in

Μήπως δεν μεγαλώνουμε υγιή παιδιά;

Μόνο το 30% των ενηλίκων πιστεύει πως τα παιδιά είναι σωματικά και διανοητικά υγιέστερα σήμερα συγκριτικά με τα παιδιά στα “δικά τους” χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα στην επιθεώρηση Academic Pediatrics. Και λιγότερο από το 25% των συμμετεχόντων θεωρούν πως σήμερα είναι καλύτερη η διανοητική κατάσταση των παιδιών συγκριτικά με το παρελθόν.

«Τα ευρήματά μας συγκρούονται με το Αμερικανικό Όνειρο της προσδοκίας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής που θα γίνεται όλο και καλύτερη με το πέρασμα των χρόνων” σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Gary Freed, M.D., M.P.H., παιδίατρος Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott Children’s Hospital του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και μέλος του ερευνητικού κέντρου U-M’s Child Health Evaluation and Research Center. «Τον τελευταίο αιώνα έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων, στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην ανάπτυξη θεραπειών που έχουν μειώσει σημαντικά τις ασθένειες και τους παιδικούς θανάτους” λέει. «Ωστόσο, έχουμε αποτύχει να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που επηρεάζουν την υγεία των παιδιώνσήμερα, όπως η διανοητική υγεία, το bullying, η ασφάλεια και η παχυσαρκία”.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Mott και την Ένωση Children’s Hospital Association, χρησιμοποίησε στοιχεία του 2016 από το C.S. Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health, και σε αυτήν συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.330 νοικοκυριών. Οι ερευνητές ζήτησαν τη γνώμητων ενηλίκων σε σχέση με έξι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία ενός παιδιού.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν μόνο δύο από τους έξι αυτούς παράγοντες ως πιο ευνοϊκούς για τα σημερινά παιδιά: Την ποιότητα της εκπαίδευσης (το 36% δήλωσε πως ήταν καλύτερη απ’ ότι στα δικά τους παιδικά χρόνια) και την ποιότητα της φροντίδας υγείας (39%). Μια μικρότερη μερίδα των συμμετεχόντων απάντησε πως τα σημερινά παιδιά έχουν καλύτερη συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια (23%), άσκηση και φυσική κατάσταση (18%), ποιότητα διατροφής (17%) και ασφάλεια στην κοινότητα (14%).

Μόνο το 15% των συμμετεχόντων απάντησαν πως σήμερα είναι περισσότερες οι πιθανότητες να μεγαλώσει ένα παιδί με καλή διανοητική υγεία συγκριτικά με το παρελθόν. «Τα προβλήματα διανοητικής υγείας παρουσιάζονται όλο και συχνότερα ως σημαντικός παράγοντας για την ευημερία των παιδιών και αποτελούν βασική ανησυχία των γονιών σήμερα» εξηγεί ο Freed.

Η αρνητική εκτίμηση ήταν πιο εμφανής στις νεότερες γενιές γονιών, με μόνο το 10% των εκπροσώπων της Γενιάς Χ και το 6% των Millennials να πιστεύουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα θα έχουν καλή διανοητική υγεία στο μέλλον. Αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, μπορεί να συμβαίνει επειδή θεωρούμε μικρότερες τις προκλήσεις για τη φυσική υγεία και χάρη στις επιστημονικές εξελίξεις οι νεότερες γενιές δεν εκτιμούν τις δραματικές θετικές αλλαγές στην υγεία των παιδιών τις τελευταίες δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, η καθημερινότητα και οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειες, κάνουν δυσκολότερη την ανατροφή των παιδιών και προβληματίζουν με πολλούς τρόπους τους γονείς.

«Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να μας ανησυχήσουν” συμπληρώνει ο Freed. «Παρότι οι δημογραφικές αλλαγές απαιτούν να στρέψουμε την προσοχή μας στην πληθυσμιακή γήρανση, θα πρέπει αντίστοιχα να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να χτίσουμε ένα υγιές μέλλον για τη γενιά των παιδιών μας. Πρέπει να εργαστούμε όλοι σκληρά για να εξασφαλίσουμε πως τα σημερινά παιδιά θα έχουν τις δυνατότητες να είναι η υγιέστερη γενιά ανθρώπων”.

 

Πηγή

Ο ρόλος του πατέρα στο σπίτι

Πώς βοηθώ το παιδί μου να μεγαλώσει «σωστά»;