in

Νέος μπαμπάς… μάθε πως θα είναι οι πρώτοι 3 μήνες σου

Κάθε μέρα στη νέα σου πραγματικότητα ως γονιός είναι δύσκολη, αλλά αν το καλοσκεφτείς δεν είσαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έγινε πατέρας.

Στην τελική, κάθε μέρα, όσο δύσκολη και αν είναι, μετά από καιρό, θα σου φαντάζει πάλι τέλεια…

Ημέρα 1 Βάλε τη ζώνη ασφαλείας. Η μέρα της γέννησης του παιδιού σου είναι μία δύσκολη διαδρομή που τα έχει πάνω κάτω όλα: ένταση, αναμονή, στέρηση ύπνου, απερίγραπτη χαρά, φίλους, οικογένεια, πεθερικά. Και δεν υπάρχει καμία άλλη στιγμή που να συγκρίνεται με την πρώτη στιγμή που θα πάρεις το παιδί σου αγκαλιά. Νιώθεις ενθουσιασμένος, προπαντός ανακουφισμένος αλλά και ταυτόχρονα μία μεγάλη ευθύνη να σε βαραίνει. Προσπάθησε να μείνεις ψύχραιμος, χαλαρός και υποστηρικτικός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ημέρα 2 Εκτός και αν είσαι πυροσβέστης, ίσως ποτέ δεν θα μπορέσεις να συνηθίσεις το διακεκομμένο ύπνο. Αποδέξου ότι η μέρα σου θα ξεκινάει αρκετά νωρίς. Θα είσαι όρθιος πολύ πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι για τη δουλειά, μόνος με το μωρό, βλέποντας την ανατολή του ηλίου, ή καλύτερα βλέποντας το να τη βλέπει και αυτό. Το να καταφέρεις να το πάρει ο ύπνος στην αγκαλιά σου αποτελεί ικανότητα εκ των ων ουκ άνευ…

Ημέρα 3 Τα γεύματα σου τα απολαμβάνεις πλέον σε βάρδιες ανάμεσα σε θρηνώδεις, απελπισμένες κραυγές ενός νεογέννητου μωρού. Θα εκτιμήσεις εκείνες τις παλιές μικρές στιγμές με τη γυναίκα σου (την προετοιμασία για βραδινό, χαλάρωση και κουβεντούλα στον καναπέ, το να μοιράζεσαι στιγμές από την ημέρα που πέρασε) και θα συνειδητοποιήσεις την ανάγκη για δημιουργία νέων.

Ημέρα 7 Θα θελήσεις να δοκιμάσεις οτιδήποτε μπορεί να ευκολύνει στον ύπνο του μωρού (και το δικό σου κατ’ επέκταση). Σεσουάρ, απορροφητήρες, νανουρίσματα, κλασική μουσική. Πάρ’ το απόφαση. Σαν την αγκαλιά δεν έχει.

Ημέρα 10 Πέρα από τη δουλειά σου, οτιδήποτε άλλο κάνεις υπόκειται σε διακοπτόμενη λειτουργία. Το να τελειώσεις το γεύμα σου, να μιλήσεις στο τηλέφωνο, να δεις μια ταινία από την αρχή ως το τέλος χωρίς διακοπή αποτελούν ανεπανάληπτο θρίαμβο.

Ημέρα 11 Τις κακές μέρες το μωρό θα κλαίει ασταμάτητα χωρίς κανένα προφανή λόγο (είναι ταϊσμένο, αλλαγμένο, δε φαίνεται να πονάει). Όμως ξέρεις ότι οφείλεις να ξεκουράσεις τη γυναίκα σου και νέα μαμά, αναλαμβάνοντας το μωρό για μερικές ώρες. Συνειδητοποιείς τελικά ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο φαίνεται. Έχεις τύψεις που έχασες την ψυχραιμία σου και έβαλες τις φωνές σε ένα μικρό αθώο πλασματάκι. Ορκίζεσαι στον εαυτό σου να μην ξανασυμβεί και δεν αναφέρεις ποτέ το συμβάν στη γυναίκα σου.

Ημέρα 13 Όλως τυχαίως ανακαλύπτεις ότι το τραγούδι που μόλις έπαιξε στο ραδιόφωνο φαίνεται να έχει κατευναστικές και ηρεμιστικές ιδιότητες στο μωρό. Τελικά υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται στη μουσική. Κάνεις τα πάντα για να βρεις τον τίτλο του τραγουδιού ώστε να το κατεβάσεις και αναζητάς τον καλλιτέχνη για να του στείλεις ευχαριστήρια επιστολή.

Ημέρα 15 Υπάρχουν στιγμές που θα κάνεις σκοτεινές σκέψεις. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι το μωρό θα μεγαλώσει και δεν θα είναι για πολύ ακόμα έτσι. Τα πάντα θα αλλάξουν. Υπάρχει φως στο τούνελ.

