in

Γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν λάθη

Είναι στη φύση των γονιών να θέλουν να προστατεύσουν το παιδί τους από κάθε αποτυχία ή απογοήτευση και να σπεύδουν να διορθώσουν κάθε τους λάθος, πολλές φορές πριν καν το κάνουν. Μήπως, όμως, αυτή η τακτική κάνει περισσότερο κακό στα παιδιά, παρά καλό;

Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να πονά, να είναι λυπημένο ή να νιώθει ότι απέτυχε. Και πολύ συχνά οι γονείς κάνουν ότι μπορούν για να γλιτώσουν τα παιδιά τους από όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, που προκαλεί ένα λάθος ή μια αποτυχία, παραβλέποντας κάτι πολύ σημαντικό: το παιδί τους, όπως και όλοι οι άνθρωποι έξαλλου, πρέπει και να αποτυγχάνει και να κάνει λάθη, γιατί μόνο έτσι θα μάθει να αντιμετωπίζει όσα θα του φέρνει η ζωή.
Σκεφτείτε, πόσε φορές το μικρό σας έπεσε, μέχρι τελικά να μάθει να στηρίζεται στα πόδια του και να περπατά;
Τα λάθη και οι αποτυχίες είναι εμπειρίες που βοηθούν το παιδί να ωριμάσει, να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, να πιστέψει στον εαυτό του και να συνειδητοποιήσει τη σημασία της συνεχούς προσπάθειας.Αν το παιδί τα βρίσκει συνεχώς όλα εύκολα ή, ακόμα χειρότερα, αν έχει εσάς να τρέχετε πίσω του και να διορθώνετε τα λάθη του, δεν θα μάθει ποτέ να είναι το ίδιο υπεύθυνο για τον εαυτό του και τις πράξεις του.

Φυσικά για κανέναν γονιό δεν είναι εύκολο να κάθεται και να βλέπει το παιδί του να αποτυγχάνει. Ωστόσο το να αφήσει το παιδί του να αποτύχει και στη συνέχεια να είναι πλάι του για να το παρηγορήσει και να το ενθαρρύνει να διδαχτεί από το λάθος, είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει για αυτό. Πιο συγκεκριμένα:
  • Πείτε στο παιδί σας ότι κανείς δεν περιμένει από αυτό να είναι τέλειο.
  • Εξηγήστε του ότι πάντα θα το αγαπάτε, ανεξάρτητα από το αν τα καταφέρνει σε κάτι ή όχι.
  • Σταματήστε να τρέχετε για να διορθώνετε τα λάθη του.
  • Βοηθήστε το να αποκτήσει υπευθυνότητα, να αναλαμβάνει, δηλαδή, την ευθύνη για τα λάθη του και να μην κατηγορεί τους άλλους.
  • Μοιραστείτε μαζί του δικές σας αποτυχίες και εξηγήστε του πώς σας βοήθησαν να γίνετε καλύτεροι.
  • Διδάξτε στο παιδί πώς να διαχειρίζεται μια αποτυχία. Έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει λυπημένο, αλλά δεν πρέπει να το βάζει κάτω.
  • Ενθαρρύνετε το να προσπαθεί και επιβραβεύετε πάντα το παιδί για την προσπάθεια που καταβάλλει, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

 

Πηγή

Να γιατί δεν επιτρέπεται η τηλεόραση στο δωμάτιο των παιδιών

Έχετε παρατηρήσει πως τα παιδιά σας, αντιγράφουν τις περισσότερες κινήσεις σας ;