in

Μάθε παιδί μου κώδικα (…από το δημοτικό)

Πριν δύο χρόνια, η Tynker, εταιρεία που παράγει εκπαιδευτικό λογισμικό για μαθητές Δημοτικού και έχει βραβευτεί για την ποιότητα της δουλειάς της, ήλθε σε επαφή με την Parrot, ένα από τους γνωστότερους κατασκευαστές ασύρματων συστημάτων και μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών (drones) για να διερευνήσει τις πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών.. Για ποιο λόγο άραγε; Μήπως για να πουλήσει drones στις δασκάλες; Όχι ακριβώς…

Η Tynker έχει διαγνώσει έγκαιρα τη ζήτηση που αναπτύσσεται στην αγορά εργασίας για γνώσεις και ικανότητες που συνδυάζουν τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Υποστηρίζει δε ότι αυτά πρέπει να αναπτύσσονται από την ηλικία του Δημοτικού. Παράλληλα, η Tynker έχει δει πόσο πολύ εντυπωσιάζονται τα πιτσιρίκια από τα drones και τη διαδικασία της πτήσης, τη μείωση των τιμών των drones και την είσοδό τους – με τη μορφή παιχνιδιού – σε πολλά σπίτια.

 

Πρότεινε λοιπόν στην Parrot να αναπτύξουν μαζί ένα ψηφιακό περιβάλλον, το Parrot Education, όπου τα παιδιά του Δημοτικού θα μπορούσαν να προγραμματίσουν ένα tablet με το οποίο θα χειρίζονταν το drone. Με λίγα λόγια, το tablet ή το smartphone θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το έτοιμο τηλεχειριστήριο που πουλιόταν μαζί με κάποια μοντέλα drones.

Προγραμματίζω βέβαια σημαίνει γράφω κώδικα. Είναι δυνατόν ένα παιδί Γ’ ή Δ’ Δημοτικού να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο; Και όμως, το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Tynker και Parrot αποδεικνύει ότι ο κώδικας μπορεί να μαθαίνεται από το Δημοτικό. Ο προγραμματισμός χειρισμού συσκευών (drones στη συγκεκριμένη περίπτωση) μπορεί να ενταχθεί στο μάθημα πληροφορικής του σχολείου και ταυτόχρονα η εκπαίδευση μπορεί να συνεχιστεί και στο σπίτι, σαν παιχνίδι με τη συμμετοχή των γονιών.

 

Η ύλη του μαθήματος πληροφορικής στο Δημοτικό έχει δυστυχώς σχεδιαστεί για να μπορούν να τη διδάξουν εκπαιδευτικοί χωρίς γνώσεις προγραμματισμού. Η γλώσσα προγραμματισμού της Tynker επιχειρεί να απλοποιήσει το αρχικό στάδιο της εκμάθησης. Βασίζεται στο συνδυασμό εντολών που είναι διαθέσιμες σε ομάδες και μπορεί να διδαχθεί από τη Γ’ Δημοτικού και μετά. Όταν οι μαθητές ολοκληρώσουν αυτό το πρώτο στάδιο των ομαδοποιημένων εντολών, αισθάνονται άνετα να “κολυμπήσουν στα βαθιά” και να ξεκινήσουν την εκμάθηση JavaScriptPython και Swift.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Parrot Education δεν αντιμετωπίζει τα drones στα πλαίσια της ρομποτικής, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στη διδασκαλία σε μικρές τάξεις. Επικεντρώνεται στη διαδικασία του προγραμματισμού και στη μετατροπή του tablet ή του smartphone σε ένα ολοκληρωμένο, πλήρως προσαρμοζόμενο τηλεχειριστήριο. Κύριος στόχος είναι να αποκτήσουν τα παιδιά τις καλύτερες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων,  χρήσης τεχνολογικών εφαρμογών και προσαρμογής τους στις ατομικές τους ανάγκες.

 

Δυστυχώς για εμάς – και ακόμα περισσότερο για τα παιδιά μας – τα παραπάνω συμβαίνουν σε περιοχές του πλανήτη που τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν στόχο να αναπτύσσουν ανθρώπους που θα έχουν τις ικανότητες να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι να διαιωνίζουν τις αμαρτίες του παρελθόντος. Επίσης, αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται από εκπαιδευτικούς με ανοιχτά μυαλά, που δεν αντιστέκονται μανιωδώς σε οποιαδήποτε αλλαγή λόγω άγνοιας, προκατάληψης, ιδεοληψίας ή απλά επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν τη ρουτίνα τους.

 

 

Πηγή

Όταν οι μπαμπάδες βρίσκονται στην αίθουσα τοκετού…

Πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολείο;