν τα θετικά συναισθήματα,βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής του. Οι οικογενειακές γιορτές είναι ένας συμβολικός τρόπος επικοινωνίας, αγάπης, προσφοράς μεταξύ των μελών.

Δείξτε στο παιδί τι κάνατε εσείς όταν είσασταν στην ηλικία του και με την ευκαιρία μιλήστε του για τους διαφορετικούς συμβολισμούς των εθίμων του Πάσχα.

Για το μικρό παιδί τα πασχαλινά ζωά (όπως π.χ. το κουνέλι, το αρνί και το κοτοπουλάκι) το καθένα έχει το δικό του συμβολισμό. Το κουνέλι συμβολίζει την αφθονία, το αρνί την αθωότητα ανάμεσα στα πρόβατα και το κοτοπουλάκι τη νέα ζωή. Κουβεντιάστε αυτές τις έννοιες με το παιδί σας και αφήστε τη φαντασία του να δημιουργήσει συναισθήματα και εικόνες.

Προτείνετε στο παιδί να συμμετέχει (σύμφωνα με την ηλικία του), στην προετοιμασία των τσουρεκιών, τα κουλουράκια, το βάψιμο των κόκκινων αβγών, τη διακόσμηση του σπιτιού και στις πασχαλινές τελετουργίες που υιοθετεί η κάθε οικογένεια από γενιά σε γενιά και τις προσαρμόζει στις νέες συνθήκες μέσα στο χρόνο.

Ενθαρρύνετε π.χ. το παιδί να στολίσει λαμπάδες, καλαθάκια με κόκκινα ή σοκολατένια αβγά, κουλουράκια και να τα προσφέρει σε αγαπημένα του πρόσωπα ή να τα δωρίσει σε οικογένειες που έχουν την ανάγκη μας. Το βοηθάτε στην ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης και το αίσθημα της προσφοράς και αλληλεγγύης.

Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι εξηγήστε του για το αβγό – ως έθιμο, που συμβολίζει τη γονιμότητα και τη φύση και τα κόκκινα αβγά που συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου.

Να θυμάστε ότι το πλεονέκτημα των οικογενειακών γιορτών είναι η ενίσχυση των δεσμών και οι όμορφες αναμνήσεις που ακολουθούν για πάντα το παιδί!

 

Πηγή

Το σχέδιο ενός μπαμπά με το sms-διέξοδο, αν ο έφηβος γιος χρειαστεί βοήθεια

Παιδοκεντρικοί γονείς=ευτυχισμένα παιδιά!