in

Οι 7 φόβοι των αντρών που περιμένουν το πρώτο τους παιδί!

Από τη στιγμή που θα μάθετε για την εγκυμοσύνη της συντρόφου σας, μπαίνετε σε έναν παράξενο νέο κόσμο και ενθαρρύνεστε έντονα να συμμετάσχετε στη διαδικασία εγκυμοσύνης και τοκετού.

Εντούτοις μπορεί να αισθάνεστε αμήχανα για να μοιραστείτε τους φόβους και τις ανασφάλειες σας. Μπορεί ακόμη και να αποθαρρύνεστε ενεργά από το να κάνετε οτιδήποτε θα μπορούσε να στεναχωρήσει την έγκυο σύντροφό σας. Αυτό είναι φυσικό και ενοχλητικό. Εδώ είναι επτά φόβοι που οι άντρες που περιμένουν το πρώτο τους παιδί συνήθως αντιμετωπίζουν:

Φόβοι ασφαλείας

Ο μεγαλύτερος φόβος που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες είναι αυτός που είναι πιο σκληρά συνδεδεμένος με την κουλτούρα μας: Θα μπορέσω να προστατεύσω και να εξασφαλίσω την οικογένειά μου;

Στις περισσότερες οικογένειες, όταν έρχεται το πρώτο παιδί, υπάρχει ξαφνική (αν και προσωρινή) μετατόπιση από 2 εισοδήματα για 2 άτομα σε 1 εισόδημα για 3. Και αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο για να το σηκώνει κανείς.

Ο πατέρας πρέπει να είναι ισχυρός με τρόπους που δεν είχε υπολογίσει πριν. Πρέπει να παρέχει τόσο οικονομική όσο και συναισθηματική υποστήριξη: η σύντροφός του θα χρειαστεί τη βοήθειά του επειδή θα υποβληθεί σε δραματικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές και θα πρέπει να είναι έτοιμος να την βοηθήσει.

Πολλοί μελλοντικοί γονείς, άνδρες και γυναίκες, ανησυχούν για την απώλεια της ανεξαρτησίας που έρχεται με το παιδί. Αφού έρθει το μωρό, οι νέοι γονείς επικεντρώνονται περισσότερο στη φροντίδα του και την φροντίδα της οικογένειάς τους παρά στην προσωπική τους ελευθερία. Οι περισσότεροι άνδρες αναφέρουν ότι ορισμένες φιλίες ξεθωριάζουν και ότι δεν περνάνε τόσο πολύ χρόνο με την παρέα τους.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα εδώ: Τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για την αγάπη που θα νιώσετε για το παιδί σας και την αίσθηση ότι όλα στη ζωή σας έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία. Καθώς το παιδί σας θα μεγαλώνει, θα είναι σημαντικό να αποκαταστήσετε περισσότερο την ελευθερία σας (με μια νέα αίσθηση ευθύνης).

Φόβοι απόδοσης

Περισσότερο από το 80% των μπαμπάδων που συναντώ λένε ότι ανησυχούν ότι δεν θα είναι σε θέση να χειριστούν την κατάσταση όταν η σύντροφός τους μπει για τοκετό. Φοβούνται ότι θα χρειαστεί να βγουν έξω, ότι θα κάνουν εμετό ή ότι θα λιποθυμήσουν.

Τέτοιοι φόβοι μπορεί να βασίζονται σε κινούμενα σχέδια και σε κωμικές παραστάσεις και στον τρόπο με τον οποίο η κουλτούρα μας κάνει πλάκα με τους άντρες, αλλά 2 πράγματα έγιναν σαφή: Όλοι τα περιμένουν, αλλά σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνουν. Σε επόμενες συνεντεύξεις, αποδείχθηκε ότι μόνο ένας στους 600 άνδρες υπέστησαν λιποθυμία. Το ίδιο βέβαια έχει τύχει και σε νοσοκόμες!

Φόβοι πατρότητας

Περίπου οι μισοί από τους νέους και μελλοντικούς μπαμπάδες τελικά παραδέχτηκαν ότι είχαν φευγαλέες σκέψεις ότι δεν ήταν πραγματικά ο πατέρας του μωρού. Αλλά όταν ρωτήθηκαν αν υποπτεύονται ότι ο σύντροφός τους είχε μια εξωσυζυγική σχέση, ήταν προσβλήθηκαν και θύμωσαν.

Οι νέοι μπαμπάδες πάντα παρουσιάζουν τις ανασφάλειες τους.

