in

Πασχαλινό παιχνίδι: Τέσσερις ιδιαίτερες εξωτερικές δραστηριότητες για το Πάσχα

Είμαστε στην Κυριακή του Πάσχα! Όλη η οικογένεια μαζεμένη γύρω από ένα τραπέζι, φίλοι, συγγενείς και αγαπημένοι άνθρωποι δίνουν το “παρών” για αυτό τον ιδιαίτερο ανοιξιάτικο εορτασμό! Τα ψητά στη σούβλα, οι πατάτες στο φούρνο, οι σαλάτες σερβίρονται και όλοι βρίσκονται σε κλίμα ευεξίας και καλής διάθεσης. Χαμόγελα διάπλατα σχηματίζονται στα πρόσωπα όλων, δώρα και… πεσκέσια ανταλλάσσουν χέρια, κόκκινα αυγά τσουγκρίζονται στον αέρα και πιρούνια “διαξιφίζονται” για να τσιμπήσουν εκείνη την τελευταία ντοματούλα που έμεινε στο πιάτο.

Κάπως έτσι θα κυλήσουν οι ώρες της Κυριακής, μόνο που ίσως να μην είναι για όλους τόσο ενδιαφέροντα όλα αυτά… Τα παιδιά πολλές φορές δεν συμμερίζονται, όπως είναι φυσιολογικό, τον ενθουσιασμό των “μεγάλων” που στοιχίζονται γύρω από ένα γιορτινό γεύμα για να διασκεδάσουν! Γι’ αυτό και συχνά οι μικροί μπόμπιρες έχουν ανάγκη από κάτι πιο… δυνατό που θα τους κεντρίσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον!

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα πασχαλινά γεύματα γίνονται σε εξωτερικό χώρο (Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος) και αυτό αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανώσεις μερικές υπαίθριες δραστηριότητες για τα παιδιά! Γιατί να μην εκμεταλλευτείς το γλυκό κλίμα της άνοιξης και την ηλιόλουστη ημέρα για να… ξεχυθείτε στους αγρούς με τα παιδιά ή τουλάχιστον στον κήπο και την αυλή, ώστε να απολαύσουν τα μικρά λίγη… περιπέτεια; Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείς, έτσι θα καταφέρεις να απολαύσεις και εσύ αρκετό χρόνο μαζί τους και να τα κρατήσεις απασχολημένα και ευχαριστημένα, χωρίς να χρειάζεται να πιεστούν και να είναι αναγκασμένα να κάθονται σε ένα τραπέζι χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκείνα!

Αν, λοιπόν, ψάχνεις τρόπους να διασκεδάσεις με τα παιδιά την ημέρα του Πάσχα, δες παρακάτω μερικές ιδέες για εξωτερικές δραστηριότητες που σίγουρα θα τα ξετρελάνουν!

Το κυνήγι του πασχαλινού θησαυρού

Τα μικρά λατρεύουν τις εξερευνήσεις και το “κυνήγι”! Επίσης, τρελαίνονται για γλυκά και εκπλήξεις! Επομένως, μπορείς να στήσεις ένα μικρό κυνήγι θησαυρού με σοκολατένια αυγά και ζαχαρωτά που θα κρύψεις κάτω από φυλλωσιές, μέσα σε γλάστρες, ανάμεσα στη βλάστηση του γκαζόν και πίσω από μια μεγάλη πέτρα και να προκαλέσεις τα παιδιά να βρουν τα κρυμμένα καλούδια ακολουθώντας τις υποδείξεις σου ή αφήνοντάς τα ελεύθερα να εξαντλήσουν τη φαντασία τους και να κινητοποιηθούν περισσότερο, ώστε να βρουν τα γλυκάκια τους!

Παλάτια από… χώμα

Ναι, έχεις σίγουρα ιδέα από παλάτια στην άμμο, αφού το καλοκαίρι περνάτε ατελείωτες ώρες δίπλα στη θάλασσα χτίζοντας κάστρα και πύργους! Το ίδιο, όμως, μπορείτε να κάνετε και με το χώμα! Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα κουβαδάκια, μικρές σπάτουλες και παιδικές τσάπες και ξεκινήστε τις… ανασκαφές! Τα παιδιά θα το ευχαριστηθούν και εσύ θα μπορείς να καμαρώσεις τους μικρούς “αρχιτέκτονες” επί το έργον!

Ανθισμένα μπουκέτα

Τι πιο εύκολο και ευχάριστο από τις βόλτες στην εξοχή, όπου τα παιδιά θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να δουν από κοντά τόσα και τόσα διαφορετικά είδη φυτών και λουλουδιών! Τα έντονα χρώματα και τα ιδιαίτερα σχήματα των ανθισμένων λουλουδιών ξετρελαίνουν τους μικρούς μπόμπιρες που είναι σίγουρο ότι θα θέλουν να τρέξουν και να μαζέψουν μπουκετάκια! Μια καλή ευκαιρία να τους μάθεις τις ονομασίες, τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών και να φτιάξετε μαζί μικρές ανθοδέσμες!

Παιδικό ανθολόγιο

Θυμάσαι όταν ήσουν στο σχολείο που τα Σαββατοκύριακα πηγαίνατε βόλτες στην εξοχή με τους γονείς σου και μαζεύατε λουλούδια που μετά αποξηραίνατε και κολλούσατε στο ανθολόγιο; Ακριβώς το ίδιο πράγμα μπορείς να μάθεις και στα παιδιά! Να μαζέψετε όσα περισσότερα διαφορετικά είδη λουλουδιών μπορείτε και να δημιουργήσετε το δικό σας ανθολόγιο! Μόνο θυμήσου ότι θα πρέπει να πιέσετε τα λουλούδια ανάμεσα σε δύο βαριά αντικείμενα, ώστε να γίνουν επίπεδα καθώς αποξηραίνονται!

 

Πηγή

«Οι παππούδες κακομαθαίνουν τα παιδιά»και …άλλες ιστορίες!

Όχι ηλεκτρονικά στο παιδικό υπνοδωμάτιο!