Ολόκληρα βιβλία και οδηγοί με αναλυτικές συμβουλές έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα και όμως κάποιοι αμφιβάλουν: γίνεται να έχεις πάντα δίκιο σε μια διαφωνία;
Η απάντηση είναι προφανής: όχι, δεν γίνεται. Το αν θα «κερδίσεις» ωστόσο σε μια διαφωνία είναι κάτι που πολλές φορές δεν εξαρτάται από το αν έχεις δίκιο ή άδικο αλλά περισσότερο από το πως συμπεριφέρεσαι κατά τη διάρκεια της.
Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κερδίσουν κάθε διαφωνία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν ντε και καλά πάντα δίκιο. Σημαίνει πως ξέρουν τι τακτική να ακολουθήσουν ώστε τα επιχειρήματά τους να επικρατήσουν.
Πέντε χαρακτηριστικές μέθοδοι είναι οι εξής:
-Κάνε πολλές ερωτήσεις στον συνομιλητή σου. Οδήγησέ τον στο να πρέπει να εξηγεί όσο πιο συχνά γίνεται αυτό που θέλει να πει. Έτσι, αφενός θα κερδίσεις χρόνο να σκεφτείς ένα αντεπιχείρημα, αφετέρου θα βρεις τα αδύνατα σημεία του επιχειρήματός του.
-Προσπάθησε να μην είσαι επιθετικός. Όσο έντονη και αν είναι η διαφωνία παρέμεινε ήρεμος και μην υψώνεις τη φωνή σου. Με αυτό τον τρόπο γίνεσαι συμπαθητικός στον συνομιλητή σου ενώ ταυτόχρονα μοιάζεις τόσο σίγουρος για την άποψή σου που τον κάνεις να μην είναι σίγουρος για τη δική του.
-Επιχείρησε να συνοψίζεις τα όσα έχουν ακουστεί. Λέγοντας ξανά και ξανά τα επιχειρήματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, είσαι αυτόματα αυτός που έχει τον έλεγχο της συζήτησης ενώ όσο συνοψίζεις τόσο περισσότερο συμφωνεί μαζί σου ο συνομιλητής σου, γεγονός που δημιουργεί μια προδιάθεση για συμφωνία εν γένει.
-Αντιμετώπισε με έκπληξη αυτά με τα οποία διαφωνείς. Δείξε ότι αυτό που ακούς μοιάζει να μην έχει καμία λογική, ότι σου προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Δημιουργείς έτσι μια αίσθηση αντικειμενικότητας στις δικές σου αντιλήψεις και αντίστοιχα, μια αίσθηση υποκειμενικότητας όσον αφορά τα όσα ακούς.