Φόβοι θνησιμότητας

Όταν είστε μέρος της έναρξης μιας ζωής, δεν μπορείτε να αποφύγετε να σκεφτείτε και το τέλος της. Οι σκέψεις για τη δική σας θνησιμότητα μπορούν να γίνουν μεγάλες: Δεν είστε πλέον η νεότερη γενιά. Η αντικατάστασή σας έχει φτάσει, και αν όλα πάνε σωστά, θα φύγετε από τη ζωή πριν φύγει το παιδί σας.

Για πολλούς νέους άντρες που σκέφτονται ότι είναι αθάνατοι ή ανίκητοι, είναι μεγάλη αλλαγή. Ένας από τους πελάτες μου ήταν ένας παγκόσμιος οδηγός αγωνιστικής μοτοσυκλέτας και μου είπε: «Δεν έχω το δικαίωμα να πεθάνω πια.»

Φόβοι για την υγεία του συντρόφου σας ή του παιδιού

Ο τοκετός είναι μια τέτοια νευρική εμπειρία. Τα τρομακτικά πράγματα μπορεί να συμβούν στο πρόσωπο που αγαπάτε περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί να χάσετε το μωρό σας, ή ίσως να χάσετε τον σύντροφό σας και πρέπει να φέρετε μόνοι σας το μωρό.

Δεν ήταν πολύ καιρό πριν ότι η γέννηση ήταν γεμάτη με κίνδυνο: Όταν οι παππούδες μου είχαν παιδιά στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο τοκετός ήταν η κύρια αιτία θανάτου για γυναίκες ηλικίας 50 ετών και νεότερους. Αυτές τις μέρες, ακόμη και αν η γέννηση πηγαίνει καλά και το μωρό είναι καλό, θα διαπιστώσετε ακόμα ότι οι περισσότεροι γονείς περίμεναν με αναμμένη πνοή για εκείνη την πρώτη κραυγή και μετρώντας κρυφά τα δάκτυλα και τα δάκτυλα του νεογέννητου.

Φόβοι σχέσεων

Οι άνδρες συχνά φοβούνται ότι η σύντροφός τους θα αγαπήσει το μωρό περισσότερο από οποιονδήποτε στη γη – και θα τους αποκλείσει από αυτή την οικεία σχέση. Είναι ένας πραγματικός φόβος που απασχολεί όλους τους άνδρες. Αλλά αυτός ο φόβος συχνά συμβαίνει πριν ένας νέος πατέρας συναντήσει το μωρό του και το ερωτευτεί.

Είναι αλήθεια ότι το μωρό μπορεί να βάλει σε πραγματική πίεση στις σχέσεις σας με τον σύντροφό σας. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι μπαμπάδες μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν απομείνει από τον ισχυρό δεσμό μαμά-μωρού, ειδικά στις πρώτες εβδομάδες.

Το παιδί συνήθως βασίζεται στη μητέρα για ασφάλεια, άνεση και ζεστασιά και στον πατέρα για την αίσθηση της ελευθερίας και του χωρισμού και της αίσθησης του κόσμου.

Η συμβουλή μου στους μπαμπάδες είναι να καταλάβουν ότι αυτό είναι και δικό τους παιδί και ότι έχουν εξίσου μερίδιο ευθύνης στην ανατροφή του. Μπορεί να αφήσει τη μαμά να βγει από το σπίτι μερικές μέρες και να περάσει λίγο χρόνο μόνος του με το μωρό.

Φόβοι για τη γυναικολογία

Οι περισσότεροι άνδρες δεν είναι συνηθισμένοι με τη γυναικολογία.  Μπορεί να φαίνεται κρύο και ξένο και είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε καλά. Ακόμη και ως παρατηρητές, πολλοί άντρες αισθάνονται αμήχανοι στις γυναικολογικές εξετάσεις. Τα νοσοκομειακά εξεταστικά δωμάτια και οι αίθουσες τοκετού συχνά δεν γίνονται άνετα για έναν πατέρα.

Η προετοιμασία – δηλαδή η λήψη αποφάσεων από κοινού σχετικά με το είδος της φροντίδας που επιθυμείτε για τον σύντροφο και το μωρό σας – βοηθά πολύ. Έχοντας ένα σχέδιο γέννησης, με έναν καθορισμένο ρόλο για σας, βοηθά επίσης να κατανοήσετε με σαφήνεια τι είναι μπροστά στη διαδικασία.

 

Πηγή

Για τα αόρατα παιδιά της σχολικής τάξης

Summer School: Πέντε ευχάριστα καλοκαιρινά “μαθήματα” που μπορείς να κάνεις στα παιδιά