in

Όταν τα οικονομικά δεν επιτρέπουν να πάρεις δώρο στο παιδί σου

Μπορεί το μικράκι σου να έχει τα γενέθλιά του και να μην έχεις να την οικονομική άνεση να του πάρεις ένα δώρο αλλά…. υπάρχουν και άλλες λύσεις. Μπορείς να φτιάξεις κάτι από μόνος σου, να του κάνεις ένα πάρτι έκπληξη και ό, τι άλλο θα το ενθουσιάσει! Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου δίνει ιδέες…

Η οικονομική κρίση μπορεί να ταρακουνάει το πορτοφόλι μας και να κάνει τα νεύρα μας κρόσσια, αλλά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να επανεξετάσουμε κάποιες τάσεις και στάσεις ζωής!

Ήμασταν τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ καταναλωτικοί και θεωρούσαμε ότι ξοδεύουμε άρα υπάρχουμε, καταναλώνουμε άρα έχουμε νόημα στη ζωή μας. Τρέχαμε να αγοράσουμε τα πάντα και κυρίως τα δώρα τα οποία ήταν και λίγο καλόπιασμα στο παιδί (γιατί ουσιαστικά δεν είμαστε και πολύ κοντά του) και ξόρκισμα στις ενοχές μας γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι άλλα πρέπει να κάνουμε και άλλα κάνουμε. Αλλιώς μεγαλώσαμε και αλλιώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Σήμερα λοιπόν που δεν ρέει το χρήμα άφθονο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε την δημιουργικότητά μας, να σεβαστούμε το περιβάλλον και την ενέργεια, να αξιοποιήσουμε σε δεύτερη χρήση πράγματα και κυρίως να δώσουμε το μεράκι και την αγάπη μας στο παιδί και όχι κάτι που το πλήρωσε η πιστωτική μας κάρτα ή ένα ποσό στο ταμείο ενός παιχνιδομάγαζου.

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ
Η ψυχολόγος μας δίνει ιδέες για υπέροχα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε χωρίς πολλά έξοδα.

Να φτιάξουμε πράγματα με τα χέρια μας!
Να φτιάξουμε πράγματα που τρώγονται και να στήσουμε ένα υπέροχο πάρτι για τους φίλους του παιδιού που θα το κάνουν πολύ περήφανο το ίδιο γιατί τα μικρούλια θα μείνουν με ανοιχτό το στόμα μπροστά στις δημιουργίες μας.

Για παράδειγμα ένα σάντουιτς τρενάκι, χάμπουργκερ με χαρούμενα πρόσωπα, τούρτα παιδική χαρά και ένα σωρό άλλα έξυπνα σερβιρισμένα και στολισμένα, υγιεινά και νόστιμα δημιουργήματα της κουζίνας μας.

Να γίνουμε ο κλόουν του πάρτι!
Μια εξαιρετική εμψύχωση στο πάρτι της γιορτής ή των γενεθλίων του παιδιού. Ο εμψυχωτής θα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Να βάλουμε τα παιδιά να κάνουν ένα σωρό διαγωνισμούς, παιχνίδια ακόμα και κατασκευές και συμβολικό δωράκι που θα πάρουν μαζί τους. Για παράδειγμα:

-να βάψουν φιγουρίτσες από γύψο,

-να φτιάξουν ανεμόμυλους,

-να φτιάξουν τρενάκια από ρολά χαρτί υγείας,

-άδεια μπουκάλια βαμμένα μπορούν να γίνουν κορίνες του μπόουλινγκ,

-ένα χαρτόνι βαμμένο με ομόκεντρους κύκλους να γίνει ο στόχος για να πετάνε τα παιδιά βελάκια,

-η λεκάνη του απλώματος να γίνει η λιμνούλα που θα ψαρεύουν με αυτοσχέδια καλάμια ψαράκια και θα μαζεύουν πόντους για να κερδίσουν δωράκια.

Τέλος μπορούμε επίσης να φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι δώρο για το παιδί! Πάρε ιδέες…

-Για παράδειγμα ένα λεύκωμα με τις φωτογραφίες του από τη στιγμή που ξεκινάει η κοινή ζωή των γονιών του μέχρι την ημέρα που το παιδί γιορτάζει.

-Να του φτιάξουμε ένα πολύ ωραίο άλμπουμ με τους ήρωες που αγαπά.

-Να κεντήσουμε την μπλούζα του ή να ζωγραφίσουμε ή να σταμπώσουμε τον αγαπημένο του ήρωα.

-Να του φτιάξουμε ένα σετ γραφείο από απλά ντοσιέ, μολύβια και άδεια κουτιά από στιγμιαίο καφέ που θα τα ντύσουμε και θα τα διακοσμήσουμε.

 

Πηγή

Γονική επιθετικότητα: το αυγό του φιδιού;

Θα γίνω μπαμπάς! Και τώρα τι κάνω;