in

Όταν για τα συζυγικά καβγαδάκια μας «την πληρώνουν» τα παιδιά

Τελικά, οι οικογενειακές εντάσεις είναι μεταδοτικές. Τη μία στιγμή τσακωνόμαστε με το σύζυγό μας και λίγο αργότερα καταλήγουμε να βάζουμε τις φωνές στο παιδί μας, συχνά με ασήμαντη αφορμή.

Αυτό το φαινόμενο απέδειξε και μια νέα έρευνα, όπου οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι μετά από ένα συζυγικό καβγαδάκι είναι πιθανότερο να τσακωθούμε και με τα παιδιά μας. Ή το αντίστροφο: μετά από μια σύγκρουση με τα παιδιά μας είναι πιθανότερο να καβγαδίσουμε και με το σύντροφό μας. Και κάπως έτσι, το σπίτι μας μετατρέπεται σε πίστα συγκρουόμενων.

Οι επιστήμονες, αφού διεξήγαγαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 60 γονείς παιδιών που έχουν επιθετικές τάσεις, ανακάλυψαν ότι όταν οι γονείς τσακώνονται μεταξύ τους, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μέσα στο 24ωρο που ακολουθεί ο ένας από τους γονείς να έρθει σε σύγκρουση και με ένα τουλάχιστον από τα παιδιά της οικογένειας. Παρομοίως, όταν ένας γονέας τσακώνεται με τα παιδιά του, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μέσα στο 24ωρο που ακολουθεί να έρθει σε σύγκρουση με το σύντροφό του.

Δεν είναι όμως μόνο οι οικογενειακές συγκρούσεις μεταδοτικές, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν. Δηλαδή, το πώς καβγαδίζουμε με το σύντροφό μας προβλέπει το πώς θα καβγαδίσουμε και με τα παιδιά μας.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν δύο είδη συγκρούσεων: τις εποικοδομητικές (τα οφέλη τους ξεπερνούν τα μειονεκτήματα) και τις καταστροφικές (τα μειονεκτήματα ξεπερνούν τα οφέλη). Όπως έχουν ανακαλύψει, οι γονείς που εμπλέκονται σε εποικοδομητικές συγκρούσεις μεταξύ τους είναι λιγότερο πιθανό μέσα στο επόμενο 24ωρο να εμπλακούν σε καταστροφικές συγκρούσεις με τα παιδιά τους.

Τουλάχιστον λοιπόν αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε έναν καβγά, ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάτι θετικό από αυτόν. «Δεν υπάρχουν σχέσεις χωρίς συγκρούσεις και διαφωνίες, και σίγουρα όλα τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να διαφωνούν ανά διαστήματα», σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Οικογενειακών Μελετών. Όμως, «όταν οι γονείς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ήρεμα και θετικά ακόμα και στη διάρκεια μιας διαφωνίας, λύνουν ένα πρόβλημα μαζί και δείχνουν στα παιδιά, μετά το τέλος της διαφωνίας, ότι η σύγκρουση έχει ξεπεραστεί, τότε τα παιδιά δεν επηρεάζονται αρνητικά».

Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο γινόμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά μας, ώστε να μάθουν κι εκείνα να επιλύνουν τις διαφορές τους με εποικοδομητικό τρόπο. Προσπαθώντας λοιπόν να μετατρέψουμε τους καβγάδες μας σε μια γόνιμη εμπειρία (κάτι όχι εύκολο, ομολογουμένως), δεν ωφελούμε μόνο τη σχέση μας αλλά και τα νεότερα μέλη της οικογένειας, που απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρι.

 

childit.gr

Πόσο ασφαλή είναι τα βιντεάκια που παρακολουθούν τα παιδιά μας στο YouTube;

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον ρόλο μας ως γονείς;