Ημέρα 17 Ξαφνικά για πρώτη φορά μετά από μήνες καλλιέργειας αισθημάτων φθόνου και ζήλιας για τους δίχως παιδιά και υποχρεώσεις φίλους σου, συνειδητοποιείς όλως περιέργως ότι τους λυπάσαι που δεν μπορούν να νιώσουν τη χαρά του να έχεις παιδιά…

Ημέρα 19 Λαμβάνεις επιτέλους στο κινητό sms μήνυμα από τη γυναίκα σου που δεν περιλαμβάνει φωτογραφία ή βίντεο του μωρού, λίστα με ψώνια ή ενημέρωση του τύπου «επιτέλους κοιμήθηκε…» και το μυαλό σου ταξιδεύει στις μέρες της πάλαι ποτέ ανέμελης σχέσης σου.

Ημέρα 21 Αγόρασε λουλούδια στη γυναίκα σου, ένα δώρο μικρό και ρομαντικό και μίλα της όμορφα. Βρες την κατάλληλη στιγμή με το που κοιμηθεί το μωρό. Σταύρωσε και τα δάχτυλα σου για καλή τύχη.

Ημέρα 30 Πηγαίνεις πρώτη φορά βόλτα μόνος με το μωρό. Ένα τραπέζι με όμορφα κορίτσια γυρνάει και σε κοιτάει μέσα από το τζάμι του καφέ καθώς σέρνεις το καρότσι. Ηλικιωμένες κυρίες σε σταματάνε στο δρόμο για να σε ρωτήσουν πόσο είναι και να δουν αν σου μοιάζει. Μια παρέα από μαμάδες με μικρά παιδιά σε καρότσια σκουντιούνται στο πέρασμα σου. Το μωρό μαγεύει τους πάντες στο πέρασμα του. Σκέφτεσαι ότι πρέπει να βγάζεις βόλτα το μωρό πιο συχνά.

Ημέρα 32 Μικρές διαφωνίες με τη σύζυγο μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε ομηρικούς καυγάδες, καθώς το άγχος της ανατροφής του μωρού και οι συσσωρευμένες ψυχικές εντάσεις σας καταβάλουν. Έχε το νου σου. Ζήτα συγνώμη όταν είσαι λάθος.

Ημέρα 38 Στο κινητό σου έχεις φτάσει αισίως τις 1234 φωτογραφίες του μωρού. Τουλάχιστον στις 600 από αυτές το μωρό απλά κοιμάται. Αλλά δε σε νοιάζει. Κάνε γρήγορα backup στον υπολογιστή.

Ημέρα 52 Τώρα είναι μια καλή στιγμή να επανασυνδεθείς με τους φίλους σου που έχεις να τους δεις από το μαιευτήριο.

Ημέρα 61 Αναθεωρείς την άποψη σου για τα πεθερικά. Τώρα που θέλεις να πας μια βόλτα με τη γυναίκα σου να ξεσκάσετε, η πεθερά μοιάζει να είναι ο σωτήρας σου…

Ημέρα 67 Λίγο ζηλεύεις τη γυναίκα σου που περνάει όλη της τη μέρα της με το μωρό ενώ εσύ πρέπει να πηγαίνεις στη δουλειά. Αρχίζεις να σκέφτεσαι σοβαρά την πιθανότητα να «αρρωστήσεις» για να να πάρεις μια μικρή άδεια.

Ημέρα 77 Πριν γεννηθεί το μωρό είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι δεν θα πέσεις και εσύ στην ίδια λούμπα των νέων γονιών με το καταναλωτικό πανδαιμόνιο. Αλλά το σαλόνι είναι γεμάτο με πράγματα του μωρού και κάθε λογής σύνεργα. Συνειδητοποιείς ότι δε σε ενδιαφέρει πια να αγοράζεις πράγματα για σένα, μόνο για το μωρό.

Ημέρα 78 Μήπως είναι ώρα να ζητήσεις εκείνη την αύξηση που σκέφτεσαι εδώ και ένα χρόνο;

Ημέρα 80 Θα ορκιζόσουν ότι ποτέ άλλοτε η γυναίκα σου δεν ήταν πιο όμορφη. Ακόμα και αν δεν έχει χάσει όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Η μητρότητα της πάει πολύ. Και ο τρόπος που φροντίζει καθημερινά το μωρό έχει δώσει μία νέα διάσταση στα αισθήματα σου για αυτήν. Πες της το. Έχει ανάγκη να το ακούσει πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

Ημέρα 85 Ήδη νιώθεις την αλλαγή. Προς το καλύτερο. Το μωρό σου χαμογελάει, δεν κλαίει τόσο συχνά πια και κοιμάται πολύ περισσότερο. Και εσύ μαζί.

Ημέρα 90 Συνειδητοποιείς ότι δεν θυμάσαι τίποτα από τα άσχημα των πρώτων 3 μηνών. Ως δια μαγείας, έχουν διαγραφεί από τη μνήμη σου οι ατελείωτες νύχτες, το ανεξήγητο κλάμα του μωρού και οι δυσκολίες προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα της οικογένειας. Αντιλαμβάνεσαι πλέον ότι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, τα παιδιά είναι αυτά που σε κάνουν να εκτιμάς το παρελθόν, να ζεις το παρόν και να προχωράς με ανυπομονησία στο μέλλον. Αυτό δεν είναι τελικά και το νόημα στη ζωή;

 

Πηγή

Γράμμα στην κόρη μου με αγάπη!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ: Πώς θα διαχειριστείτε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της εγκύου