in

Όσα πρέπει να ξέρουν οι μπαμπάδες με κόρες

«Όταν μπουν στην εφηβεία, πραγματικά θα σε λυπάμαι!», «Φίλε, σε έχουν περικυκλώσει οι γυναίκες!», «Τι αμαρτίες έκανες στην προηγούμενη ζωή σου και τα τραβάς όλα αυτά;» Αυτά είναι κάποια μόνο από τα σαρκαστικά σχόλια που κατά καιρούς ακούει ένας μπαμπάς με κόρη, συνήθως δε από μπαμπάδες με γιους. Ο μπαμπάς 4 κοριτσιών και blogger Justin Ricklefs, θέλοντας να συμπαρασταθεί σε άλλους μπαμπάδες με κόρες ετοίμασε σε ένα απολαυστικό κείμενο μία λίστα με οδηγίες προς… ναυτιλομένους!

Όπως ο ίδιος λέει: “Η ανατροφή των κοριτσιών μου, είναι η μεγαλύτερη ευτυχία που είχα ποτέ. Στο σπίτι λέμε συχνά, ‘Σήμερα, σ’ αγαπάω περισσότερο από χτες’. Είναι προνόμιο να μεγαλώνεις κόρες – όχι βάρος. Σίγουρα δεν έχω καταφέρει ακόμη να τις καταλάβω πλήρως, άλλα έχω μάθει 15 πράγματα για το μεγάλωμα των κοριτσιών τα τελευταία έντεκα χρόνια.” Όπως για παράδειγμα ότι…

Το κορίτσι λατρεύει να λατρεύεται
Πολύ περισσότερο από τα πράγματα που μπορείς να της αγοράσεις ή να της μάθεις, θέλει να την αγαπάς. Κανείς άλλος στον κόσμο δεν μπορεί να αναπληρώσει τον σπουδαίο ρόλο σου ως μπαμπά. Η κόρη σου θα σε απογοητεύσει, θα κάνει τεράστια λάθη, και ίσως σου γυρίσει κάποτε την πλάτη, αλλά μην επιτρέψεις ποτέ να αμφισβητήσει την αγάπη σου για εκείνη. Κοίταξέ τη στα μάτια και πες της ότι την αγαπάς. Συχνά.

Μπορείς να επηρεάσεις τη μελλοντική επιλογή συντρόφου της κόρης σου
Είναι τρομακτική αυτή η σκέψη, αλλά το ανδρικό πρότυπο που είσαι γι’ αυτήν, θα την οδηγήσει στην επιλογή του μέλλοντα συζύγου της. Για πολλά χρόνια, η τρίτη μας κόρη με ικέτευε να την παντρευτώ όταν μεγαλώσει. Έπρεπε να της εξηγήσω ότι είμαι ήδη παντρεμένος με τη μαμά της, που λατρεύω. Αν τα κάνεις όλα σωστά, θα παντρευτεί κάποιον σαν εσένα μια μέρα. Και θα πράξει σωστά.

Άκου τη μουσική που της αρέσει

Όταν τα κορίτσια είναι στο αυτοκίνητό μου, χτυπιόμαστε μανιωδώς με Κέιτι Πέρι, Μαντόνα και μπάντες νεαρών αγοριών. Ποτέ δεν ακούμε στο ραδιόφωνο σταθμούς της επιλογής μου. Τρελαίνομαι για ό,τι τις «ανεβάζει».

Παρατηρεί πώς συμπεριφέρεσαι στη μαμά της
Αν πρόκειται να συγκρατήσεις ένα πράγμα από αυτή τη λίστα, συγκράτησε αυτό. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την κόρη σου, είναι να αγαπάς πολύ τη μαμά της. Είναι σημαντικό να επικεντρώνεσαι στα παιδιά σου και να τρέχεις από τη μία δραστηριότητά τους στην άλλη. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να παλεύεις για τον γάμο σου και να τον κάνεις προτεραιότητα. Οι περίοδοι της ζωής μου, που έπαψα να βγαίνω με τη γυναίκα μου και να της δείχνω την αγάπη μου, συνέπεσαν με αυτές που τα παιδιά μας είχαν διάφορα προβλήματα. Αγάπα τη γυναίκα σου, βγες μαζί της ραντεβού, κάντε ταξίδια και δείξε στα παιδιά σου ότι είναι πρώτη σου προτεραιότητα και εκείνη.

Μην απομακρύνεσαι όσο η κόρη σου μεγαλώνει
Η μεγαλύτερη κόρη μας είναι έντεκα χρονών, οπότε ακόμα δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα δύσκολα εφηβικά χρόνια των κοριτσιών. Πολλοί μπαμπάδες που έχουν κάνει πολύ περισσότερο δρόμο από ‘μένα, μετανιώνουν που δεν συνδέθηκαν συναισθηματικά περισσότερο με τις κόρες τους στην περίοδο της εφηβείας. Θα είναι μια αμήχανη φάση, αλλά είμαι προετοιμασμένος για όλα. Περίοδος, αγόρια, ακόρεστο κουτσομπολιό, βάρβαρο ξύρισμα σε όλο τους σώμα… Ό, τι κι αν κάνουν τα κοριτσάκια μου θα εισπράττουν την ίδια αγάπη από τον μπαμπά τους στα δέκα πέντε, όπως στα πέντε τους. Μην εξαφανιστείτε όταν ο ψυχικός τους κόσμος και το σώμα τους αλλάζουν.

Δείξε της πώς να κάνει ένα αξιοπρεπές push-up
Στην οικογένειά μας παίρνουμε πολύ σοβαρά το ζήτημα της υγείας και της ευεξίας. Τα κορίτσια μου δεν είναι μπούληδες. Ξέρουν πώς να κάνουν κανονικά push-ups. Συμμετέχουν με πάθος στα αθλήματα και πιστεύουν ότι το να «σουτάρεις σαν κορίτσι» είναι φιλοφρόνηση, όχι προσβολή. Η σοβαρή ενασχόληση με τα αθλήματα δεν τις σκληραγωγεί μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά, σε έναν κόσμο που ο φεμινισμός κρύβεται κάτω από πριγκιπικά φορέματα και νεραϊδοφτερά.

Φτιάξε αναμνήσεις

Ένας φίλος κάποτε μου είπε ότι η δουλειά μου θα έπρεπε να είναι «Διευθυντής Παραγωγής Αναμνήσεων της Οικογένειας». Ίσως είναι τρομακτικό, αλλά ξέρω ότι έχω ακόμη το πολύ σαράντα με πενήντα χρόνια ζωής σ’ αυτόν τον πλανήτη. Αυτός ο χρόνος δεν είναι άπειρος, οπότε είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να δημιουργήσω όσο περισσότερες αναμνήσεις μπορώ με τις κόρες μου. Παίρνουμε στα σοβαρά τόσο τα μεγάλα, όσο και τα μικρά πράγματα. Οικογενειακές προβολές ταινιών τις Παρασκευές, πλούσιο πρωινό τις Κυριακές, ποδηλατοδρομίες και περίπατοι. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο ή ακριβό, χρειάζεται να είναι σκόπιμο. Γεμίστε το συναισθηματικό ημερολόγιο της κόρης σας με αναμνήσεις από τον μπαμπά της.

Μάθε την ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω της
Είναι σημαντικό μάθημα το να αντιλαμβανόμαστε πως δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Ίσως ως γονείς να μην είμαστε αψεγάδιαστα πρότυπα για τις κόρες μας, αλλά προσπαθούμε να τους επισημάνουμε ότι θα είναι πιο ευτυχισμένες αν είναι δοτικές προς τους άλλους ανθρώπους. Αν μάθουν, δηλαδή, ορισμένες φορές να γίνονται θυσία για τους άλλους, να έρχονται δεύτερες, να μην έχουν πάντα δίκιο.

Να είσαι εκεί στις σημαντικές της στιγμές
Οι περισσότεροι μπαμπάδες μικρών κοριτσιών συνήθως είναι σε μια φάση ζωής που προσπαθούν να χτίσουν μια καριέρα. Είναι λογικό να μην μπορείς να είσαι εκεί κάθε φορά που εκείνη το θέλει, αλλά προσπάθησέ το, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για κάτι της αρεσκείας σου. Χειροκρότησε στο ρεσιτάλ πιάνου της κόρης σου, σα να έβαλε γκολ η ομάδα σου.

Το να είσαι κοντά δε σημαίνει ότι είσαι παρών
Να κάτι που συχνά ξεχνάω: Το να είναι το σώμα σου εκεί δεν είναι αρκετό. Ειδικά σε μια εποχή διαρκούς ενημέρωσης και διασκέδασης. Κλείσε το κινητό σου, όταν επιστρέφεις από τη δουλειά, ή –τουλάχιστον- άφησέ το στο διπλανό δωμάτιο. Το τελευταίο πράγμα για το οποίο νοιάζεται η κόρη σου, είναι τα mail σου, οι ειδοποιήσεις σου στο facebook, και η απόδοση της ομάδας σου. Ο χρόνος που περνάει μαζί σου την απασχολεί – να παίζετε, να μιλάτε, να είστε μαζί.

Φτιάξε τα μαλλιά και τα νύχια της

Εννέα φορές στις δέκα, με αυτά τα πράγματα ασχολείται η γυναίκα μου. Θέλω όμως όλα τα κορίτσια μου να ξέρουν –και τους το λέω- ότι ο μπαμπάς μπορεί να τους φτιάξει την καλύτερη αλογοουρά! Και ότι είναι σχεδόν επαγγελματίας στο μανικιούρ. Τι στο καλό, αυτές μου βάφουν τα νύχια σε κάθε ευκαιρία. Απόδειξέ τους ότι και ένας άντρας μπορεί να κάνει τα πάντα!

Βγες μαζί της ραντεβού
Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι το κάνω συχνά, αλλά μία φορά στο τόσο, είναι καλύτερο από το τίποτα. Βγαίνοντας ραντεβού με την κόρη σου, τη συμβουλεύεις έμμεσα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας άνδρας σε μια γυναίκα. Πείτε με παλιομοδίτη, αλλά στα ραντεβού μου, ανοίγω τις πόρτες, σερβίρω, πληρώνω τον λογαριασμό, κοιτάω τις γυναίκες στα μάτια και τις κάνω να νιώθουν πολύτιμες. Αυτό δεν χρειάζεται να στοιχίσει μια περιουσία – ένας περίπατος στη γειτονιά, μια βόλτα με τα ποδήλατα ή μια εξόρμηση στο κοντινότερο ζαχαροπλαστείο θα την κάνουν ευτυχισμένη.

Η καρδιά της είναι ομορφότερη από την εμφάνισή της
Μάντεψε, μπαμπά! Ναι, είναι δική σου δουλειά να πεις στην κόρη σου, και μετά να της το θυμίσεις εκατομμύρια φορές, ότι ο εσωτερικός της κόσμος είναι αυτός που θα την πάει μπροστά στη ζωή. «Η καρδιά» είναι ο τρόπος που το ορίζουμε στο σπίτι μας. Μπορεί να είναι «ο χαρακτήρας», «η προσωπικότητα», «η αυτοεκτίμηση». Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις κορίτσια σ’ αυτόν τον σεξιστικό κόσμο. Είναι όμως χρέος σου να τις κάνεις να καταλάβουν ότι η ομορφιά δεν εξαρτάται από το μέγεθος των ρούχων τους ή από το πόσο δέρμα έχουν αφήσει εκτεθειμένο.

Απόλαυσέ το!
Σε φωνάζει «μπαμπά»! Απόλαυσε τον ρόλο σου ό,τι κι αν συμβεί –κάποτε θα τελειώσει.

Θα με συγχωρέσεις;
Ξεχνάω συχνά όλα τα παραπάνω –πιο συχνά απ’ όσο θέλω να παραδέχομαι. Το ίδιο κάθε μπαμπάς. Αλλά, όταν τα καταστρέφω όλα, όταν την πληγώνω, όταν οι προθέσεις μου δεν ανταποκρίνονται στις πράξεις μου, μαθαίνω να της ζητάω να με συγχωρέσει. Δεν πρόκειται για απλή απολογία. Πρόκειται για μια ειλικρινή έκκληση για συγγνώμη. Γίνε το παράδειγμα του μπαμπά, που παραδέχεται το λάθος του. Θα σε συγχωρέσει.

Η συμβουλή του Αϊνστάιν στον γιο του

Για ένα παιδί ο πατέρας είναι σύμβολο!