in

H επιθυμία για παιδί στον άντρα

Η πατρότητα προφανώς και δεν προσδιορίζεται από την ίδια βιολογική αμεσότητα που χαρακτηρίζει την μητρότητα. Η αναπαράσταση που διαμορφώνει ο μελλοντικός πατέρας για το παιδί του βασίζεται σε προσδοκίες και φαντασιώσεις και όχι σε ψυχοβιολογικές παραμέτρους.

Μια ερμηνεία «ψυχοβιολογικής» τάξεως (Benedek,1970) υποστηρίζει ότι ο αντρικός αναπαραγωγικός ρόλος έχει τις ρίζες του στο ένστικτο της επιβίωσης, το οποίο και καθορίζει την ποιότητα της πατρότητας.

Η ερμηνεία της «έμφυτης, βιολογικής τάσης»(Greenberg&Morris,1974) υποστηρίζει την έντονη απορρόφηση του πατέρα και την προσήλωση του στο βρέφος. Η έξαρση, η έλξη, η αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης, η έντονη επιθυμία του άντρα να κοιτάζει και να αγγίζει το μωρό του, αποτελούν, σύμφωνα με την συγκεκριμένη ερμηνεία, έμφυτη τάση όλων των αντρών.

Υπάρχουν και οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι η επιθυμία για παιδί στον άντρα αλλάζει με βάση την ηλικία του.Αρχικά οι άντρες, σε μικρότερη ηλικία, επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ώστε να κυριαρχήσουν στις προοιδιπόδειες συγκρούσεις. Στη συνέχεια όμως μπορεί να πάρει ακόμα και τη μορφή φθόνου ή δέους απέναντι στη γυναικεία δυνατότητα για τεκνοποίηση.

Η επιθυμία για παιδί συνδέεται επίσης με την τάση που αναδύεται στη φάση της ενήλικης ζωής για δημιουργία και καθοδήγηση της επόμενης γενιάς (Erikson,1963). Έτσι, η επιθυμία για απογόνους παίρνει τη μορφή επιθυμίας για συνέχεια και προέκταση του ίδιου του εαυτού.

Η επιθυμία για παιδί και η απόκτησή του προσδίδει στον άντρα την επιβεβαίωση του ανδρισμού του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη από τον πατέρα του ώστε να φροντίζει τον πιο αδύνατο. Αυτή η διεργασία επιτρέπει στον πατέρα να συμφιλιωθεί με τις απωθημένες «μητρικές» τάσεις του (Ross,1982).

Τέλος, η επιθυμία για παιδί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τις ανάγκες του εκάστοτε ζευγαριού, ανάγκες άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο υγιείς, για επανόρθωσή, βελτίωση, έκταση και ανάπτυξη της σχέσης τους. Μέσα από τη σχέση του ζευγαριού διαπλέκονται οι επιθυμίες του καθενός για παιδί. Από τη στιγμή που θα διατυπωθεί η επιθυμία για παιδί, είτε από τον έναν είτε και από τους δύο, η προηγούμενη ισορροπία του ζευγαριού θα διαταραχθεί.

Για να συνοψίσουμε, η επιθυμία για παιδί στο αγόρι και μετέπειτα στον άντρα δεν είναι μονοσήμαντη. Μπορεί να πάρει διάφορες μορφές μέσα από την εξελικτική του πορεία. Οι επιθυμίες αυτές συμπίπτουν με την ψυχική πραγματικότητα του μελλοντικού πατέρα και παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, ασυνείδητες για τα υποκείμενά τους.

 

Πηγή

Γιατί είναι επικίνδυνη η πατρότητα σε νεαρή ηλικία;

«Σέρνεται» 12 χρόνια το νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια