in

Και η «Ωραία Κοιμωμένη» θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης;

Η Ωραία Κοιμωμένη είναι κλασικό παραμύθι που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που έχει μεταφερθεί στην σκηνή και στον μουσικό κόσμο από τον Τσαϊκόφσκι και άλλους διάσημους συνθέτες, καθώς και στον κινηματογράφο με πιο διάσημη την διασκευή του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Θα μπορούσε όμως αυτό το παραμύθι των παιδικών μας χρόνων να θεωρηθεί απρεπές και ακατάλληλο για παιδιά επειδή προωθεί μια ακατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά; Αυτό υποστηρίζει μια μητέρα από το Newcastle κι έθεσε το ζήτημα όταν ο εξάχρονος γιος της έφερε το βιβλίο σπίτι.

Η Sarah Hall, μητέρα δύο παιδιών, προβληματίστηκε με το μήνυμα που περνάει η ιστορία στα μικρά παιδιά, όταν ο πρίγκιπας φιλάει την πρωταγωνίστρια για να ξυπνήσει από τον αιώνιο ύπνο της.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι η ιστορία θα πρέπει να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή μιας νέας συζήτησης με μεγαλύτερα παιδιά, υπό την επίβλεψη των δασκάλων.

Μιλώντας στο Newcastle Chronicle, η Hall δήλωσε: «Νομίζω ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο ζήτημα στην ιστορία της ‘Ωραίας Κοιμωμένης’, σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και τη συναίνεση. Είναι δηλαδή μια κατάλληλη ιστορία;»

«Στη σημερινή κοινωνία, όπου τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρια όσα βλέπουν και ακούνε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις ιστορίες που τους αφηγούμαστε. Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει κάποια θεματάκια τα οποία χρίζουν συζήτησης σχετικά με την συγκατάθεση και για το πως μπορεί να αισθανόταν η πριγκίπισσα που τη φίλησαν χωρίς τη θέληση της. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν πολύ εποικοδομητική μια συζήτηση πάνω στο θέμα», πρόσθεσε.

Η ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης προέρχεται από το παραμύθι του Ήλιου, της Σελήνης από τον Ιταλό ποιητή Giambattista Basile του 16ου αιώνα. Στην αρχική αναφέρει ότι μια πριγκίπισσα αποκοιμιέται από ένα ξόρκι και βιάζεται από έναν βασιλιά που την βρίσκει στο παλάτι της ενώ έχει βγει για κυνήγι. Η πριγκίπισσα αργότερα ξυπνά, ερωτεύεται τον βασιλιά και τον παντρεύεται.

Το παραμύθι προσαρμόστηκε αργότερα στη σύγχρονη εκδοχή, η οποία αναφέρεται σε μια πριγκίπισσα καταραμένη από μια μάγισσα που δεν προσκαλείται στον εορτασμό της γέννησής της. Η κατάρα λέει ότι η πριγκίπισσα θα πεθάνει αφού τραβήξει το δάχτυλό της σε έναν άξονα, αλλά μια καλή νεράιδα καταφέρνει να αναστρέψει εν μέρει το ξόρκι, έτσι ώστε να κοιμηθεί για 100 χρόνια. Η πριγκίπισσα ξυπνάει από το ύπνο της, αφού της δώσει το φιλί της ζωής ένας πρίγκιπα που την ανακαλύπτει στο κάστρο.

Στο βιβλίο του παιδιού της Hall, ένας χαρακτήρας που ονομάζεται Kipper φαίνεται ότι λέει στον πρίγκιπα να φιλήσει την πριγκίπισσα, καθώς «μετά ξυπνάει, όλοι το ξέρουν αυτό».

Η 40χρονη επισήμανε ότι εν μέρει προκλήθηκε να αναλάβει δράση για το βιβλίο μετά από την αποκάλυψη των πρόσφατων σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όταν ο γιος της έφερε στο σπίτι το βιβλίο χρησιμοποίησε το #MeToo hashtag, με το οποίο χιλιάδες γυναίκες και άντρες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους για σεξουαλική παρενόχληση μετά από το σκάνδαλο Harvey Weinstein.

Στη συνέχεια, η μητέρα επικοινώνησε με το σχολείο κάνοντας νύξη να αφαιρεθεί το βιβλίο από τις μικρές τάξεις.

 

Πηγή

Οι 18 χριστουγεννιάτικες ταινίες που πρέπει να δείτε με τα παιδιά σας αυτές τις γιορτές

Τι είναι το σύνδρομο Couvade που απασχολεί τους μελλοντικούς μπαμπάδες