in

Η οικονομική κατάσταση δεν σε αφήνει να σκεφτείς για ένα ακόμη παιδί; Άλλαξε γνώμη

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες, δε μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι με το μέρος μας και αυτό μας κρατάει πίσω σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Εγκαταλείπουμε την ιδέα να αλλάξουμε σπίτι, φοβόμαστε να ψάξουμε για νέα δουλειά, τρομοκρατούμαστε όταν σκεφτόμαστε πώς θα μεγαλώσουμε ένα ακόμη παιδί, όσο και να το θέλουμε. Η αλήθεια είναι πως όλοι αυτοί οι φόβοι έχουν λόγο ύπαρξης, αλλά και λόγο να εξουδετερωθούν. Όταν πρόκειται για την επέκταση της οικογενειακής μας ευτυχίας, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά από ότι θα σκεφτόμασταν αν θέλαμε να αγοράσουμε ένα σπίτι.

Κανείς δε μπορεί να επέμβει στο πορτοφόλι του άλλου και στον τρόπο που χειρίζεται τα οικονομικά του ζητήματα. Αυτό είναι αυστηρά οικογενειακή υπόθεση και μόνο λίγοι συγγενείς και καλοί φίλοι έχουν τη δυνατότητα- αν τους επιτραπεί- να παρέμβουν. Παρόλ’ αυτά, όσον αφορά τις δεύτερες σκέψεις σχετικά με ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί, η συμβουλή για το πώς θα πρέπει να βάλει κανείς τα δεδομένα στο τραπέζι είναι πολύτιμη και αξίζει να της δώσουμε λίγη σημασία.

Σαφώς, αν τα πράγματα είναι τόσο στενά στα οικονομικά σου, δε θα θες να μεγαλώσεις ένα παιδί που θα στερείται αυτά που έχεις ονειρευτεί για εκείνο. Κανένας γονιός δε θα ήθελε κάτι τέτοιο για το παιδί του. Αν απλώς φοβάσαι για το αύριο, τότε θα πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου μια δεύτερη ευκαιρία να ζυγίσει τι είναι πιο σπουδαίο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το αύριο δε θα σταματήσει να ενέχει φόβο. Αν περιμένεις να περάσουν τα χρόνια για να αποφασίσεις αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσεις, τότε το πιθανότερο είναι να γυρίσεις πίσω μετά από χρόνια και να δεις ότι πέρασε απλώς μια επταετία και τίποτα δεν μπόρεσε να σου καταρρίψει το φόβο σου, αλλά θα μπορούσες να είχες κάνει το βήμα. Το να μετανιώσεις για κάτι που θες πολύ- εφόσον το θες πολύ φυσικά- είναι κάτι αβάσταχτο, ειδικά αν οι δυνατότητες και οι αντοχές μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια.

Συζήτησε με τη σύντροφό σου σοβαρά και μην αφήσεις το χρόνο να περνάει. Αν μπορείς να δώσεις στο παιδί που θα έρθει τα απαραίτητα και αμέριστη αγάπη, μη δώσεις στα χρόνια την πολυτέλεια να σου στερήσουν την οικογενειακή ευτυχία. Είναι υπέροχο να μπορείς να χαρίσεις στο παιδί σου ένα αδελφάκι και ας έχει ένα παιχνίδι λιγότερο. Και πέρα από αυτά, σκέψου με ψυχραιμία τι εναλλακτικές έχεις και οργανώσου. Μην ξεχνάς ότι πάντα υπάρχουν τρόποι να διαφύγεις από τους φόβους σου, αρκεί να έχεις διάθεση και πρόγραμμα. Η επαρχία, το εξωτερικό ή ακόμα και μια δεύτερη δουλειά είναι πάντα λύσεις που μπορεί να σε κάνουν να αλλάξεις περιβάλλον ή να κουραστείς, αρκούν όμως για να ξορκίσουν την αβεβαιότητά σου και να σου χαρίσουν ένα ακόμη ζευγάρι μικρά πατουσάκια μέσα στο σπίτι.

 

dearmom.gr

Μια εβδομάδα με τα κορίτσια μου

Ένας απολαυστικός «οδηγός επιβίωσης» για μελλοντικούς και νέους μπαμπάδες.