in

Γονείς, ας σταματήσουμε να κρίνουμε με το παραμικρό ο ένας τον άλλο

Πρόσφατα ένας Αμερικανός πατέρας τριών παιδιών και δημιουργός του μπλογκ No Idea What I’m Doing: A Daddy Blog, ο Clint Edward, από μια φαινομενικά αθώα ανάρτησή του στα social media μπήκε στο στόχαστρο άλλων χρηστών του διαδικτύου οι οποίοι αρχίζουν να του εξαπολύουν επικριτικά σχόλια, ακόμα και προσωπικές προσβολές.

Το «ατόπημα» του Edward; Ανέβασε μια φωτογραφία της τρίχρονης κόρης του σχολιάζοντας ότι παρόλο που της έδωσε τρεις διαφορετικές μπανάνες, κομμένες σε φέτες, εκείνη δεν έβαλε μπουκιά στο στόμα της.

Τα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν. Κάποιοι έγραψαν ότι «γι’ αυτό τα σύγχρονα παιδιά είναι κακομαθημένα», ενώ ένας τον έκρινε «ακατάλληλο» να είναι πατέρας.

Τι απάντησε ο ίδιος;

«Γράφω εδώ και χρόνια στο ιστολόγιό μου, στη διάρκεια των οποίων έχω κατηγορηθεί ότι καταστρέφω τα παιδιά μου για διάφορους λόγους, επειδή για παράδειγμα τα αφήνω να φορούν φορέματα πριγκίπισσας, να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή επειδή τους δίνω πολλές μπανάνες. Και παρόλο που πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά το ρόλο του γονέα, θεωρώ ότι κάποιες στιγμές πρέπει όλοι μας να σταματήσουμε την επίθεση και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα.

«Μπορώ να πω με αρκετή σιγουριά ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την εξουσία, λίγοι ενήλικες μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνη στις μπανάνες που μας έκοβαν και μας έδιναν οι γονείς μας. Κανένας δεν κατέληξε στο συμπέρασμα, όταν απορρίφθηκε από ένα πανεπιστήμιο και άρχισε να αναρωτιέται τι δεν πήγε καλά, πως έφταιγε το γεγονός ότι οι γονείς του τον φρόντιζαν πολύ όταν ήταν τριών ετών.

«Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που αξίζει να κατακριθούν διαδικτυακά. Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια που έκλεισε ένα κανάλι στο YouTube γιατί ανέβαζε βίντεο με γονείς οι οποίοι κακοποιούσαν λεκτικά τα παιδιά τους. Εκείνη η σελίδα έπρεπε να κλείσει.

«Αλλά για τις μπανάνες; Δεν νομίζω. Η αλήθεια είναι ότι ό,τι κι αν κάνουμε, τα 3χρονα παιδιά είναι δύσκολα.

«Ακούστε με: Οι γονείς δεν μπορούν να επιβληθούν στα πάντα. Δεν μπορούν να δώσουν όλες τις μάχες, οπότε επιλέγουν σε ποιες θα συμμετάσχουν. Και αν κάποιος, μπλόγκερ, φίλος ή συγγενής, ανεβάσει μια ανάρτηση για τον αγώνα του να πείσει το τρίχρονο παιδί του να φάει μπανάνα, ή κάτι εξίσου ασήμαντο, προσπαθήστε να ελέγξετε το στρες σας και συνειδητοποιήστε ότι δεν χρειάζεται τη συμβουλή σας. Αυτό που θέλει είναι να ελαφρύνει με λίγο χιούμορ τους κοινούς αγώνες που δίνουμε ως γονείς. Απλά τα πράγματα. Αυτό και τίποτα παραπάνω.

«Ας δείξουμε κατανόηση ο ένας στον άλλο. Ας μην κολλάμε σε μικροπράγματα. Ας γελάμε λίγο περισσότερο, ας κρίνουμε λίγο λιγότερο. Ας στηρίζουμε ο ένας τον άλλο αντί να κάνουμε θέμα μια μπανάνα κομμένη σε φέτες».

 

Πηγή

Αιώνιοι έφηβοι: Δεν φαντάζεστε πόσο διαρκεί πλέον η εφηβεία

Ανατροφή παιδιών: Η νέα τάση και συμβουλές σε γονείς