in

Γιορτή του Πατέρα: 7 ταινίες για μπαμπάδες και κόρες από τη δεκαετία του ’90

Μεγάλωσα τη δεκαετία του ’90 και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι την εποχή αυτή προβλήθηκαν εξαιρετικές ταινίες που ύμνησαν το δέσιμο ανάμεσα στο μπαμπά και την κόρη/κόρες του. Η πιο χαρακτηριστική για μένα ήταν «Ο Μπαμπάς της Νύφης» και η «Κυρία Doubtfire».

Η μεγάλη αυτή μέρα μου δίνει μια καλή δικαιολογία να κάνω το κάτι παραπάνω για τον πατέρα μου, που δεν του αφιερώνω καθημερινά το χρόνο που θέλω. Γι’ αυτό, τη μέρα εκείνη, θα σηκωθώ λίγο νωρίτερα και θα μαγειρέψω το αγαπημένο του φαγητό. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω σε σχέση με τα όσα εκείνος έχει κάνει για μένα στο πέρασμα του χρόνου.

Αν ψάχνεις κι εσύ μια καλή ταινία σχετική με τη μέρα αυτή να δείτε μετά το μεσημεριανό, διάβασε την παρακάτω λίστα και θα βρεις 7 κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’90 για κάθε γούστο και στυλ. Και Γιορτή του Πατέρα να μην είναι, πρέπει να τις δεις κάποια στιγμή, γιατί είναι παραπάνω από εξαιρετικές.

1.»Ο Μπαμπάς της Νύφης» (Father Of The Bride – 1991)

https://www.youtube.com/watch?v=bKSmMr0uOHk

Ο Steve Martin ως George Banks είναι χαρακτηριστική μορφή μπαμπά κοριτσιού. Του έρχεται «σβοντάδα», κοινώς κεραμίδα, όταν η μοναχοκόρη του, στην οποία έχει τρελή αδυναμία, του ανακοινώνει ότι παντρεύεται. Τί να πρωτοθυμηθεί; Την κόρη του Annie (Kimberly Williams-Paisley) που ήταν μικρούλα και παίζανε μαζί μπάσκετ στην αυλή, την πρώτη της μέρα στο σχολείο; Την αδυναμία και την αγάπη που της έχει; Ποιος είναι αυτός που πάει να του την πάρει μέσα απ’ τα χέρια; Ακολουθούν μεγάλες μάχες με τη γυναίκα του, Νίνα (Diane Keaton), η οποία βλέπει πόσο παράλογος είναι σε μερικά σημεία, αλλά εκείνος…δεν ιδρώνει το αυτί του. Το παιδί του πάνω απ’ όλα. Η καλύτερη ταινία για τη σχέση μπαμπά-κόρης ever.

Το 1995 γυρίστηκε και δεύτερο μέρος. Μαμά (Diana Keaton) και κόρη (Kimberly Williams-Paisley) είναι παράλληλα…έγκυες και ο Steve Martin τραβάει τα μαλλιά του. Ποια να πρωτοσυνδράμει συναισθηματικά;

2. «Για την καρδιά της Κάρλι Σου» (Curly Sue – 1991)

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε μια ταινία ακόμα με πρωταγωνιστές το Jim Belushi και την Alisan Porter. Το παιδί δεν είναι στην πραγματικότητα κόρη του, αλλά παρόλο που είναι άστεγος το κράτησε κοντά του και το μεγάλωσε. Μαζί στις παρανομίες, μαζί στις πονηριές, μαζί στις δολοπλοκίες. Η αγάπη όμως ανάμεσά τους είναι αληθινή. Στην πορεία ο πρωταγωνιστής συναντά μια γυναίκα, που μπορεί και θα αλλάξει τη ζωή τους, μια πλούσια που θα αγαπήσει τον ίδιο, αλλά και το παιδί πολύ.

3. «Κυρία Doubtfire» – (Mrs. Doubtfire – 1993)

Αγαπημένη ταινία όσο δεν πάει. Την έχω δει και την ξαναβλέπω με πολύ μεγάλη μου χαρά. Είναι και θα παραμείνει ως μία από τις καλύτερες ταινίες του Robin Williams, αλλά και ως μία από τις πιο γλυκιές και τρυφερές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από ένας πατέρας που λατρεύει τα 3 του παιδιά και τους κάνει όλα τα χατίρια. Όταν η γυναίκα του Miranda (Sally Field) αποφασίζει να τον χωρίσει, ο Williams δεν διστάζει να μεταμφιεστεί σε νταντά για να μπορεί να βλέπει και να φροντίζει τα τρία του παιδιά των οποίων την επιμέλεια έχασε στο δικαστήριο. Τραγελαφικές καταστάσεις, δυνατά μηνύματα.

4. «Armageddon» (1998)

Η ταινία αυτή δεν είναι τόσο γνωστή για τη σχέση πατέρα-κόρης, όσο για τον αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη με κίνδυνο να τη διαλύσει. Ωστόσο ποιος δεν έκλαψε στο τέλος από τη συγκινητική στιγμή ανάμεσα στον πρωταγωνιστή Harry (Bruce Willis) και την κόρη του Grace (Liv Tyler);

5. «Οι Άθλιοι» (Les Misérables – 1998)

Δεν μιλώ για το μιούζικαλ, που γυρίστηκε το 2012 αλλά για την κλασική ταινία του 1998 με πρωταγωνιστές το Liam Neeson στο ρόλο του Γιάννη Αγιάννη και την Claire Danes στο ρόλο της κόρης του, Cosette. Αν και ο Αγιάννης δεν ήταν πραγματικός της πατέρας, τη μεγάλωσε με πολλή αγάπη και έγινε υπερπροστατευτικός απέναντί της θεωρώντας μεγάλο κίνδυνο για εκείνη το νεαρό επαναστάτη, τον οποίο είχε ερωτευτεί. Αξίζει να τη δεις ή να την ξαναδείς.

6. «Τα Φτερουγίσματα» (Fly Away Home – 1996)

Μετά το θάνατο της μητέρας της η 13χρονη Amy (Anna Paquin) έρχεται στον Καναδά για να ζήσει σε ένα αγρόκτημα με τον πατέρα της Thomas (Jeff Daniels), έναν ιδιόρρυθμο οικολόγο που έχει μανία με τις πτήσεις. Εκεί μετά από μια περίοδο προσαρμογής η μικρή θα “υιοθετήσει” μερικά ορφανά χηνάκια και θα προσπαθήσει να τα μάθει να πετούν. Πέρα από το σημαντικό οικολογικό μήνυμα που μας περνά, η ταινία αυτή είναι χαρακτηριστική για την αθωότητά της, την παιδική αφέλεια και τη σχέση πατέρα και κόρης.

7. «A Little Inside» (1999)

Δεν είναι εύκολο να είσαι επαγγελματίας παίκτης του baseball και παράλληλα μονογονέας. Αυτό μας έδειξε ο Ed Mills (Benjamin King) ο οποίος προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να γίνει δηλαδή μεγάλος και τρανός και παράλληλα να μεγαλώσει μόνος την κορούλα του, Abby (Hallie Eisenberg), που τη θυμόμαστε και από τον Πόλυ, το παπαγαλάκι. Πηγή: romper.com

Πηγή {romper.com}

Ήμερα του πατέρα στη Γερμανία

Γιορτή του Πατέρα: Γιορτάζοντας τη σχέση πατέρα-παιδιού